Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtést kezdtek az állami gondozottak ellen Tápén

Szeged - Háromszázan írták alá azt az ívet, amelyben a helybeliek az Árpád nevelőotthon Tápéra költöztetése ellen tiltakoznak.
„Tiltakozunk, hogy a Budai Nagy Antal utca 51. szám alatti épületbe problémás fiatalokat költöztessenek, ezzel megzavarva a kertvárosi városrész nyugalmát" – olvasható azon az aláírásgyűjtő íven, amit a tápéi Papp Andrea és Farkasné Szeles Gyöngyi fogalmazott meg. A petíciót alig két hét alatt 300-an írták alá.

Lapunk április elején elsőként számolt be arról, hogy a szegedi önkormányzat a Budai Nagy Antal utca 51. szám alatti, korábban iskolaként működött, 1828 négyzetméteres épületbe akarja jövő tavasszal költöztetni a jelenleg még a Szőregi úton működő Árpád nevelőotthont, ahol pillanatnyilag 15 fiút nevelnek.

A tiltakozó két nő az egykori iskola szomszédságában lakik, a szegedi önkormányzattól elmondásuk szerint tavaly nyáron kapták meg az építési tervet, miszerint a mellettük lévő ingatlanba állami gondozott, 6 és 18 év közötti gyerekeket akarnak költöztetni. – Ebben szó sem volt arról, hogy magatartási problémákkal küzdők is vannak a gyerekek között, ezért nem is éltünk panasszal a tervezett beruházás ellen. Amikor megtudtuk, hogy problémás gyerekekről van szó, rengeteg tápéi állított meg minket, hogy tiltakozásképpen kezdjünk aláírásgyűjtő akcióba – mesélte Papp Andrea doktornő.

Nem kérnek a tápéiak az Árpád nevelőotthonból a két szomszéd, Papp Andrea és Farkasné Szeles Gyöngyi koordinálja az aláírásgyűjtést - Fotó: Segesvári Csaba
Nem kérnek a tápéiak az Árpád nevelőotthonból a két szomszéd, Papp Andrea és Farkasné Szeles Gyöngyi koordinálja az aláírásgyűjtést. Fotó: Segesvári Csaba

Solymos László alpolgármester a költözést korábban azzal indokolta, hogy a Szőregi úti, 26 ezer négyzetméteres ingatlan főépületét már nem használják, mindössze a két melléképületben folyik a gondozás, amit 15 gyereknek nem ésszerű fenntartani. Az önkormányzat a tizenháromszor kisebb alapterületű új otthon költségein rengeteget spórolna.

– Nem a gyerekek ellen vagyunk, csak azt szeretnénk, ami a tápéiaknak lenne jó. Ez pedig egy nyugdíjasotthon kialakítása lenne – magyarázta Papp Andrea, aki számít a körzet önkormányzati képviselőjének, Juhász Gyulának a segítségére.

Solymos László alpolgármester a tiltakozással kapcsolatban elmondta, hogy a szomszédok nem éltek fellebbezéssel az építési eljárás közben. – A tavaly nyári jogerőre emelkedés után pályázaton sikerült pénzt szereznünk az egykori iskola átalakításához, majd a közbeszerzési pályázatot is kiírtuk. A munka heteken belül elkezdődik – mondta az alpolgármester. Solymos László azt is megjegyezte, hogy az átalakításról már egy éve tárgyalt a közgyűlés. – A helyben lakók tájékoztatása a részönkormányzat és az azt vezető tápéi önkormányzati képviselő feladata lett volna. Eddig a Szőregi úton nem volt semmi probléma az állami gondozott fiúkkal – magyarázta.

Képviseli a tiltakozókat

– A város nem kérdezte meg a részönkormányzatot, hogy mire lenne szükségük a tápéiaknak, akiknek nincs igényük egy nevelőotthonra. Azt nem tudom, hogy az aláírásgyűjtéssel mit tudnak majd elérni a városvezetésnél, pozitív példa azonban lebeghet előttük. Korábban megmentették a bezárástól a Honfoglalás utcában működő óvodát, illetve nem épül telefontorony a Búcsú téren sem. Az Árpád nevelőotthon ügyében még nem kerestek meg, de ha a kezembe adják az aláírásgyűjtő ívet, és közlik velem a lakosok álláspontját, azt kötelességem lesz képviselni a szegedi önkormányzatban – mondta Juhász Gyula (KDNP).

