Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Akik balhézni indulnak az éjszakába

Szeged - Van, aki csak arra vár, hogy belekössön a gyanútlanba: "Engem nézel, kisköcsög?!?". Vipera, kés sem gond, ha az ököl nem elég. Benne van a pakliban egy jó kis bunyó eleve.
Az egyik belvárosi szórakozóhelyen töltöttem nemrég a péntek estémet, amikor beszivárgott a hír: valaki késsel betörte az üvegajtót. Szerencsére nem jutott be. A biztonsági ember, Bozóki Mihály akkor csak annyit mondott: eleve balhésnak tűnt, nem engedték be, mint utóbb kiderült, okkal. Szerinte aki az éjszakában dolgozik, már a bejáratnál meg tudja állapítani, ha valaki veszélyes lehet magára és másokra. Látszik a viselkedésén, mimikáján, azon, hogyan viszonyul a kidobókhoz, a jegyszedőhöz. Ebben minden megkérdezett biztonsági ember egyetértett.

Mostanában viperával keménykednek, a kés, gázpisztoly ritka. Bár épp a közelmúltban kellett utóbbi miatt kitessékelnie egy vendéget Kasza Rolandnak, aki ugyancsak a szegedi belvárosban kidobóskodik. Mint mesélte, volt, aki bosszút állni ment a szórakozóhelyre, nőügy miatt. Olyan társaság is akadt, akiket már megvertek máshol, ezért tértek be felheccelt állapotban. Az alkohol és a drog szerinte nem oka az agressziónak, inkább csak felerősítik a feldúlt lelki állapotot. Bár úgy gondolja, a drog veszélyesebb ilyen szempontból. A piások pár pofon után összeölelkeznek. Az eleve „bolondokkal" van az igazi baj.

Fotó: Segesvári Csaba
Legtöbbször azok az önértékelési zavarokkal küzdők keverednek kakaskodásba,
verekedésbe, akikben ég a bizonyítási vágy. Fotó: Segesvári Csaba

– Meg az előadókkal – fűzi hozzá érdekességképpen a 22 éve az éjszakában dolgozó Szabó Szilveszter, akinek már Komár Lászlót is többször rendre kellett utasítania. – Visszatérve a témára, általában a túl közvetlen, túl bratyizós, nagyhangú emberek a gyanúsak. Az eleve problémásokon kívül a túlpörgöttek is gondot okoznak. Legtöbbször azok az önértékelési zavarokkal küzdők keverednek kakaskodásba, verekedésbe, akikben ég a bizonyítási vágy. De nem mindig ilyen spontán az ügy. Vannak, akik lopási, rablási szándékkal térnek be egy helyre, az is előfordult már, hogy felbéreltek valakit a balhéra, de drogkereskedők területvitáit is intézték már el a diszkón belül – meséli.

- Azért a biztonsági emberek hozzáállása is működhet önbeteljesítő jóslatként. Akit "balhésnak" tartanak, azzal eleve másként bánnak, és már ki is válthatják az agresszivitást, az ellenállást - villantja meg másik oldalát a kérdésnek dr. Szabó Éva, egyetemi docens. - A többség valószínűleg nem úgy indul el otthonról, hogy belekeveredik később valamibe. Hogy valójában ki kezdi és miért a kötekedést, nehéz megállapítani. Inkább arról lehet szó, hogy vannak emberek, akik sokkal érzékenyebbek bizonyos jelekre, mint az átlag. Ez különösen igaz lehet az eltérő kultúrában nevelkedettekre, akik nem az adott környezetben szokásos viselkedésmintákat tanulták korábban.

Fotó: Segesvári Csaba
Szórakozni csak szépen, fegyelmezetten...
Fotó: Segesvári Csaba

- Az elkerülés az egyedüli lehetőség, ha már kipécéztek minket - mondja a szakértő. - Kerülni kell a szemkontaktust, mert a hosszú tekintettartás már az állatvilágban is az agresszivitás jeleként értelmeződik. Érdemes távolságot tartani a kötekedővel, meg kell válogatni, kivel lépünk kapcsolatba, és az sem mindegy, hogy milyen helyre járunk.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. Szofy 2010. január 10. 20:05
  „43. hozzászólás Manitu007 2009.12.04. 12:55
  Teljesen igazad van. Ez szerintem 70%-ban "lelki" munka, mert ugye a sok vendég, éjszakázás is, meg biztos hogy van nekik egyéb munkahelyük, és ezt max másodállásba teljesítik. Meg a másik 30% fizikai.”
 • 74. Szofy 2010. január 10. 17:52
  „Ami azt illeti nálam gázspré van. Sose "keménykedek" vele. Csak akkor használnám ha nagy baj lenne, mert ugye lány vagyok, és a 44 kg-val és 165 cm-vel hogy védjem meg magamat??!
  Jó oké, kerülöm a konfliktust, és igen ritkán de én is járok bulizni, pont az ILYENEK miatt akikről említ a cikk. A szüleim elmondása szerint , az ő idejükben teljesen más volt , a konfliktusokat is jobban tudták kezelni.
  engem is támadtak már meg az utcán ok nélkül, és azóta van gázsprém.
  Bár Én is örülnék ha a SZOTE klubban az a kopasz pohárszedő nem lökne fel. >:D”
 • 73. Yossarian 2009. december 06. 09:42
  „72. ott a pont. így igaz.”
 • 72. szegediolvasó 2009. december 05. 17:36
  „65. Yossarian
  Ahogy mondod! Ezek mind az erejüket fitogtatják a gyengébbeken meg a kisebbeken
  (tisztelet a kivételnek)! Azért, hogy féljenek tőlük, de buták, mert nem tudják ki van az "arc mögött"
  és lehet, hogy az utolsó mondatát mondta akkor el. ( Ez nem a kidobókra vonatkozik hanem, a hasonszőrű emberkékre) Vannak tisztességes, normális securitttyusok.”
 • 71. noisia20 2009. december 05. 13:54
  „43. hozzászólás Manitu007 2009.12.04. 12:55

