Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Aláírták az SZTE 7,7 milliárd forintos szerződését

Szeged - Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében írták alá kedden azt a szerződést, amely csaknem 6,5 milliárd forint uniós támogatást biztosít a Szegedi Tudományegyetem infrastruktúrájának fejlesztésére.
A sikeres pályázatnak köszönhetően 2011-ig csaknem 17ezer négyzetméteren új egyetemi komplexum épül, tizenegy épületet felújítanak, és több mint 1600 laboreszközzel is fejlesztik az oktatás színvonalát.

Van élet a válság után, a most elindult fejlesztések már a válságon túlra szólnak - fogalmazott Bajnai Gordon miniszterelnök Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem 7,7 milliárd forintos beruházásáról szóló szerződés aláírása után. A miniszterelnök elmondta: Magyarország számára kiemelt cél a munkahelyek védelme, a versenyképesség fokozása. A dél-alföldi tudáspólus-program megvalósítása mindkét célhoz hozzájárul. A kormány fokozott figyelmet fordít azokra a fejlesztésekre, amelyek hosszú távon képesek megalapozni egy-egy térség fejlődését.

A Szegedi Tudományegyetem - a felsőoktatási intézmények egyik legsikeresebb pályázójaként - csaknem 6,5 milliárd forintot hívhat le műszaki-természettudományos képzési portfoliójának megújítására, a K+F+I szolgáltatások színvonalának emelésére és informatikai, valamint épített infrastruktúrájának fejlesztésére.

Az összesen több mint 7,7 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően új épülettel gazdagodik a mérnöki kar, további tizenegy egyetemi épületet pedig felújítanak. Az egyetemi Tudás-sétány rekonstrukciójának keretében lehetőség nyílik új laboreszközök beszerzésére, az informatikai, gépészeti és az elektromos rendszer modernizációjára, továbbá az akadálymentesítésre. A pályázat egyik legfontosabb elemeként új külsőt nyerhet a Szeged egyik nevezetességének számító Dugonics téri egyetemi főépület is, amely a jövőben Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központként működik.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. bjela1980 2009. május 28. 00:08
  „Na most már senki nem mondhatja, hogy nem fejlesztenek. Most jön majd az, hogy : közpénzekből! Más bevétele nem igen van az államnak, mint az adónk. Lehetne - de nem lett- azért nem, mert elkúrták... nem most... régebben! Akkor legalább nem mondhatta senki, hogy ez- meg az az Ő adóforintjaiból lett. Mégis sok pénz áramlott az államkasszába. Ha a multik (amik nem kis haszonnal dolgoznak) állami kézben lennének , az megint szép kis bevételi forrás lenne...A fogyasztás növelné a bevételt, és a kifelé áramlását a jövedelmeknek! Tehát fejlődne minden... Több pénz az embereknek, nagyobb fogyasztás, és ezáltal még nőne az életszínvonal. Ez most is jellemző lehet, csakhogy sokkal több jutna az ország fejlesztésére ilyen úton, és a magyarok kezében lenne a gazdaság, nem ilyen holland, meg angol családok kezében (sőt monopóliumok is, melyek helyzetüket kihasználva szinte bármit tehetnek), meg alapjában véve az egész gazdaság!”
 • 48. Eagleeye 2009. május 27. 19:37
  „47.
  dehogy mindegy!
  mind a három bukni fog!”
 • 47. zehn 2009. május 27. 19:30
  „hazaipálya! Többesszámban te csak ne követelj semmit. Nekem mindegy milyen pártból jön a polgármester, csak tegyen Szegedért, mert ez a lényeg. Ám, kérlek nevezz meg egyet is a fidesz mostani városatyái közül, akit alkalmasnak vélsz erre a posztra.”
 • 46. Lúdasmatyi 2009. május 27. 15:02
  „A 7,7-ből jut is marad is.A szerződés aláírása után libamáj és libacomb volt a menü.”
 • 45. napiszar 2009. május 27. 14:52
  „A prosti mellettSzeged alatt tegnap megállt egy luxusautó. Kiszállt belőle Bajnai.
  Odamegy a lányhoz, megvillantja a pénztárcáját és így szól:
  - Mennyiért jönnél el velem?
  A lány megvetően végigméri, majd így szól:
  - Ha a gatyádat olyan alacsonyra tolod, mint a béreket,
  de a szoknyámat olyan magasra húzod, mint ahogy az ÁFÁ-t akarod,
  ha a farkad olyan kemény lesz, mint amilyen időket élünk
  és úgy szétbaszol ahogyan az országot szeretnéd, akkor ingyen veled megyek.
  Erre Bajnai zsebre vágja a pénztárcáját, beszáll a kocsijába, lehúzza
  az ablakot, majd indulás után még odaszól:
  -Úgy látom, Feri már járt nálad...”
 • 44. hazaipalya 2009. május 27. 14:19
  „gágágágágá))”
 • 43. Mil 2009. május 27. 11:45
  „Emberek, a klinikával mi van? Nagyon nagy a csönd körülötte. Holott pár éven belül elvileg át kellene adni(2012 rémlik).”
 • 42. hazaipalya 2009. május 27. 11:16
  „hány uj munkahejet hozott létre a vársovezetés?? hany iskolat ovodat zaratott be? értelmesebb polg mestert követelünk,olyat aki a szegediek érdekeit nézi!”
 • 41. hazaipalya 2009. május 27. 11:13
  „de titokban jött libajnai,miért nem volt rola elözöleg cikk?”
 • 40. PEPE 2009. május 27. 10:56
  „Ez olyan érdekes, minden beruházás az UNIÓ finanszíroz,milyen jók hozánk ! A béreket is finanszírozhatnák, pl mint a franciáké, vagy a németeké.”
 • 39. zehn 2009. május 27. 10:54
  „Men érdekelnek a hülye politikusok/ mind! /, de annak igenis örülni kell, hogy az egyetem ennyi pénzt kap.”
 • 38. barkzso 2009. május 27. 10:41
  „36. Irénke - elvtársnő, akkor ne cuppogjad befele ;)”
 • 37. tahoszegedi 2009. május 27. 10:29
  „33. hozzászólás Csirén 2009.05.27. 08:32