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. makovicss 2009. október 03. 21:53
  „Nemtudom mértkel bántani az álami gondozotakat rendesek dolgoznak igyis vannekik elég bajuk szülök nélkül kel felnöni nemkel öket bántani jo.”
 • 71. CID 2009. május 16. 14:18
  „azért elég tirpák beszólás volt. Gratulálok.”
 • 70. kutyafül 2009. május 16. 08:11
  „Ismerek olyan családot, ahol senki sem gondozott, mégis szerintem több problémát okoznak, mint ez a 15 felügyelet alatt álló gyerek.”
 • 69. zenga 2009. május 16. 07:45
  „Akkor mégegyszer azoknak, akik nem tudják értelmezni amit olvasnak! Nem az állami gondozottakról írtam, hogy legtöbbjük börtöbne köt ki... a problémásokról volt szó. PROBLÉMÁS nem egyenlő állami gondozott. Nekem is van több gyermekes, diplomás családfő ismerősöm aki gondozott volt.Csak ő nem volt problémás...ÜDV.”
 • 68. gasztronauta 2009. május 15. 20:15
  „Van azért annak egy diszkrét bája, amikor egy csomó nagyon toleráns ember legszívesebben körbefalazná a tápén lakókat és mindenfélének elmodja őket, csak azért, mert nincsenek egy állásponton vele. Úgy gondolom, hogy talán a tápéiaknak is van beleszólási joguk abba, hogy mire használják azt az üresen álló iskolaépületet. A probléma csak az, hogy elfelejtették tájékoztatni őket, urambocsá´ esetleg kikérni a véleményüket. Én el tudom fogadni azt, hogy a szomszédok tartanak a magatartászavarral küszködő fiataloktól. Az, hogy "messziről" nagyon megértő mindenki a fiatalokkal szemben, és nagyon utálja a tápéiakat, azt a népi bölcsességet juttatja az eszembe, hogy könnyű a más f.....val csalánt verni...”
 • 67. TELSTAR 2009. május 15. 20:12
  „Úgyse tudják mire felhasználni a volt ruszki laktanyát. Újítsák fel, és menjen oda a nevelőotthon!”
 • 66. smalltown 2009. május 15. 16:10
  „65
  melyebbre mar nem sulyedhetsz.”
 • 65. IVY 2009. május 15. 15:49
  „Flex.

