Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Akit Jimi Hendrix juttatott rendőrkézre

Ötven éve van Szeged színpadain Kelemen István. A 66 éves rocknagypapa a mai napig gond nélkül végignyom egy többórás előadást: dobol, énekel, szájharmonikázik és kongázik. Együtteseivel régen tiltott rock 'n' roll számokat is játszott, amelyek miatt őrszobára került. Hisz a betyárbecsületben és a zene mindenhatóságában. 40 éve házas, 7 gyereket nevelt fel, 5 unokája van: örökké rocker marad.
– Többórás rock 'n' roll koncertet adott Juniolds nevű együttesével a Szeged-napi ünnepi koncertsorozaton a Klauzál téren. Idén 66 esztendős: mi pörgeti még mindig?

– A zene! Amikor elkezdtünk zenélni, nem öncélúan tettük. Ma sem azért lépünk fel, hogy egy elvárásnak megfeleljünk, és felvegyük a pénzt, hanem a zene öröméért. Amikor az ember élő zenét csinál, és az jól szól, akkor a közönség mosolyog, ez pedig örömöt szerez a zenésznek. A zene feldobja és összeköti az embereket.

Akit Jimi Hendrix juttatott rendőrkézre. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Mikor fertőződött meg a zenével, és miért pont a rock 'n' rollt választotta?

– Cseke László az 1950-es években a Szabad Európa Rádióban itthon tiltott zenéket nyomatott Münchenből. Elvis börtönrockját hallottam először a rádióban. Utána olvastuk a Képes Újságban, hogy mennyire elítélik itthon Elvist, zenéjét ugrálós, erkölcstelen zenének minősítették. Akkoriban még nem voltak DJ-k, a korcsolyapályán a gondnok egyszer feltette ezt a számot: azonnal elvitték a rendőrök. 1959-ben fejeztem be az általános iskolát, és zenélni akartam. Szaxofonozni próbáltam, de nem ment. Az egyik dobos barátom, aki már akkor magázott engem, azt mondta: magának nincs esze, de van keze. Doboljon! Hát így kerültem a hangszer közelébe. Apai nagyapám hegedűs volt, bejárta egész Európát a Kass szalonzenekar tagjaként. Apám nem örökölte zenei tehetségét, de bennem megvolt a zenei véna. A rock 'n' roll lázadás is volt az 50-es évek végén: csak olyan számokat lehetett játszani itthon, amelyeket az akkori rendszer sanzonbizottsága jóváhagyott. Szeged első hivatalos rock 'n' roll zenekara a D+C zenekar volt: csodálattal néztük a fellépéseiket. A 60-as években oldódott a szigor: ezután hallgatólagosan már a hatalom is elfogadta a rock&rollt.

Névjegy

Kelemen István 1947. július 24-én született Szegeden. A Madách Imre Általános Iskola elvégzése után a Gépipari Technikumba járt, majd megszerezte az Országos Rendezőiroda zenész művészi engedélyét. Háromszor nősült, 7 gyereke – 4 fiú, 3 lány – és 5 unokája van. Jelenlegi házasságából született 3 fia Londonban él: ablakpucolóként kezdték, ma már saját épülettisztító vállalkozásuk van. Kedvenc magyar zenésze Pély Barnabás, a külföldiek közül a Beatlest, a ZZ Topot és a Rolling Stones-t szereti.

– 50 éve lépett fel az első zenekarával.

