Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Akik folyton azt lesik, hogyan változik az időjárás

Kíváncsiak voltunk, hogyan működik belülről a szegedi meteorológiai állomás, ezért ellátogattunk a Bajai úton található létesítménybe, ahol 24 órán keresztül folyamatosan azt lesik, hogyan változik az időjárás.
Az asztalokon sok-sok monitor, a képernyőkön mindenféle meteorológiai térképek és adatok, az egyik sarokban pedig egy ágy - ez a kép fogad bennünket, amikor belépünk a Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumba, merthogy házigazdánk, Merics Attila meteorológus gyorsan kijavít bennünket, így nevezik legújabban a szegedi meteorológiai mérőállomást.
Akik folyton azt lesik, hogyan változik az időjárás - GALÉRIA

Holnapután

A 26 éves Merics Attila Budapestről jár le a szegedi állomásra. 3-4 napot tölt ügyeletben nappali vagy éjszakai műszakban. Amikor nem dolgozik, akkor is ott tölti az idejét. Nincs albérlete, itt alakítottak ki a számára egy kisebb szobát. Van konyhája, kisebb fürdője, mosdója is. A városba nemigen jár be, mert az messze van, neki pedig se kerékpárja, se kocsija nincs. Az ételt is otthonról hozza egy hatalmas hátizsákban. Az élete a meteorológia, azt mondja nem tudna úgy lefeküdni, hogy ne tudja milyen időjárás lesz legalább két napra előre.  

Az ágy valójában csak mutatóban van, nincs igazán idejük a henyélésre. Összesen öten tartanak folyamatos, 24 órás ügyeletet, egyszerre csak az egyikük végzi el a szükséges feladatokat. Félóránként hangos sípolás jelzi, hogy eljött az észlelés ideje. Ilyenkor az ügyeletes szabad szemmel megfigyeli a felhőzet mennyiségét és fajtáját, felhőzeti szintekre bontva. Megbecsüli a felhők alapmagasságát, a látástávolságot és az éppen aktuális időjárási viszonyokat (köd, párásság, eső, szél, harmat) is summázza. Ezzel párhuzamosan a műszeres adatok is automatikusan rögzítésre kerülnek. Az eredményt kódokkal viszik fel a rendszerbe, ezekből összesen százat különböztetnek meg, ottjártunkkor a 61-es volt érvényben, ami gyenge intenzitású, de folyamatos esőt jelent.

- Az elsődleges feladatunk a rendszeres észlelés és a rendszeres vizuális megfigyelés, a meteorológia ugyanis nemcsak kizárólag a műszerekre hagyatkozik - hangsúlyozza Attila. - A monitorokon folyamatosan nyomon követjük az aktuális műholdfelvételeket, a radarképet vagy éppen a villámtérképet. Mindemellett fontos, hogy a többi megfigyelőállomás mért adataival is tisztában legyünk - magyarázza a meteorológus.

Akik folyton azt lesik, hogyan változik az időjárás - GALÉRIA

A Magaslégköri Obszervatórium elnevezést azért érdemelte ki a szegedi állomás, mert az országban a fővárosin kívül ez az egyetlen hely, ahol rádiószondát is felengednek. - Ezzel a műszerrel a légkör vertikális szerkezetét tudjuk vizsgálni, úgy 30 kilométer magasságig ér el - magyarázza Attila. - Hőmérsékletet, páratartalmat, szélsebességet, szélirányt és abszolút nedvességet is tudunk így mérni különböző nyomási szinteken - árulja el. Ezt az egyszer használatos eszközt naponta egyszer, éjjel negyed kettő magasságában engedik fel.

Április 25-i rekordok, Szeged

Az abszolút maximum-hőmérséklet: 29,5 °C (Szeged külterület, 1986)
Az abszolút minimum-hőmérséklet: -2,3 °C (Szeged külterület, 1988)
A napi maximális csapadékösszeg: 28,2 mm (Szeged-Kiskundorozsma, 1964)

 
A félórás észlelések és a rádiószondázás mellett 6 óránként műszeres vizsgálat is szerepel a feladataik között. Ilyenkor csapadékmérés, a légnyomás értékek rögzítése, a száraz- és nedves hőmérséklet, valamint a párolgás mérése zajlik többek között. Téli időszakban hóvastagságot, hósűrűséget és zúzmarát is mérnek.

A mérések és azok eredményeinek rögzítésén túl természetesen rövid-, közép-. és hosszútávú előrejelzéseket is készítenek. Ezek egy részét az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, egy másik részét pedig szerződéses partnereiknek küldik ki.

Egy kis előrejelzés a hétvégére

A legfrissebb számítások szerint még holnap is előfordulhat záporeső Szegeden. A Székesfehérvár-Kecskemét-Debrecen vonaltól északra pedig szórványosan zivatarok is. Vasárnap már tényleg lesz egy kis csapadékszünet, hogy aztán a jövő t első napjaiban ismét élvezhessük a záporok, zivatarok által nyújtott élményeket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hét emberei: Biacsiék az esküvőt is együtt tartanák

Biacsi Ilona és Bernadett, vagyis a Biacsi ikrek. Tanulásban korlátozottak, a sportban nem, a… Tovább olvasom