Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Akrobata háziszárnyas

„Láttam én már karón varjút!" – szokás mondani, de hogy karon –pontosabban vállon – kacsát? Nem mindennapi mutatványra ragadtatta magát a vízkedvelő háziszárnyas, amely biztosan áll gazdája vállán úszóhártyás lábával.
Válság idején jó, ha több lábon áll az ember és a madár egyaránt – talán ez motiválhatta a találékony kislányt, amikor „átképezte" az általában étkezési célokra szánt kacsát cirkuszi akrobatává. Sejthető: ebből a jószágból nem lesz káposztával töltött kacsamell, sem kacsaleves eperlevéllel, ha beindul a mutatványoskarrier. És alighanem a tömést is megússza, a mája csak a büszkeségtől hízik, ahogy dicsőségben sütkérezve feszít az „idomár" vállán. Kényszernek nyoma sincs, így talán még a Négy Mancs sem fog belekötni az alternatív felhasználási módba.

Persze előfordulhat, hogy fordított a helyzet, és a gazdi tanul a szárnyastól – a kitárt karok arról árulkodnak, a repülés fortélyait szeretné éppen elsajátítani. Kérdőn néz bölcs fehér „mesterére", próbálja ellesni a titkát – ki tudja, talán csak a kacsa súlya tartja már a földön.

Nem tisztázott, a kacsa tanul mutatványosnak, vagy kis gazdája repülni. Fotó: Schmidt Andrea
Nem tisztázott, a kacsa tanul mutatványosnak, vagy kis gazdája repülni.
Fotó: Schmidt Andrea

Érdekes kísérletnek lehetünk tanúi: Kínában, Délkelet-Ázsiában már háromezer éve megkezdődött az állat háziasítása, ám arról mindeddig nem érkezett adat, hogy ilyen módon segítették volna az emberiséget a repülés tudományában. Hogy ki tanul kitől, nem tisztázott tehát, de annyi jól látszik: összeszokott párosról van szó. A tavaszi napsütés, a virágzó fák látványa mindenesetre ideális háttér az edzéshez, bármelyik verziót is választjuk.

Olvasóink írták

  • 1. Yucca 2009. április 21. 18:56
    „Aranyos!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 határsértőt fogtak egy éjszaka alatt

Röszke - A 15 szerb állampolgár mellett két elefántcsontparti is hazánkba tévedt. Azt hiték,… Tovább olvasom