Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Aktivizálódó bolgárok, cigányok, görögök

Új módon választjuk Magyarországon a kisebbségi önkormányzatokat. Ez Csongrád megyében nem csökkentette a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozók választási kedvét. Térségünkben a bolgárok, a cigányok és a görögök a korábbinál aktívabbak, Szegeden az eddigi 10 helyett 11 kisebbségi önkormányzat is alakulhat.
A települési kisebbségi önkormányzati képviselők választásán az a magyar állampolgár vehet részt, aki a kisebbség választói jegyzékében szerepel. Ám ez a dokumentum nem nyilvános, az abban szereplők adatait titkosan kezelik. Ez azt jelenti, hogy – a választópolgáron és a választási szerveken, bíróságon kívül – senki sem jogosult megszerezni azt az információt, hogy kik rendelkeznek választójoggal. A választói jegyzéken szereplők száma azonban közérdekű adat.

Csongrád megye 60 települése közül 21 helyen nemcsak települési önkormányzatot, hanem (egy vagy több) kisebbségi képviselő-testületet is alakítanak. A kisebbségek Szegeden a legaktívabbak, hiszen a korábbi 10 helyett 11 önkormányzat alakítására készülnek. A bolgárok jelentkezésével valószínűleg ismét Szeged lesz a legtöbb
Plusz önkormányzat(ok)

A településin kívül kisebbségi önkormányzatot is választanak Csongrád megyében: Ambrózfalván (szlovák), Apátfalván (cigány, román), Bakson (cigány), Csongrádon (cigány), Deszken (szerb), Hódmezővásárhelyen (cigány, német), Kisteleken (cigány), Kiszomboron (cigány), Kübekházán (cigány), Magyarcsanádon (cigány, román, szerb), Makón (cigány, román), Maroslelén (cigány), Mindszenten (cigány), Nagylakon (román), Pitvaroson (szlovák), Sándorfalván (cigány), Szegeden (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, szerb, szlovák, ukrán), Szegváron (cigány), Szentesen (cigány, görög), Tiszaszigeten (cigány), Újszentivánon (cigány, szerb).  
önkormányzattal rendelkező hazai település. A Tisza-parti városban – a törvény szerint önkormányzat alakítására jogosult 13 nemzeti és etnikai kisebbség közül – csak a ruszinok és szlovének nem akarnak saját képviselő-testületet. Térségünkben a legtöbb önkormányzattal a cigányok rendelkezhetnek: a 2002-ben megalakult 16 testülettel szemben most 18 képviseleti szerv jöhet létre. Aktivizálódtak a görögök is: míg négy éve csak Szegeden, addig most Szentesen is önkormányzatot alapítanának.

A kisebbségi választás alapfeltétele, hogy a speciális névjegyzéken legalább harmincan szerepeljenek. E szempontból a legmozgékonyabbak a cigányok: Szegeden 308, Makón 189; a kicsi Apátfalván 157 jelentkező neve szerepel a választásra készek listáján. A kisebbségi választási eljárás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával párhuzamosan, de attól mégis elkülönülve zajlik.

Jó tudni, hogy a választás kitűzéséről a kisebbségi választói jegyzékbe felvett választópolgárok értesítőt kapnak. A települési kisebbségi önkormányzati választáson csak bejelentett kisebbségi jelölő szervezetek állíthatnak jelöltet – szeptember 8-áig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz- és távhőtámogatás: kedd a határidő

Az emelkedő távfűtési és gázárakhoz a kormány a rászoruló családoknak támogatást ad. Tovább olvasom