Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Akik a mentőknek köszönhetik az életüket

Szeged - Bár a gyógyítás csapatmunka, előfordul, hogy kizárólag a mentőkön múlik, életben marad-e valaki vagy sem. A gyors segítség sok esetben döntően befolyásolja egy beteg sorsát. A szegedi mentők életében is voltak emlékezetes pillanatok – ezeket idéztük fel az érintettekkel.
Életeket mentenek. Nagyjából így foglalható össze a mentők hivatása. És bár nem győzik hangsúlyozni, hogy ők csupán a sürgősségi ellátórendszer első láncszemei, az azért vitathatatlan, hogy vannak, akik valóban kizárólag nekik köszönhetik az életüket. Mert ha akkor nem lettek volna jó időben jó helyen, a betegnek esélye sem lett volna a túlélésre. Ilyen történeteket gyűjtöttünk össze a Dél-alföldi Mentőszervezet dolgozóitól.

– Egy kamion és egy autóbusz karamboljához riasztottak bennünket 1997 novemberében – idézte fel legemlékezetesebb életmentését Zentay Attila főorvos. – Nem kellett messzire mennünk, hiszen az anatómiai intézetnél történt a baleset, vagyis pár sarokra tőlünk. Vélhetően ez volt a szerencséje a 17 sérült közül annak az egynek, aki életveszélyes állapotban volt.

Illés Katalin egyik megmentőjével, Fábián Sándorral. Egy szegedi bevásárlóközpontban élesztették újra. Fotó: Karnok Csaba
Illés Katalin egyik megmentőjével, Fábián Sándorral. Egy szegedi bevásárlóközpontban élesztették újra.
Fotó: Karnok Csaba

A román asszonynak többszörös, súlyos, életveszélyes sérülése volt. Fejjel lógott ki az ajtóból, és ömlött belőle a vér. – A lépcsőn hajtottam végre rajta gégemetszést – mesélte Zentay Attila. – Ha csak 1-2 perccel később érünk oda, minden bizonnyal meghalt volna. Így viszont karácsonyra hazamehetett.

Még tart a gyűjtés

A Délmagyarország és a Délvilág az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete számára gyűjt adományokat, hogy egy mindennap használt készüléket, egy hordozható lélegeztetőgépet tudjunk vásárolni számukra. A jóakarat forintjait a héten még tudjuk fogadni. Felajánlásaikat átutalhatják a Lapcom Média Alapítvány 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra. Az összegyűlt pénzt május 11-én, a mentők napja szegedi rendezvényén adjuk át.

A főorvos az asszonyt csupán egyszer látta viszont, amikor a klinika folyosóján sétálva rámutattak: őt mentette meg. Nem egy esetben azonban a betegek lepik meg a mentődolgozókat személyes köszönetnyilvánítással. Így tett Illés Katalin is, aki azok után, hogy lapunkban olvasói levélben méltatta a mentőket, személyesen is besétált az állomásra.

– Az egyik bevásárlóközpontban estem össze januárban – mesélte az 55 éves asszony, akit a kiérkező csapatnak újra kellett élesztenie, hiszen leállt a légzése és a keringése is. – Természetesen nem tudtam, kik segítettek rajtam, de a férjem elmesélte, milyen emberfeletti munkát végeztek. Egy szolgálaton kívüli mentőápoló ért oda hozzám elsőként, a rohamkocsi csapata pedig negyed órán keresztül küzdött az életemért. Miután visszahoztak az élők közé, a kardiológián egy defibrillátoros pacemakert ültettek be a szívembe.

Miután kikerült a klinikáról, Katalin úgy érezte, meg kell köszönnie újjászületését. – Egy órát beszélgettem Rotyis Mária főorvosnővel, aki megmentette az életemet. Szerettem volna a mentésirányítónak is megköszönni, hogy olyan gyorsan autót küldött értem, de éppen nem volt szolgálatban. Így helyette a kollégáinak adtam puszit – mesélte.

Zentay Attila: A busz lépcsőjén hajtottam végre rajta gégemetszést. Ha csak 1-2 perccel később érünk oda, minden bizonnyal meghalt volna. Így viszont karácsonyra hazamehetett.
Zentay Attila: A busz lépcsőjén hajtottam végre rajta gégemetszést. Ha csak 1-2 perccel később érünk oda, minden bizonnyal meghalt volna. Így viszont karácsonyra hazamehetett.

