Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Alapelvek: kereszténység és humanizmus

Szeged - Az egyházmegye új szociális igazgatója, Ritz Judit 11 intézményt vezet – 1000 ellátottról 230 szakdolgozó gondoskodik. Az időseket, betegeket, értelmi fogyatékkal élőket és hajléktalanokat keresztény, humanista értékek szerint látják el.

A Szeged–csanádi Egyházmegye Szegeden eddig a Bálint Sándor Szeretetotthont (70 ellátottal és 45 munkatárssal), valamint a Kálvária sugárúti Kálvária Védőotthont (38 középsúlyos értelmi fogyatékos gondozottal és 21 munkatárssal) tartotta fenn. A Harmat utcai intézmény magas szintű szakmai munkáját fémjelzi a sok elismerés mellett, hogy az országban elsőként kapott ISO minősítést a szociális intézmények közül. Alapelvük, hogy legfőbb érték az ellátott, akinek a legmagasabb szintű ellátást nyújtják Jézus tanítása szerint és a kor követelményeinek megfelelően, a legkorszerűbb eljárások, eszközök alkalmazásával. A vezetőjét, Ritz Juditot azért választotta Kiss-Rigó László megyés püspök az egyházmegye szociális igazgatójának, mert az egyre bővülő intézményhálózattal ezt az utat szeretné járni.

Az egyházmegye júliustól átvette a vásárhelyi önkormányzattól a gondozási központot (feladata a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a vásárhelyi és mindszenti jelzőrendszeres házi segítségnyújtás), az idősek nappali intézményét, egy lakóotthont, a támogató szolgálatot és a hajléktalanokat ellátó egyesített intézményt (ide tartozik az átmeneti szálló, nappali melegedő, éjjeli menedékhely). Ezt az összesen 610 ellátottat gondozó komplex intézményt nevezték el Badalik Bertalan Szociális Szolgáltatónak, ahol 43 munkatársat foglalkoztatnak. Szeptembertől átveszi az egyházmegyei hálózat a vásárhelyi Aranyossy Ágoston óvodát és iskolát is, ahol 97 autista gyereket oktatnak, rehabilitálnak 39 szakdolgozó közreműködésével. Békés megyében két idősek otthonát működtet az egyházmegye: Gerendáson és Újkígyóson, összesen 143 gondozottal és 82 dolgozóval.

Az összes, egyházmegyéhez tartozó szociális intézményt fokozatosan a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat fogja majd össze, ez kezeli az összes fenntartói jogot.

Ritz Judit: A legfontosabb feladatom, hogy a munkatársaimmal kiváló csapatot alkossunk. Fotó: Frank Yvette
Ritz Judit: A legfontosabb feladatom, hogy a munkatársaimmal kiváló csapatot alkossunk. Fotó: Frank Yvette

Miben más az intézmények működése attól, hogy egyháziak? – A keresztény, humanista értékek szerint végezzük a munkánkat, és arra törekszünk, hogy az ellátottak és hozzátartozóik megbízzanak bennünk, megfeleljünk az elvárásaiknak. Semmilyen vallási kötelezettség nincs, ezt mindenkinek az önálló döntésére bízzuk – fogalmazott a főigazgató. Saját munkájáról elmondta: – A legfontosabb feladatom, hogy az átvett intézmények munkatársaival kiváló csapatot alkossunk, olyat, ahol szakmailag és emberileg is fejlődni tudnak, képesek lesznek együtt dolgozni, segíteni és javítani egymást. Mindenkinek bizalmat szavaztam, mindenkit átvettem. Eddigi tapasztalatom: szakmailag magasan képzett, kiváló emberek a munkatársaink. A változások gazdasági oldalát a decemberi elszámoláskor látjuk pontosan. A szociális intézmények – az iskolákhoz hasonlóan – kétféle normatívából gazdálkodnak: az állami alapból és a kiegészítő egyháziból. A támogató szolgálat és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás költségeit pályázati pénzből teremtjük elő.

Fut, kerékpározik, gyorsúszást tanul

Ritz Judit 17 évesen ápolónőként kezdett, aneszteziológus asszisztens, majd szakoktató lett, 1993-ban pályázott tanítványaival az egyházmegyei szeretetotthon vezetésére, amelyet máig irányít. Közben diplomás ápoló, szakvizsgázott szociális munkás, mentálhigiénés szakember és rehabilitációs gazdasági menedzser képesítést szerzett. Főigazgatói munkáját példamutatással kezdte. – 11 intézmény tartozik a kezem alá; erősebbnek kell lennem, mint voltam, ezért a püspök atyáról példát véve elkezdtem sportolni – árulta el. – Lányaim triatlonoznak, a nyomdokaikba lépve ötvenedik születésnapomra megleptem magam egy kerékpárral. Elkezdtem futni is, és Kanyó Dénes világbajnok búvárúszó elvállalta, hogy megtanít a gyorsúszásra.

Olvasóink írták

 • 2. fili-busz 2011. szeptember 08. 22:40
  „1. t680822g 2011.09.07. 13:02

  Okoskodni sokkal könnyebb, mint bármit is érdemben tenni.
  Tessék neki lehet látni.
  A produkált végeredményedre kíváncsi lennék.”
 • 1. t680822g 2011. szeptember 07. 13:02
  „Elég baj, hogy ezek az ájtatos manóktól ilyen sok ember függ... Mintha visszafelé sodródnánk a középkorba, pedig a haladó világban az állam és az egyház szétválasztása megtörtént... Mégis itthon tömik ezeket állami pénzzel, ezek meg növelik a befolyásukat és a hatalmukat. Szégyen, hogy ez van ma Magyarországon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisorsoltuk a páros belépőket a Strandok Éjszakája 2011-re! Nyert?

A fürdők éjszakáján a szegedi Aquapolis vendégeinek igazán különleges élményben lehet része. Kisorsoltuk a páros belépőket! Nyert? Tovább olvasom