  Amióta az asszony és a pulya elhaltak, -egyre nagyobb városi kötsssög lettél! :)”
 • 64. maradando 2009. május 15. 14:48
  „Van szegednek olyan pontja ahol befogadnák a jobb sorsra érdemes gyerekeket? Ha igen akkor adott a lehetőség,hogy a tápéi önkormányzat költségén ,és a tiltakozok adományaiból felépitsék .Én is jobban érezném magam a helyűkben ha olyan környezetben tölteném be a nagykorúvá válást ahol szivesen látnak!”
 • 63. vona 2009. május 15. 14:23
  „Szegeny gyerekek ! Remelem nem olvassak a hozzaszolasokat. Miert kell mindegyiket elitelni es egy kalapala venni? Miert nem kaphatnak eselyt az emberektol? Sajnalom oket,hogy eloiteletekkel kell szembenezniuk es ekkora hatranybol kell kezdeniuk az eletuket!”
 • 62. Vöröske 2009. május 15. 14:23
  „Azok akik bántják ezeket a nevelőintézeti gyerekeket kívánom,hogy ők is kerüljenek ilyen helyzetbe.Nekem a nagybátyám felesége nevelőintézetben nőtt fel,de NEM LOP,NEM CSAL,NEM GYILKOS!!!!!!!Sőt a világ egyik legjobb édesanyja lett,dolgozik,mint egy állat és SOHA NEM BÁNTANA SENKIT!Nem kell előítélettel lenni feléjük.Nem lesz mindből angyal,de azért megkaphatják az esélyt a normális életre!Van köztük olyan aki meghálálja!”
 • 61. comet 2009. május 15. 14:14
  „srácok, ha netán olvassátok a nevelőotthonban a hozzászólásokat, azért tudjátok hogy sokan szurkolnak nektek olyanok akik tudják hogy honnan jöttetek, és szeretnék hogy helyet találjatok itt, ahova tartoztok. Mert ide tartoztok közénk, bárki bármit mond. Lehet, hogy most nehezebb nektek, de a korai ébredés előny is lehet. A leckét ti már tudjátok, tovább kell menni. Ennyi. Magatokat kell megtalálni, és ha ez sikerül, a rátok ugatók elmehetnek a ...”
 • 60. oszama 2009. május 15. 13:47
  „"Zárva tábla" áll a árvaházba.”
 • 59. Manitu007 2009. május 15. 13:17
  „Zenga :) amit írtál a szokásos közfelfogás ("s ezek a gyerekek miután nagykorúak lesznek valamelyik börtönben kötnek ki. Ez is tény, de hátha változik a világ...) elárulom neked van köztük nem is 1 aki egyetemre ,főiskolára jár miután kikerült az árpádból. s most utógondozás alatt állnak.(amíg iskolába járnak)S titkon elárulom ,van egy jó pár panel lakás is fent tartva az utógondozottaknak.Lehet pont a szomszédod. :)
  aláírás :1 agyon iskolázott hozzászóló”
 • 58. vmagdi 2009. május 15. 13:07
  „zenga pont az olyanok miatt, mint te... Ha egy emberben azt erositjuk, hogy tud kulonb lenni, es azt is varjuk el, talan van eselye, hogy tenyleg meg tudja csinalni.
  Viszont valljuk be , a romaktol mindenki azt varja el, hogy lopjon csaljon, ok ennek az elvarasnak meg is felelnek.
  Mi lenne, ha egyszer maskent gondolkodnank?
  Azt mondanank, adjunk nekik embersegbol, kozossegbol peldat, mondjuk meg neki vilagosan mit varunk el, es cserebe mit adunk.
  Sajnos a magyar a nepek legalja, es ezert a dicsosegert, minden ember tett valamit, kiirjak Becsben, magyar ne lopj, miert is? mert a magyarok lopnak. Menj vegig a Zrinyi utcan, 3 lepesenkent hanyas, kopes, mert a magyar retkos es gusztustalan is, belefujja az orrat az uszodavizebe, ellopjak egymas torolkozojet, ha kulfolde megy a honfitarsa veri at.
  Ha valaki ezt akarna csinalni egy magyar emberrel, ki kene allni ertuk, a tapaiaknak alairast kellene gyujteni, hogy na nem mar. Szegenyek vagyunk es mocskosul gonoszak is. Ebben elen jarnak a nagypofaju ertelmisegiek, mint papp sinterno.”
 • 57. flexsnake 2009. május 15. 12:35
  „55. mellém költözhetnek de ide nem rakják. Azért valljuk be, még a parlamentben is ül olyan aki állami gondozott volt, sőt még magas beosztásokban is vannak ilyenek. Nem tehetnek róla ha nem kellettek senkinek. Aki pedig nem akar az nem válik bűnözővé.”
 • 56. klj_54 2009. május 15. 12:29
  „Méltatlan a vita egy "keresztény országban" !
  Nem mellesleg, ahol ennyire embertelen, egoista barmok élnek, miért meglepő a dolog?”
 • 55. zenga 2009. május 15. 12:25
  „Olvasom itt a sok ,,agyoniskolázott" hozzázólását... hát, jól szórakoztam:) Nyilván kell valahol a problémás gyerekeknek is lenni valahol.... de valljuk meg, melyikünk szeretné,hogy pont a szomszédjában? na! de őszintén! Egyébként meg sajnos ezek a gyerekek miután nagykorúak lesznek valamelyik börtönben kötnek ki. Ez is tény, de hátha változik a világ...”
 • 54. gróf 2009. május 15. 11:07
  „Persze sokakat felháborít a tápai ellenkezés a gyerekekkel szembe. Az, hogy miért nem Szőregen építettek otthont nekik és miért szakítják ki a megszokott városrészből, esetleg miért kell a város túlsó oldalára rakni őket...az már senkit nem zavar. Gondolom Szeged jelenlegi politikai elitjét sem. Újhelyi, Mózes, Iványi és még sokan mások laknak Újszeged és Szőregen akiket nem zavar, hogy a problémás gyerekeket Tápéra költöztetik (átdobják a Tiszán). Remélem valami jó kis wellness szálló vagy szabadidőpark lesz az Árpád épületből...természetesen havernak ócsóóón.”
 • 53. flexsnake 2009. május 15. 10:58
  „43. de nekem jól áll ők meg kötsögök. Én paraszt városi vagyok ők meg városi parasztok :D”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódító pipacsvirág

Szeged - Meghódítja a várost a pipacsvirág – nyugtázzuk. A szegedi Vadaspark lakópark és a… Tovább olvasom