Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Akiknek egyáltalán nem büdös a munka

Vannak olyan szakmák, amelyekhez erős gyomor kell. Ilyen például a szarvasmarha-inszeminátor. A Mars téri vécé üzemeltetése sem könnyű feladat, Veronka néni több évtizede ügyel a tisztaságra a nyilvános illemhelyen. Laczi Zoltánnak sosem volt büdös a munka, persze csak átvitt értelemben, hiszen szippantós autókat üzemeltet.
Uhrin Antalné 24 éve dolgozik a Mars téri nyilvános vécé karbantartójaként. A törzsvendégek csak Veronka néninek szólítják. Azt mondja, nem ez álmai munkája, de szüksége van arra, hogy valamivel kiegészítse nyugdíját.

– Korábban is a Mars téren dolgoztam – évtizedekig hírlapárusként. A nyugdíjazás után sem szerettem volna csak otthon ülni, ezért vállaltam el ezt a munkát – meséli Veronka néni, miközben éppen nyugtát ad egy sietős férfinak. Közben megjegyzi, hogy nagyon odafigyel a tisztaságra. Élettársa besegít a takarításba, hiszen mindig sok a munka.

– Azt hinné az ember, a nők sokkal igényesebbek, mint a férfiak, mégis sokszor nagyobb mocskot hagynak maguk után. A férfiak között viszont többen vannak a bliccelők, akik sietősen távoznak és „véletlenül" még fizetni is elfelejtenek.

Fél karral a tehenekben

Egy szarvasmarha mesterséges megtermékenyítéséhez nem csak gyomor, humor is kell – mondja Bende Szabolcs inszeminátor. – A legtöbb ember mindössze annyit tud erről a tevékenységről, hogy az inszeminátor fél karjával matat a tehénben. Valójában erős összpontosítást és érzékenységet igénylő szakma. A hatékony munkához nagyon figyelmesen kell eljárni. Persze adódnak – kizárólag a külső szemlélő számára – vicces jelenetek, például ha éppen egész karunkkal az állatban vagyunk, amikor az tüsszent...

– Olyan is előfordult, hogy az élettársam, vagy a Mars tér biztonsági emberei szaladtak a delikvens után, aki meglógott az éppen induló busszal. Az emberek nagyon hanyagok tudnak lenni, de egyesek nem nemtörődömségből, hanem direkt kitolásból vizelnek a piszoár mellé – bosszankodik Veronka néni, aki szerint a szag elviselhető, hiszen mindig odafigyel a szellőztetésre.

Laczi Zoltánnak soha nem volt büdös a munka, persze csak átvitt értelemben. A szippantós autókat üzemeltető cég tulajdonosa a ’90-es évek elején úttörőnek számított a magánvállalkozó szennyvízszállítók körében. – 13 éve szállítjuk Szegeden és környékén a folyékony és szilárd hulladékot. Habár nem mindig kellemes illatú a szállítmány, számomra soha nem volt büdös a munka. Sokat dolgoztam azért, hogy felépítsem a vállalkozást, most két fiammal együtt vezetjük – árulta el Zoltán, aki azt is elmondta: ismerősei néha viccelődnek velük, de soha sem rajtuk. – Hiába gusztustalan vagy büdös, erre a szakmára mindig szükség lesz, ameddig emberek élnek a Földön.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás: Design 24

A Temesvári Képzőművészeti Szövetség (UAP) és a Temesvári Nyugati Egyetem Formatervezés Tanszékének… Tovább olvasom