A főorvosnő volt a főszereplője annak a történetnek is, amely egy nem mindennapos szülésről szólt. – Harmadik gyermekünk születése otthon indult be. Egyértelmű volt, hogy mentőre van szükségünk, hiszen kilógott a lába – mesélt kisfia születéséről István. Nem csak látványra volt ijesztő az eset. A köldökzsinór szintén előre esett, amelyet a pici lába elszorított, vagyis megszűnt a magzat vérellátása. – Az édesanyát egy speciális pózban szállítottuk be a klinikára, közben kézzel folyamatosan eltartottam a baba lábát a köldökzsinórtól, hogy legyen keringés – mesélte a főorvosnő.

A klinikán már felkészült stáb várta a kismamát, ami szintén a mentőorvosnak volt köszönhető. – Utólag árulták el nekem, hogy ha csak 2 percet késünk, vagy útközben telefonon nem tájékoztatja a főorvosnő az intézményt, hogy készüljenek műtétre, az oxigénhiány biztosan maradandó károsodást okozott volna a kisfiunknál – mesélte az édesapa. – Így viszont júniusban immár az ötödik születésnapját ünnepelhetjük Tamásnak, aki teljesen egészséges. Minden évben meghívjuk Máriát is, és nem volt kérdés az sem, hogy őt kérjük fel keresztszülőnek, amit örömmel vállalt el.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. szendeszűz 2013. május 10. 20:34
  „21.polo
  "Én is az OMSZ vonuló állományában dolgozom, de ha te mentésirányító vagy és itt így fröcsögsz egy szón akkor megint általánosítani fognak minket."
  Mennyire igaza van! Az ön folyamatos megnyilvánulásaiból, amelyek nem éppen a filantrópiájukról híresek, már ami a saját kollégáit illeti (mentésirányítás), valóban általánosítani fogják önöket. Van szerencsém ismerni a mentődolgozókat, de hála Istennek, nem az önéhez hasonló IQ-val rendelkeznek. Talán segítene, ha egy kicsit is érezné a másik munkakör problémáit. Gondolom a felelősségről semmit sem tud. Kívülről könnyű ítélkezni, biztos mondták már...”
 • 24. correct 2013. május 09. 14:43
  „a vélemények és meglátások másokkal való megosztása nem veszekedés!!! Sajnálom ha így látod.És megnyugtatlak,nem is fogunk veszekedni,főleg ilyen sz@ron nem.Egyébként én tiszteletben tartom a véleményed,erre kérlek Téged az enyém irányában.
  De azt azért tisztázhatjuk,hogy a társadalom 90%-a a diszpécser szó alatt mást ért és mást is gondol!”
 • 23. szegedivagyok 2013. május 09. 13:13
  „Milyen vicces, egymással veszekszik a két mentődolgozó.Ha odabent ilyen "nyugalom" és "egyetértés" van, mit várunk el a laikusoktól?”
 • 22. correct 2013. május 09. 12:33
  „rossz helyen kereskedsz polo ! önértékelési gondokkal küzdök...nem hinném!

  "Attól nem lesz valaki jó egészségügyi dolgozó, hogy a megfelelő megszólítást alkalmazzák rá, az tudás és empátia kell ebben a szakmában" kicsit most mosolygok ezen.... ha tényleg tudnád ki vagyok ezt még véletlenül sem írtad volna ! persze ha nem nekem vagy rólam szólt akkor semmisnek veheted....”
 • 21. polo 2013. május 09. 11:57
  „correct
  Egy párszor már elmondtam gondolom ha az vagy akire gondolok.
  A másik az amikor valaki ennyire kiad egy szón és folyamatosan az igazát bizonygatja, annak súlyos önértékelési gondja van, sokszor szólítanak betegszállítónak, de nem akadok ki rajta, hanem nyugodtan közlöm milyen titulusban vagyok.
  Attól nem lesz valaki jó egészségügyi dolgozó, hogy a megfelelő megszólítást alkalmazzák rá, az tudás és empátia kell ebben a szakmában. Majd hívlak 104-en szia:)))”
 • 20. szegedivagyok 2013. május 09. 09:11
  „correct