– 1963-ban történt egy iskolai bulin az akkori Gépipari Technikum 1. zenekarral. Két év múlva Siófokon ezzel a zenekarral nyertük meg az Erkel diákünnepségeket: némi pénz és a nyaralás volt a jutalmunk, ami hatalmas dolog volt akkoriban. Ezután 2 évig katona voltam, az egész időt végigzenéltem. Regisztrált zenészként kerültem ki, ezután elmehettem fizetésért játszani oda, ahová kiközvetített a szakszervezet. 60 forint volt a bérünk, amikor egy pár cipő 100 forintba került – jó kis fizetés volt ez akkoriban. Ezután kerültem be az Angyalok zenekarba, ezzel már saját számokat is játszottunk. 1969-ben hárman maradtunk a bandában: így lettünk Hatkéz. Doboltam és énekeltem, később már szájharmonikáztam is. Ekkor már csak nagyon kevés számot nem lehetett játszani. Az egyik koncertünk előtt bejöttek hozzánk a detektívek, és azt mondták, hogy Jimi Hendrix Bíborköd számát nem szabad eljátszani, mert az, ahogy mondták, a drogról szól. Mivel Hendrix ezzel lett világhírű, mégis eljátszottuk. A nyomozók nagyon kulturáltan megvárták a koncert végét, majd odaléptek hozzánk, és kérték, hogy feltűnés nélkül kövessük őket. Így juttatott Jimi Hendrix a rendőrségre, ahol azt mondták: olyan becsületes, munkás, nyomdában dolgozó apám van, és én a fiatalokat erre tanítom? Büntetésből fel kellett takarítanom az irodájukat. A Hatkéz után jött a Móra, a PRT és más zenekarok. Jelenleg a Junioldsban játszom, amelyet a fiammal alapítottunk: ez a 12. szegedi együttesem.

– Mekkora létjogosultsága volt itthon a rock 'n' rollnak? Sose kívánkozott külföldre?

– A rock 'n' roll örök! Lett volna lehetőségem kimenni Ausztráliába, már a szerződésem is megvolt. Mehettem volna Finnországba, Svédországba és Norvégiába is, ahogy nagyon sok társam megtette. De én Szegeden éreztem magam jól, röghöz kötött ember vagyok. Apám mondása is előttem lebegett: inkább legyél itt a hátsó udvarban kakas, mint a nagy vízben egy kis hal. A rock 'n' roll kettő-négyes üteme egy gyors, pörgős táncot eredményez, míg a lassúbb változata mellett jól össze lehet bújni a nővel a parketten: ezért sem fog sose kimenni a divatból. A mostani borfesztiválon Pély Barnabás és csapata rock 'n' roll bulival zárta a műsorát: őrületes volt!

Akit Jimi Hendrix juttatott rendőrkézre. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Ha ma lenne kezdő zenész, indulna tehetségkutatókban?

– Igen! 1981-ben előadóként egy saját nótával indultam a Táncdalfesztiválon, azonban nem énekelhettem el a dalomat: szerző maradtam és Postássy Juli énekelte a nótát. Így is kaptam 16 ezer forint szerzői jogdíjat, amely akkor félévi fizetésnek felelt meg. Végül az előkelő 20. helyen végeztünk.

A hét embere

Sorozatunkban olyan közismert vagy épp ismeretlen embereket mutatunk be, akik köztünk élnek, és sokat tesznek környezetükért, életükkel, történetükkel példát mutatnak a közösségnek. Olvasóink segítségét is várjuk ehhez: arra kérjük önöket, javasoljanak szerkesztőségünknek interjúalanyt – a szomszédból, a másik faluból –, ha úgy látják, az illető megfelel ezeknek a kritériumoknak. Javaslataikat e-mailben a szerkesztoseg@delmagyar.hu címre, postai úton a Délmagyarország Kiadó, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. címre várjuk.

– A Szegedi Rockerek Közösségépítő Egyesületének elnöke. Mit kell tudni az egyesületről?

– Célunk a rockzene szegedi hagyományainak ápolása, a rockzenei élet nívós szinten tartása, rockcentrum létrehozása, könyv- és lemezkiadás. Ebből minden teljesült 1997 óta. Jaj, ha anyám látna! címmel írtunk egy könyvet Temesi Ferenccel és Nagy-Bandó Andrással. Ebben benne van Szeged egész rocktörténete az akkori sztorikkal és fényképekkel: az egyik fotón Molnár Gyula éppen madárlesen van, rólam pedig egy hányás utáni kép is készült. Minden benne van, ami egy kicsit is publikus.

– 40 éve házas. A család hogyan fért össze a rockzenével, a bulikkal és a hölgyrajongókkal?

