Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Aláírták a megállapodást a Konfuciusz Intézetről

Peking – Mindkét fél aláírta azt a megállapodást, amelynek értelmében elindulhat a Konfuciusz Intézet megszervezése a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta lapunkat kedden Dömötör Máté, az SZTE főtitkára Pekingben.
Nyelv és színház

A Konfuciusz Intézetek hálózatát a Kínai Népköztársaság hozza létre a befogadó országokkal közösen. Az intézmények közvetlen célja a kínai nyelv és kultúra népszerűsítése és terjesztése a világban, a kínai nyelvoktatás támogatása, a kulturális kapcsolatok fejlesztése. A hosszú távú cél Kína integrálása a világba, a külkapcsolatok fejlesztése. A Konfuciusz Intézetek központja Pekingben működik, felettes szerve a kínai oktatási minisztérium alá tartozó Országos Kínai Nyelvoktatási Tanács (röviden: Hanban). A 2004-ben kezdődött programban 2006 szeptemberére 106 Konfuciusz Intézet működött vagy állt alapítás alatt a világ 46 országában, a legtöbb közülük az Egyesült Államokban létesült. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete a tervek szerint több nehézségi szinten oktat majd kínai nyelvet, alapfoktól a turisztikai vagy gazdasági-kereskedelmi szaknyelvig. Továbbképzéseket és szakirányú kurzusokat szervez általános és középiskolai tanárok számára. Megismerteti az érdeklődőkkel a kínai írást, irodalmat és történelmet, színházat és zenét. Speciális gazdasági, társadalomtudományi képzéseket, továbbképzéseket tart, Kína orientációjú cégek, szervezetek, külképviseletek számára adminisztratív-diplomáciai speciális tudást kínál, gazdasági szaktanácsadói szolgáltatást biztosít.

Beszámoltunk róla: tavaly novemberben az SZTE és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU) szándéknyilatkozatot írt alá Sanghajban Konfuciusz Intézet dél-magyarországi létesítéséről.
Botka László polgármester akkor aláhúzta: a kínai befektetők számára különleges bizalom, ha egy városban Konfuciusz Intézet működik. Az intézetben kínai kultúra és nyelvoktatás folyik, de ennél is fontosabb, hogy ezek a kulturális intézetek hídként működnek az adott város és Kína között. Kínai befektetők is megerősítették, hogy nagyobb bizalommal mennek olyan városokba, ahol működik ilyen. Közép-Európában nagyon kevés van, Magyarországon pedig egyedül Budapesten.

– Nagy lehetőség az egyetemnek, hogy a régióban a kínai nyelvvel és kultúrával Szegeden ismerkedhetnek nemcsak az SZTE hallgatói, hanem városunk és a régió oktatási intézményeinek tanulói. Tervezzük, hogy a gazdasági élet szereplőinek is kurzusokat fogunk tartani. Az intézet rengeteg ajtót kinyit a kínai felsőoktatási intézményekben, ezt magam is megtapasztaltam a shenyangi egyetemen – fogalmazott a főtitkár, aki e sorok írójával együtt a Kína nemzetközi megismerését elősegítő szervezet, a CAFIU, és magyar partnere, a World Bridge meghívására látogatott Kínába. Dömötör Máté úgy tapasztalta: a gazdasági élet szereplőit is felvillanyozta, amikor szóba hozta, hogy Szegeden Konfuciusz Intézet működik majd.

A World Bridge alapítója, Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke az elmúlt napokban több sikeres tárgyalást is lebonyolított kínai nagyvárosokban. – Tudástechnológiai együttműködésről egyeztettem Senzsenben, gyógyszeripari lehetőségekről Dongguanban. Előremutató tárgyalást folytattam a Bank of China (BC) külföldi fejlesztésekért felelős alelnökével. Bízom benne, Szegeden is lesznek kézzelfogható eredményei az együttműködésnek – tájékoztatott Ujhelyi István, aki jelentős mérföldkőnek tartja a Konfuciusz Intézet majdani létrehozását, mert úgy látja: megnyitja a kapukat Kínában.

Úgy tudjuk, a BC meg kívánja erősíteni pozícióját Kelet-Európában és a Balkánon, e törekvésében lehet fontos partner hazánk és Szeged.

Olvasóink írták

 • 5. geza 2012. május 23. 16:02
  „A Pozsonyhoz közeli Szenc logisztikai parkjában 300 ezer négyzetméteren épül Kína egyik legnagyobb európai hídfőállása; ez a bázis nagyobb lesz a Magyarországon tervezettnél - írja a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilapra hivatkozva a Napi Gazdaság.

  A szlovák fővárostól alig 20 kilométernyire kiépülő gócponton 200, de akár 1000 kínai cég is megvetheti a lábát, többek között a Bank of China is képviselet nyit. "A központ a maga nemében Európa legnagyobbja lesz, és teret ad azoknak a cégeknek, amelyek tovább szeretnének”
 • 4. Kisg 2012. május 23. 15:34
  „Gyerekkorom óta lenyűgöz a keleti kultúra. Sokkal közelebb áll hozzám, mint a nyugati. Vadászom a könyvtárban azokat a könyveket, amelyek ezekkel foglalkoznak. Talán valami karmikus ok húz e felé a világ felé, de nagyon szeretem a kínaiakat is, mint embereket. Szóval én úgy mindenestől szívesen ismerkednék ezzel a szegmenssel.”
 • 3. halmai2 2012. május 23. 11:59
  „Felnőtt, negyvenhez közelítő, a Life-Long-Learning-ben hívő családapaként én is szeretnék kínaiul tanulni. Vagy legalább tudni. ;)”
 • 2. Bendegúz007 2012. május 23. 08:24
  „Reméljük hogy a kínaiak létesítenek Szegeden gyógyszer kutató központot,és gyógyszergyárat,ebből nagyon sok munkahely jöhetne létre valószínűleg több ezer.
  Én még nagy reményt jósolok a lézerközpontnak,ebből kifolyólag a 70 hektáros ipari park beépülése lesz az a lépés,mely több kisebb üzem létrejöttét eredményezheti.Ahol szint úgy nagy munkaerőigény jelentkezhet.”
 • 1. Kisg 2012. május 23. 07:06
  „Jó lenne, ha lenne olyan kurzus, vagy előadások, ahová egy átlag szegedi is beülhetne, vagy beiratkozhatna, és ha érdekli, tanulhatna kínai nyelvet, filozófiát. Biztosan lenne rá sok érdeklődő, én pl. még 40 évesen is szívesen beülnék az iskolapadba ismét, 18 éves korom óta ez az első dolog, ami felsőoktatási szinten érdekelne...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a 108-as, teljes a szegedi Pesa-flotta

Szerda hajnalban sínre került a kilencedik Swing Szeged típusú Pesa-villamos is. Tovább olvasom