Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Aláírásgyűjtés indul az aktív eutanáziáért

Szeged - Orvosi segítséggel vethessenek véget életüknek a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedők – ennek érdekében indul aláírásgyűjtés. Az orvosi kamara tiltakozik, a Hospice Alapítvány képviselője pedig úgy gondolja: méltó körülmények között senki nem vágyik hamarabb a halálra.
Aláírásgyűjtés indul az aktív eutanázia engedélyezése érdekében, mivel az Országos Választási Bizottság jóváhagyott egy állampolgári kezdeményezést. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?" – szól a kérdés, amely az íveken szerepel majd.

A Magyar Orvosi Kamara már most visszautasítja az orvosok belekeverését egy ilyen kezdeményezésbe. – A hippokratészi eskü arra kötelezi az orvosokat, hogy gyógyítsanak, megőrizzék az életet, nem arra, hogy elvegyék, vagyis gyilkossá váljanak – fogalmazott Éger István, a kamara elnöke.

Eutanázia Európában

Európában jelenleg három országban, Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban engedélyezett az eutanázia. Svájcban és Svédországban az orvos ugyan nem adhat be halálos injekciót, de ha a betegnek felír vagy odaad halált okozó szert, nem követ el bűncselekményt. Németországban elfogadja a törvény a passzív eutanáziát: például lekapcsolható a beteg egy alapvető életfunkciókat fenntartó gépről, ha a páciens egyértelműen beleegyezett. Nagyjából ugyanez a helyzet Ausztriában is. Norvégiában az orvos dönthet úgy, hogy nem kezeli páciensét, ha maga a haldokló kéri ezt, vagy hozzátartozói, amikor a beteg már nem képes kommunikálni. Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Csehországban és hazánkban csupán arra van lehetőségük a betegeknek, hogy elutasítsák az orvosi kezelést. Görögországban, Romániában, Boszniában, Horvátországban és Szerbiában pedig egyértelműen tiltják és emberölésként kezelik a törvények az aktív és a passzív eutanáziát egyaránt.

– A kamara etikai kódexe is egyértelmű iránymutatás ad, miszerint az orvos nem segédkezhet öngyilkosságban, és nem segítheti betegét a halálba. Természetesen más, ha a beteg visszautasítja az ellátását, azt az orvosnak maximálisan tiszteletben kell tartania. Hazánkban ma a legtöbb haldokló rákbeteg.

Mari Albertné, a Szegedi Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint ha jó az ellátás, a beteg nem akar idejekorán meghalni. – Ha nincs olyan érzésük, hogy állapotuknál már az is jobb, ha meghalnak, eszükbe sem jut ilyet kérni. Én még soha nem találkoztam ilyen kéréssel. A szegedi hospice otthoni szakápolói szolgálatot működtet – Hospice Ház még nincs a városban. Mari Albertné szerint azonban éppen azért lenne rá szükség, mert ezek a szakemberek tudják, hogyan kell elkísérni a beteget a halálig. Méltó körülmények között pedig senki nem vágyik meghalni. A szakember azonban ennek ellenére nem tartaná jó ötletnek, ha az elvi lehetőséget biztosítanák az eutanáziára.

– Amit emberek csinálnak, azzal vissza is lehet élni. Pénzért ráadásul mindent meg lehet tenni. Azt hiszem, ez a rendszer nem lenne működőképes Magyarországon. Más kérdés persze, hogy a mai egészségügyi ellátórendszer nem tudja méltó módon kezelni a haldoklókat. Elfekvő osztályokra teszik őket, ahol sokszor nem kapnak kellő figyelmet. Életük utolsó szakaszában valóban csak a halált várják. De speciális esetnek tekinthetők azok a sérültek is, akik életfunkcióikat tekintve ugyan teljesen rendben vannak, minőségi életet azonban nem tudnak élni – például teljes bénaságuk miatt. Az ilyen esetek váltják ki általában a nagy nemzetközi vitákat az eutanáziáról, amelyben a kérdés: az ember önrendelkezési joga erősebb, vagy a jog, miszerint a gyilkosságot büntetni kell, még akkor is, ha egy szenvedő ember megváltása miatt teszi meg valaki – mondta Mari Albertné.

Egyelőre nem tudni, ki az aláírásgyűjtés kezdeményezője, de az szinte biztos: érintettről van szó. Nemzetközi példákból tudjuk, a személyes sorsot vélhetően már nem oldja meg a jogi útvesztőkön átvezető eljárássorozat, de talán esélyt adhat a későbbiekben másoknak, hogy olyan döntést hozzanak, amely nyilvánvalóan nehéz, de nem nehezebb, mint az az élet, ami nekik jutott.