  ha csendben maradtál volna, jobban jártál volna :) ez öngól volt!”
 • 19. correct 2013. május 09. 07:35
  „polo,majd személyesen is elmondhatod a véleményed !”
 • 18. polo 2013. május 09. 07:07
  „correct
  Én is az OMSZ vonuló állományában dolgozom, de ha te mentésirányító vagy és itt így fröcsögsz egy szón akkor megint általánosítani fognak minket. Én úgy tudom tanultatok konfliktus kezelést nem? Látom te éppen hogy megfeleltél.
  Aki meg tiszteli a munkánkat az ezek után is tisztelni fog minket aki meg az továbbra sem és nem egy szón fog megváltozni a véleménye kedves diszpécser.:):):)
  Eredet [diszpécser < angol: dispatcher (diszpécser, ,,küldő") < despatch (sürgöny, gyors levél) < francia: despeechier (gyors üzenet, "megállíthatatlan") < dis- (nem) + empecher (megállít) < latin: impedico (megfog, lebilincsel) < pedica (béklyó)]”
 • 17. Együgyű 2013. május 08. 20:54
  „16. correct 2013.05.08. 19:18
  Te is biztos olyan emberke lehetsz, hogy felfele nyal lefele meg rúg! (Ahány beteg annyi fajta akár az egészségügyben dolgozók!) Szakszóval élve te vélelmezhetően a szegedi mentők állományába tartozol. Isten óvjon minden bejelentőt és beteget az ilyen "királyoktól", mert szeretnek fontoskodni. Mosolyogni ezen is lehet: ,,berágna ha piktornak neveznék(ték volna ),vagy csak sajnálattal mosolyogna ... én is ezt teszem immár.Egyebekben pedig nem kioktatás kérdése, egyszerűen kis odafigyelés."! Jaj de oda figyel valaki! A tudálékosság meg tudálékosság marad! Egyesek lehet, csak akkor értenek, ha pontos és szakszerű a megnevezés! Vagy csak szőrszálhasogatás?”
 • 16. correct 2013. május 08. 19:18
  „ebben a fórumban az a szép,hogy egy ilyen cikkre ilyen reagálások jönnek mint egyesek amiket írnak.Ha valaki kívánja a pontos megnevezését egy munkakörnek akkor sértve érzi magát az állampolgár !Szerintem Picasso is berágna ha piktornak neveznék(ték volna ),vagy csak sajnálattal mosolyogna ... én is ezt teszem immár.Egyebekben pedig nem kioktatás kérdése, egyszerűen kis odafigyelés..”
 • 15. Zotya100 2013. május 08. 17:23
  „Több ilyen cikket olvasnánk, kedves DM!”
 • 14. Együgyű 2013. május 08. 16:35
  „Tisztelt 5. correct 2013.05.08. 10:37 !
  Sajna nem dolgoztam ott! De köszönöm az intelligens, udvarias magyarázatodat. Az embert a pillanatnyi reakciója is minősíti! Örülök, hogy te nem vagy ,,dilettáns" és a szakszavakon lovagolsz, valamint nem tartozol az átlagemberek közé. Remélem te nem vagy ,,M E N T É S I R Á N Y Í T Ó" mert vélelmezem, a helyes megszólítást először a betelefonálótól megköveteled. Minden munkakör nevét részletesen tudni kell a népnek és nem a lényeget? A vizsga ám nem minden, mert emberség is kell! Ajánlanám neked, hogy a társadalmat is ilyen vehemenciával oktasd ki! Már a családodat, rokonokat és környezetedet kioktattad? Kívánom neked, hogy soha ne legyél beteg!
  Üdvözlettel!”
 • 13. correct 2013. május 08. 16:27
  „sajnos a vaknak hiába szónokolsz színárnyalatokról... soha nem fogja érteni mi a különbség a carmen és cinóber szín világos között..meg kell próbálni azt a munkát csinálni amit ott csinálnak,de inkább ne ! magas lenne neked mint gilisztának a templomtorony.. ha már érted szegedi,miről írok. Nem kell válaszolni.. én sem teszem többet !”
 • 12. szegedivagyok 2013. május 08. 16:21
  „Hagyjuk már a te nem értesz, senki nem ért hozzá szöveget.Nem arról van szó, hogy a munkájukat bárki lenézné vagy jelentőségét kétségbe vonná.Arról van szó, hogy nem minden arany ami fénylik.Remélem ezek után rájöttél miről beszélek, hiszen vélhetően te házon belül vagy. :)”
 • 11. correct 2013. május 08. 15:14
  „szegedivagyok!
  valóban nem kell a cirkusz ,főleg hogy nem is értesz hozzá ! csak annyi a különbség ,mint közted és köztem...”
 • 10. SP 2013. május 08. 14:13
  „6. X??
  "Kormányom" mindenki kormánya, ha tetszik, ha nem.
  A választott miniszterelnök úr (maximális tisztelettel)
  nem elvtárs, nem tölt be mester tisztséget sem. Én sem vagyok senkinek az elvtársa, komcsi sem, esetleg független.