  nincs bajom a kidobokkal, csak néha ok nélkül fitogtatják erejüket azokkal szemben akik semmit sem csinálnak, meg akin ránézésre is láthatná h esze ágába sincs balhézni. A kis erősködő férgeket megruhazatják tőlem még örülök is neki :D”
 • 70. flexsnake 2009. december 05. 13:00
  „65. nyilván nem árt ha nagyobb erőben van akinek a rendet kellene fenntartania....
  64.viszonylag humoros volt pár éve hogy egy részeg 100kiló feletti társaság belekötött egy max 70kilós szerény gyerekbe majd a mentők vitték el az egész társaságot mert a srác mint kiderült amatőr boxoló, az első pár ütésre még elakart sétálni, nem engedték :D Vagy a másik mikor civilruhás nyomozóba kötöttek bele a cigányok :D Kiderült : lopott autó, betöréses lopás.... :D Vannak még humoros történetek de valahogy ezek kimaradnak az újságból :D”
 • 69. pepe028 2009. december 05. 12:57
  „látom itt is vannak kemény legények.járatod itt a szádat közbe meg lehet hogy csak egy kis nyuszi vagy ott a monitor mögött.lehet ha rádmordulnak te is összepisilod magad mint a többi nagyszáju kis köcsög.”
 • 68. Yossarian 2009. december 05. 11:50
  „66. ha majd a saját farkad a szádba dugom, biztos meg fogsz lepődni, kishusi”
 • 67. Lúdasmatyi 2009. december 05. 11:35
  „A cigányokat eleve kijárási tilalommal súlytanám este 9 után!”
 • 66. koxos 2009. december 05. 11:06
  „Jótszarjál látom te is kisköcsög vagy”
 • 65. Yossarian 2009. december 05. 07:05
  „a balhés helyeken általában a kidobók a legnagyobb sz.rkavarók. álltalában a tajtrészeg vendégekkel keménykednek, a józan vendégekkel nem tudnak mit csinálni. és mivel a discok vendégei nagyrészben titnik, ezek az izomagyúak előnyben vannak tíz-húsz kilóval, és néhány évvel.
  de a masszívabb ellenfeleket inkább békén hagyják, és a gyengébb áldozatot bántalmazzák ők is.
  a többségük egyszerűen <moderálva>.”
 • 64. apátfalvifaszagyerek 2009. december 05. 01:41
  „Egyébként akik kötözködni járnak buliba, azok tényleg mocskos, .... .... férgek. Egyszer élném már meg, h két ilyen kemény legény egymásba köt bele <moderálva durva...>. Jobb lenne a világ!”
 • 63. apátfalvifaszagyerek 2009. december 05. 01:23
  „A cigányok között is nagyon sok kötekedő barom van, ez való igaz! De a magyarok között is! Belém már nem egyszer kötöttek színmagyarok is. Az más kérdés, hogy ez Adolf Hitler Magyarországi Követőinek a világképébe nem nagyon fér bele...”
 • 62. flexsnake 2009. december 04. 23:20
  „58. így van :D”
 • 61. flexsnake 2009. december 04. 23:18
  „41. ott a gara van ez meg mellette”
 • 60. gróf 2009. december 04. 21:42
  „59! Már pár éve meghalt!”
 • 59. NOISYKA 2009. december 04. 20:38
  „antikos!!!!
  meghalt a kis bruce lee??ki vagy?”
 • 58. gróf 2009. december 04. 19:32
  „54. hozzászólás 7szünyükapanyányimonyók 2009.12.04. 17:14

  Akiről antikos beszél az most kb 65 éves és Rogernek hívják!”
 • 57. Karos 2009. december 04. 17:48
  „A JATE - s kidobókkal nincs gond. Átlagon felüliek teljes mértékben türelem terén - egy két pofont láttam csak elcsattani pedig régebben hivatalból jártam arra minden este :)
  A régi jó JATE.. a mostani ah, eltűnt belőle a KLUB feeling.. Disco lett. De azért jóféle.

  Inkább a SZOTE - s kidobók az agresszívabbak, bár velük sem volt még konfliktusom.

  A SING es ek, mega régi GIN TONIC - na azok állatok. Ott a felvételi iq hiányában működik szerintem.

  A részegeket meg nem kell bántani, nem mindegyik egy időzített bomba. Azért mennek le, hogy jólérezzék magukat, és azért esetek 99% ban nincs bunyó ám.

  Természetesen a paraszt az sok,m kik gumicsizmát a disco előtt a traktornál hagyják, és ők a "HVCS"-k, de el lehet kerülni mindent. No bár én könnyen beszélek, lévén 100 kiló felett nem sokmindenkibe kötnek bele :)”
 • 56. maug 2009. december 04. 17:46
  „Akik kötözködni mennek el egy buliba, azok kis nulla emberek. Remélem beleszaladnak majd valakibe, aki majd helyreteszi őket!”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi díjak

Szeged - Mintegy 80 hallgató kapott valamilyen elismerést csütörtök este az SZTE József Attila… Tovább olvasom