Olvasóink írták

 • 9. Légiós 2013. július 22. 16:48
  „némelyik kórházi viszonyok és ellátás mellett nem is csodálom, az egézségügytől rengeteg orvost és ápolót el lehetne zavarni a pi... az orvosok nagy többségének a mellkasára kéne heg tetoválni a hippokratészi esküt”
 • 8. kisvirag.simon 2013. július 17. 18:59
  „TÁMOGATNÁM! Sokszor megváltás lenne.”
 • 7. nobody13 2013. július 16. 19:10
  „Mindenkinek van olyan szakasz az életének, amikor egészséges. Vagyis: teljes szellemi épségében tud nyilatkozni. Sajnos Magyarországon nem divat a végrendelet, nyugaton természetes, ha viszonylag fiatal ember ilyet ír, itt a válasz általában: "erről ne is beszéljünk", mármint a halálról, pedig tetszik, vagy nem, az élet "része". Én azt ajánlom, kössék olyan feltételhez, hogy legyen egy érvényes, legalább egy éves végrendelete az alanynak, aki ahogyan a temetés mikéntjét pl. kérheti az iratban, kérheti azt is, hogy amennyiben ilyen helyzetbe kerül, igényli az aktív eutanáziát. Vagy ahogy Beroesz írta, három egymást követő nyilatkozatban kérelmezni keljen. Emberi módja a halálnak, régen engedélyezni kellett volna. Az elhagyott, magatehetetlen, egész nap saját ürülékében fekvő idős, beteg ember esetében mindenképpen humánusabb, mint hagyni esetleg ép elmével szenvedni. Annak tudatában mondom, hogy dolgoztam Szegeden olyan helyen, ahol a mai napig ez van.

  Csutak, neked javaslom, mint hívő, istenfélő embernek, hogy a Kálvária sugárút sarkán lévő otthonban látogass el a legfelső emeletre... Aztán szívesen meghallgatom a véleményedet. Én is hiszek Istenben, aki szerintem semmiképp nem tekinti bűnnek azt, ha egy ember egy másik embert megszabadít a szenvedésétől. Ha nem így lenne, bűn lenne a fájdalomcsillapító, a gyógyszer, műtét...”
 • 6. nobody13 2013. július 16. 18:59
  „HOL LEHET ALÁÍRNI????”
 • 5. pachakuti 2013. július 15. 22:24
  „Akinek halt már meg a szeme előtt, a kezei között egy gyógyíthatatlan betegségben hetekig-hónapokig tartó szörnyű kínok között az őt kísérleti nyúlnak néző, de javulást hazudó pénzhajhász orvosok kínt nem enyhítő, csak az "életet" meghosszabbító "kezelése" közben/után egy számára drága/legdrágább hozzátartozója, az igenis támogatja az aktív euthanáziát!!!”
 • 4. _csutak_ 2013. július 15. 19:51
  „Én bizony ellenzem és okkal!
  Sok esetben a még élő szülőt perlik az örökrészért.
  Van az a pénz amennyivel meg lehet tárgyalni egy orvossal a kérdést!
  Ő is ember, nem úgy, mint az aki az emberölést kéri tőle.
  Amúgy mint hívő, vallását gyakorló ember sem érthetek egyet az engedélyezett (aktív) kivégzéssel!”
 • 3. zero 2013. július 15. 15:11
  „Támogatom”
 • 2. Beroesz 2013. július 15. 09:55
  „Ez egy jó ügy. A kérdés azonban szerintem is hibás.

  1. Az orvos a gyógyításra esküdött fel, nem várhatjuk tehát el tőle, hogy a halálba menésben segítsen. Olyan ez, mint ha egy tábornoktól mindössze a fegyverletételt várnánk el. Erre a célra egy külön szakmát kell megjelölni és külön intézményeket. A gyógyítás a kórház és az orvos feladata, a halálba segítés intézményére és hivatására még nincs magyar szó. (A hospice szerintem utálatos szó, elnézést Mari Albertnétől.)
  2. Az eutanázia ellenzői minden bizonnyal elborzasztó történeteket találnak majd ki, amikor pénzéhes örökösök, anyagilag ellehetetlenült öregektől szabadulni akaró idősotthonok küldik halálba az oda még nem készülő időseket. Ezért fontosnak tartanám a kérdésben tisztázni, hogy az illetőnek gyógyíthatatlan és rossz állapotú betegnek kell lennie, illetve többször egymás után, tanúk jelenlétében kell megerősítenie szándékát.

  Azoknak, akik hagyománytisztelet alapján ellenzik az eutanáziát, ajánlom figyelmébe a vásárhelyi és szegedi népéletről, népszokásokról írott könyvek, cikkek garmadáját. Ezekben több környékbeli praktikát és szokást írnak le, amellyel a beteget a könnyebb meghaláshoz akarták segíteni.”
 • 1. petrov 2013. július 15. 08:21
  „A cicám 17 éves volt. Gyógyíthatatlan veseelégtelenséggel küzdött. Elaltattuk, mert az orvos elmagyarázta, az utolsó fázisban szörnyű kínok vártak volna rá. Nagyon fájt, ma is siratom. Nincs jó megoldás a halálra, csak rossz, és rosszabb. Ezt kellene figyelembe venni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilátástalan helyzetben a volt téglagyár szomszédai

Kilátástalannak érzi helyzetét az a 30 szőregi, aki a városrész külterületén él, a volt téglagyár szomszédságában. Tovább olvasom