  Nem veri szét az egészségügyet.
  Gazdálkodni próbálnak takarékosan, kényszertakarékosan a kényszerhelyzetben az elvtársak által eladósított ország tartozása, adóssága miatt.

  Felelőtlen elvtársak
  úgy üzemeltették a rendszert, hogy feneketlen kút módjára gazdálkodtak. Pl. TB. fizetése nélkül is közpénzes ellátás volt, korlátlan, ingyen. Akár külföldinek is járt csak úgy borravalóért. stb. stb.

  Az ajtó lehet, hogy rossz,
  bár a polgármester ajtaja talán jó állapotban van, ha a luxus kocsira és szuper fizetésre gondolunk.

  Kiemelt juttatásra
  azt a választ szokták adni, hogy a tevékenység bizony felelősséggel jár, amit meg kell fizetni.

  A fizetség busás,
  tehát igenis felelős az elvtársmester, az ajtó is, a dörömbölés is, rendben.

  Autósok,
  így a mentősök közlekedési ellehetetlenítése szarvas hiba a mesteredtől.”
 • 9. szegedivagyok 2013. május 08. 13:40
  „Nem értem a cirkuszt,ami a diszpécser-mentésirányító kifejezéseket illeti.Teljesen mindegy ki minek hívja, a lényege ugyanaz. Kár is ebbe mást belemagyarázni!

  Én a kommentelő helyében újragondolnám az évente ebből-abból vizsgáznak és új törvényi rendelkezéseket betartó kijelentését.Azért nem kell a valóságtól elrugaszkodni :) Az autóvezetők is évente új törvényi rendelkezéseket alkalmaznak (legalábbis kellene).Mindent kezeljünk a valóságnak megfelelően. Az előbbi smile nem véletlen volt.”
 • 8. polo 2013. május 08. 12:33
  „Sajnos vannak "rutinos" betegek kik elmondják mellkasi panaszuk van a szolgálatvezető ezt a telefonban nem tudja eldönteni, hogy tényleg mellkasi panasza van vagy csak megint gyógyszert kéne felírni illetve beadni, így kikel hogy küldje az autót csak a helyszínen derül ki ,hogy megint egy 2 vagy 4 napos panaszról van szó.
  Az embereknek meg kéne tanítani a heveny egészségügyi problémák kezelését is. Sokszor lázas exsiccosisos beteghez megyünk ki aki arra nem volt képes vagy a család, hogy lázcsillapítót és folyadékot igyon ittason a beteggel, hanem várt 3 napot és éjszaka 11 órakkor kéri a segítséget de azonnal, mikor már indokolt a mentőszállítás hiszen az ionháztartása is felborult vérnyomása is leesik a folyadék hiány miatt.”
 • 7. queenmargareth1 2013. május 08. 11:05
  „5. correct 2013.05.08. 10:37 oké, nyugodjon meg, más munkahelyeken is diszpécsernek hívják a különféle irányítókat és higgye el, ugyanúgy kőkeményen vizsgáznak folyamatosan.Ez persze az életmentők esetében biztos egészen más.Nem mindenki tudja pontosan a munkakörök nevét...
  aki taxinak használja, igen én is láttam ilyet Pesten, itt Szegeden nem, pl pánikroham esetén mentőt hívtak segítségként, megkérdezték hajlamos- a pánikbetegségre, közölte igen, lehet az is, elmondták mit tegyen, megkérdezték, hogy kimenjenek-e, a beteg azt mondta nem muszáj!, de ők mégis kimentek és bevitték a klinikára, DE erősen hozzátették, hogy többet ilyet ne tegyen, hívjon taxit...és vitesse be magát.Csak amikor teljesen lebénul valaki a zsibbadástól és fullad nem igazán tud taxitársaságokat hívogatni.”
 • 6. X_Y 2013. május 08. 10:55
  „1.SP 2013.05.08. 07:18

  "Ki az elvtársmester a városban?

  És ki az elvtársmester a kormányodban, aki szétveri azt a kevés maradékot is ami még áll az egészségügyben?

  Nagyon rossz ajtókön dörömbölsz, kedves "elvtárs"..”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Invilággal újít az Invitel

Új, a lakosságnak címzett csomagjait, valamint bővülő üzleti és adatközponti szolgáltatásait mutatta be az Invitel kedden Szegeden, a Novotelben. Tovább olvasom