Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Alapkő - fölötte semmi

Szeged - A felújított vízibástya Szeged új jelképe, a genomikai központ a Biopolisz zászlóshajója akart lenni. A Plaza-tó tanösvénye az élővilágot szerette volna bemutatni, a világ utcája innovációs központ lehetett volna. Csak az alapkövek készültek el.
Mi a közös a genomikai központban, a világ utcájában, a vízibástya hídjában, az újszentiváni termálhotelben és a bordányi struccvágóhídban?

Ezeknek a beruházásoknak csak alapkövük van, de az alapkő fölött nem az van, amit az ünnepségeken bejelentettek. Legtöbbször csak üres telek.

1999. március 19-én tették le a világ utcája alapkövét. A projekt honlapján olvasható beszámoló szerint „Apró Juhász János, a Világ Utcája Kft. ügyvezető igazgatója, s a cég legfontosabb üzleti partnerei helyezték el a tervezett beruházás építési területén". A meghívottak között jelen voltak Szeged elöljárói, pártvezetők, több ország nagykövete, illetve kereskedelmi attaséi.

Fotó: Karnok Csaba
Több mint tizenkét éve várja az alapkő, hogy végre épüljön fölé valami a Világ Utcája-projekt keretében. Fotó: Karnok Csaba

A Kálvária sugárút és a Móravárosi körút kereszteződésében épült volna a beruházás, de a világ utcája még mindig csak egy üres telek, amelyről időnként megírjuk, hogy gazos.

Nem messze innen, a Kálvária sugárút–Móravárosi körút–Szél utca által határolt területen egy másikat is elástak: a Genomikai Innovációs Központét. Az ünnepséget 2009 márciusában tartották. A tervek szerint 4000 négyzetméteres inkubátorháznak kellene itt épülnie 2 milliárd forintból. A projektre 1 milliárd forint uniós forrást nyert a GIK 2005 Kft. A beruházás megvalósulásának szerződésben lefektetett határideje 2012. március 30.

2002 augusztusában Bordányban, a Seregélyes-dűlőn egy struccvágóhíd alapkövét helyezték el, a struccfesztivál programjaként. A vágóhíd végül nem épült fel.

 Alapkő-mizéria

A beruházás megvalósult, de az alapkövet kivették a szegedi TIK építésekor 2002-ben. Egy időre az építkezés is leállt, mert nem jött a megítélt 892 millió forint a Gazdasági Minisztériumtól. Az alapkő „eltűnését" Bartha László polgármester azzal magyarázta, hogy akadályozta a munkálatokat, ezért kellett kiemelni a helyéről. Hódmezővásárhelyen a fedett uszoda alapkövét eredetileg a Népkert Tóalj utcai részén tették le, amely közelében egykor a faszínház állt. Az uszodát végül nem ide, hanem a strand Hódtói-csatorna felőli oldalára építették fel.
2003 novemberében mutatta be a szegedi vízibástya helyreállításának terveit Botka László polgármester és Novák István akkori főépítész. A bástyában egy állandó helytörténeti kiállítás kapott volna helyet, a rondellához a Huszár Mátyás rakpart fölött átívelő hídon lehetett volna átjutni. A tervek ismertetésekor elhangzott: a felújítás 2004. március 12-én, a Tisza betörésének 125. évfordulóján kezdődik, ekkor helyezik el az alapkövet. Az elképzelések szerint a rondella a város új jelképe lett volna.

2005 októberében helyezték el az újszentiváni termálhotel alapkövét. A négycsillagos szálló ugyan nem készült el, de igazságtalanság lenne azt állítani, hogy semmi nem történt az önkormányzattól kapott telken: kerítés és melléképület áll a 3,8 hektáros területen.