  http://kossuthter.extra.hu/hangok/lampert.amr.mid”
 • 36. Csirén 2009. május 27. 10:02
  „34.
  Közel sem az Egyetemről szól csak a nóta. De szólhat pl. az E 5-ösről, az új híd előkészületi munkáiról, az elkerülő útról, a Tarjáni felújításokról, a Tisza L. krt. és az Anna kút átépítéséről, és így tovább...
  savanyú a szőlő.”
 • 35. barkzso 2009. május 27. 09:03
  „34. legal - nálad a pont! Az amit írtál a lényeg.”
 • 34. legal 2009. május 27. 08:55
  „Érthető Csirén egy mondatba sűrített véleménye az ideáramló pénzek értékéről, hasznosulásáról, ám éppen Szabó Gábor rektor úr gondolkozik elég kétségbeesetten az egyetem innovatív képessége és lehetősége gyengeségéről a Népszabadságban. Az ide, Szegedre áramló pénzekből látványos utak, terek, gondolkozásra képtelen épületek létesülnek, de semmi gazdasági hasznot hozó eredménnyel, távlati lehetőséggel. Az európai adóforintok bebetonozódnak, előbb-utóbb leáll ez a forrás. Ez az inproduktív közintézmény rendszer kifullad, fenntarthatatlan pénznyelővé válik.”
 • 33. Csirén 2009. május 27. 08:32
  „Ahhoz képest, hogy 2002-ben Szeged csak az E5-ös meghosszabbítására áhítozott, elég szép eredmény ezektől a "mocskoktól" ami azóta ide érkezett.....”
 • 32. SWIFT 2009. május 27. 08:13
  „Lehet hogy lett volna jobb helye is annak a pénznek.”
 • 31. amata 2009. május 27. 08:02
  „Kedves 27.!
  Azért ne hallelujázz annyira. Valóban vannak kiváló egytemeink, csodálatos kutatóink, etc.
  De a diplomás gyereked szedheti a sátorfáját, mehet szerencsét próbálni. Ha csak peregrinációról lenne szó, azt mondom, áldásos dolog. A fiatal felnőtt diplomás hazahozza a külföldön megszerzett ismereteket, tudást egy idő után.
  DE KÉRDELEK KEDVES LOGARITMUS, ITTHON HOL TALÁL MUNKÁT?
  HOGYAN ALAPÍT CSALÁDOT?
  ELISMEREM, HA KŐGAZDAG SZÜLEI VANNAK,VAGY KIEMELKEDŐEN TEHETSÉGES, AKKOR VAN ESÉLYE. DE EGYÉBKÉNT A LEHETŐSÉGEI A NULLÁVAL EGYENLŐEK.
  Nem vagyok pesszimista, csak a tényeket mondom, ha esetleg ez a hír még nem jutott volna el hozzád.
  amata”
 • 30. legal 2009. május 27. 07:40
  „Véleményem szerint nem lenne szükség a mérnöki karra Szegeden. Az SZTE így is túlvállalta magát a régióban. Koromnál fogva megértem már jónéhány nagyvonalú fejlesztést, de mindig az lett belőle, hogy műszaki adottságainkban csak kullogunk a világ után, ráadásul a szellem ettől még nem újult meg. A lexikális ismeretpumpáláson, s a máshol kutatott dolgok reprodukálásán túlmenően semmi újdonságra való törekvés nem tapasztalható. Csak félelem és rettegés a gondolkozás szabadságától, hogy a kollégák hülyének ne minősítsenek... Volt alkalmam látni, hogyan golyózták ki maguk közül azt, akire rásütötték a "maximalista" jelzőt.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dárius bepörgött a tragikus baleset előtt

Mórahalom - Nem volt tapasztalatlan sofőr az a fiatalember, aki szombat éjfélkor vesztette életét halálos közúti balesetben Dorozsmán. Tovább olvasom