Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Aláírták a Konfuciusz Intézet szerződését

Budapest, Sanghaj, Szeged - Befejeződött a szegedi Konfuciusz Intézet alapítása: pénteken aláírták a Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködéséről szóló szerződést a Parlamentben.
Híd épül Szeged és Sanghaj, Magyarország és Kína között a Tisza-parti universitas Konfuciusz Intézete létrejöttével – hangzott el tegnap a Parlament Vadász Termében. Ott írta alá a szegedi Konfuciusz Intézet megalapításához szükséges dokumentumokat Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora és Zhang Feng, a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) rektorhelyettese.

– A felsőoktatás nemzetközivé válása mellett természetes, hogy minden neves egyetem kínai projekten is dolgozik – osztotta meg a jelenlévőkkel tapasztalatát Szabó Gábor. Az SZTE felkészült e kihívásra, a SISU-n kívül a sanghaji Jogi és Politikatudományi Egyetemmel is aláírta az együttműködést. Hamarosan kínai oktatók és diákok érkeznek Szegedre, és az SZTE Bölcsészettudományi Karán a keleti nyelvek kutatása és oktatása intenzívebbé válik.

Zhang Feng (balról) és Szabó Gábor látta el kézjegyével a szegedi Konfuciusz Intézet alapító okiratát. Mögöttük a kínai és a magyar küldöttség tagjai. Fotó: Újszászi Ilona
Zhang Feng (balról) és Szabó Gábor látta el kézjegyével a szegedi Konfuciusz Intézet alapító okiratát. Mögöttük a kínai és a magyar küldöttség tagjai.
Fotó: Újszászi Ilona

A szegedi a negyedik Konfuciusz Intézete a SISU-nak – tudtuk meg a sanghaji rektorhelyettestől. Zhang Feng bejelentette: a szegediek kezdeményezésére ősszel kérvényezik, hogy intézetükben magyar nyelvet is oktathassanak, közösen fejlesszenek tananyagot.

A sanghaji és a szegedi egyetemi és városi delegáció tagjait a parlamentben Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke fogadta. Az SZTE és a SISU közötti együttműködést rögzítő dokumentumok aláírási ceremóniáján díszvendégként részt vett a KKP Sanghaji Városi Bizottság tagja és egyben a Szervezési Osztály igazgatója, Li Xi, valamint Botka László, Szeged polgármestere. A magyar és a kínai küldöttség a parlament Nagy Imre Termében tárgyalt. Botka László emlékeztetett: a szegedi egyetemen kívül két önkormányzati középiskolában is oktatnak kínai nyelvet.

Ujhelyi István a szegedi Konfuciusz Intézet alapításának kezdeményezőjeként és ezen intézet Társadalmi Tanácsának elnökeként hangsúlyozta: továbbra is mindent megtesznek a kínai–magyar kapcsolatok erősítéséért. A kínai delegáció tagja volt Zhang Xuemei, a Konfuciusz Intézet leendő igazgatóhelyettes asszonya is.

Olvasóink írták

 • 2. havranek 2012. augusztus 04. 21:38
  „De sok a baj, aj aj .
  Az asztalon a "tiltott önkényuralmi jelkép . Hol a rendőr ,hol a feljelentő ,miért nem viszik a rendőrségre a "törvényt sértőket" ? Egy nappal ezelőtt Vajnait és hat társát József Attila szobra elől ezért előállították ! Erről ennyit .
  Az újságírónak meg nem kellene félnie nyugodtan (?) leírhatta volna úgy is ,hogy mindenki értse "...dokumentumok aláírási ceremóniáján díszvendégként részt vett a KKP (érthetően a Kínai Kommunista Párt) Sanghaji Városi Bizottság tagja..." Bizony ezek kommunisták de kell a pénzük .Nembaj majd kettőt rúgunk helyettük is az itthoniakba beléjük lehet .És minden rendben van ugye ?”
 • 1. Bendegúz007 2012. augusztus 04. 17:32
  „Ha az egyetemnél tartunk,a rektor úr azt ígérte a Bólyai épülete is megfog újulni a közeljövőben.
  Szeretnénk ha ez meg is valósulna,mert szegény épület elég lepusztult.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal lány ugrott a Belvárosi hídról a Tiszába

A Belvárosi hídról ugrott a Tiszába pénteken délután Szegeden az a fiatal lány, akit egy motorcsónakos mentett ki, közösen a vízirendőrökkel. Tovább olvasom