– Háromszor nősültem, a harmadik házasságom tart már 40 éve. Szerintem már akkor nős voltam, amikor megszülettem. Az első két feleségemmel a kapcsolatunk a féltékenység miatt hamar tönkrement. A lányok akkor igencsak megtisztelték a zenészeket: aki ellen tudott állni, az ellenállt, de volt, aki nem tudott. A mostani feleségemmel 1974-ben ismerkedtem meg, aki azóta támogat a zenei pályámon, ő a szervezőm és a titkárom, és sose akadályozott semmiben. Ha egy zenész mellett ilyen nő áll, az egy szerencsés ember. De most jut eszembe még egy jó történet! A Szeged Bárban voltam konferanszié 1985-ben: énekelni és dumálni kellett. Az első két fogamon korona volt. A duma közben úgy ráharaptam az egyikre, hogy az egyik fogam kiszállt a földre. A zenekari szóló alatt vettem fel és nyomtam vissza: a közönség megtapsolt, mert azt hitte, hogy ez a műsor része. A szünetben pillanatragasztóval ragasztottam vissza, ami akkor lett elérhető Magyarországon: elég rosszul voltam pár napig. Később kiderült, hogy a ragasztó ciánt is tartalmazott.

– A zenén kívül mivel szeret foglalkozni?

– Civil végzettségem gépésztechnikus. Van egy kis műhelyem, ahova a mai napig visszajárok barkácsolni a bulik után. A haveroknak most is szívesen csinálok vasajtókat.

Akit Jimi Hendrix juttatott rendőrkézre. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Mit jelent a rockerség?

– A betyárbecsületet: mindig megpróbálom teljesíteni az adott szavam. Ha bunyóba keveredek és én győzök, akkor nem rugdosom szét az ellenfelem arcát a földön. Régebben volt olyan is, hogy én maradtam alul: a csávó lába az arcomon volt, mire megszólalt: Na, mi van, öcsém? Ne tegezz! – válaszoltam vissza. Jót nevettünk, és ezután együtt mentünk be a kocsmába inni. Sajnos a mai világban sok az alávalóság, az emberek nem úgy bánnak egymással, ahogy kellene. A rockerség azt is jelenti, hogy a zenével megpróbáljuk összevarrni azt, amit szétszakított az élet. A zene a Mindenható, az ember lelkét nemesíti, a szíveket boldoggá teszi.

* * *

Korábbi interjúink A hét embere-sorozatunkban

Keserves gyönyörűség a sebészet

A hét embere: Ribizsár Péter, az autószerelő lovag
Bojtos Ferenc a természet szerelmese
Lelkes, a vásárhelyi polihisztor
Aki mindig színesben látja a világot
Harminc év a törvény szolgálatában
Aki az aszfalton éli mindennapjait
Az örök érdekvédő és a józan paraszti ész
Élet a rács másik oldalán
Egy régi vágású kocsmáros a Diófa árnyéka alatt

Olvasóink írták

 • 5. István53 2013. június 07. 08:54
  „Abban a kivételes helyzetben vagyok,hogy nekem Kelemen Pista apukája és öccse is a barátom! Ha tehetem minden buliján ott vagyok! Meglepődtem hogy a fotós a Borfesztiválon való szereplésükkor, engem és barátnőm tánc közben lefotózott!Nagy buli volt,remélem még sok ilyen lesz!”
 • 4. eleonóra 2013. június 02. 17:54
  „Még sokáig zenélj nekünk Pisti ! Továbbiakban is sok sikeres telt házas bulit és jó egészséget kívánok.”
 • 3. mediashreck 2013. június 02. 17:51
  „Pista, Vagi Laci es Cupak...
  :)

  (nekem Ti mai Angyalok vagytok, öszinten!)”
 • 2. Zotya100 2013. június 02. 15:47
  „Kiváló zenész, öröm látni, hallani! További sok sikert!!!!”
 • 1. mediashreck 2013. június 02. 12:19
  „Pista!
  Örülök rolad olvasni!

  Tudod, nem ertek ezzel az edesapa mondanivaloval, hogy
  "...legyel itthon kakas, mint a nagyvizben hal..."
  Gondolj csak
  Kesmarky Marikara, Mandoki Lacira vagy Laux Jozsira...!
  (a rögzöttkötöttseg sem szegyen!)

  Különben haveri üdvözlet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadka, Újvidék, Arad, Temesvár: marad az autó

Még a 45 kilométerre lévő Szabadkára is csak átszállással lehet eljutni vonattal Szegedről. Tovább olvasom