2006 szeptemberében egy leendő tanösvény alapkövét rakták la a Plaza-tó körül, hiszen a „megújult, rendbe hozott tó élővilága rendkívül érdekes látnivalóval szolgál gyerekek, felnőttek számára egyaránt". A tó élővilágát most hat tábla mutatja be a tó körül, ezeket a közelmúltban újította fel a Szeged Plaza vezetősége. Ez azonban nem a tervezett tanösvényprojekt.

Olvasóink írták

 • 16. Nórikám 2011. augusztus 13. 01:44
  „Én csak kicsi dolgokban gondolkozom, valaki esetleg tud arról, hogy a becsomagolt paneleket, és a pénz felhasználását ellenőrizte-e valaki? Mert hogy itt állami és önkormányzati pénzekről is szó van! Minap hallottam, ahol még most szervezik, a közös képviselő már több százezer forinttal akarta átvágni a közösséget, általa kitalált költségeket akart megszavaztatni. Szerencsére volt egy értelmes lakó, aki utána nézett, és kiderült a turpisság. A képviselő viszont maradt, bár szerintem azonnal el kellett volna zavarni. Így mennek el a pénzek, talicskával tolva kifelé ki tudja hova, miközben csőstűl jönnek a megszorítások.”
 • 15. TrombiFrédi 2011. augusztus 12. 18:35
  „Hát igen más dolog a jól hangzó parafrázisok puffogtatása, és más a megvalósítás!!! Így nem is kell csodálkozni, hogy ott tartunk ahol és hamis illúziókat kergetünk pl. az Árkáddal, max még egy két jólhangzó felböffenés,mint pl. Biopolisz, de semmi más, sajnos!!!”
 • 14. greg 2011. augusztus 12. 17:33
  „Kimaradt a Dugó tér meg a Széchenyi is. Pedig oda valami hídas kútat akartak a nagy urak. Újszegedi irodaházról se hallani semmit. Hírhedt újszegedi raktárközpont. Vasúti hídról ne is beszéljünk. :D”
 • 13. szgd-i 2011. augusztus 12. 17:16
  „Ha már benyelted kedves délmagyar a hozzászólásomat, megteszem még egyszer!!!
  sybill igazad lehet, de a lényegen nem változtat, Botka elvtárs hol a lé, a mani, a pénz a suska...???”
 • 12. szeti 2011. augusztus 12. 15:49
  „3. szerintem a gigakör és az új villamos teljesen oké. a játékok kertjével igazad van, meg kellene hozzá csinálni a rendes kerékpárút-hálózatot. a gutenberg utca meg az árkád és az agóra megnyitása után biztosan forgalmas lesz.

  11. szerintem meg a leletek alapján meg kellene csinálni normálisan, ahogy tervezték, a híddal együtt.

  azért lehet szidni botkát, de ő legalább eddig csak ezt az egyet hagyta félbe a 9 év alatt...”
 • 11. unknown 2011. augusztus 12. 15:20
  „"A felújított vízibástya..."

  Véleményem szerint el kellene, el lehetne bontani véglegesen a jelenleg álló, a vár régi bástyáját idéző műalkotást, mert az időt, vizet és fagyot nem álló modern téglaburkolatával minden másra (pl.: vízparti kilátóra) emlékeztet, sem mint a régi vár maradványára. Ha az új partfal megvalósul.”
 • 10. klj_54 2011. augusztus 12. 12:14
  „Füstbe ment tervek...”
 • 9. sybill 2011. augusztus 12. 11:40
  „A szadeszes kérdés pontosabban ez volt: Hol a lé?”
 • 8. szgd-i 2011. augusztus 12. 11:19
  „Feltehetem ismét a volt szadeszes kérdést: Urak, Elvtársak hol a pénz???”
 • 7. favágó 2011. augusztus 12. 11:18
  „De megvalósult a szánkódombra álmodott székelykapu gyűjtemény!:-)”
 • 6. K.T. 2011. augusztus 12. 11:11
  „4. Evelyn_26 2011.08.12. 10:06
  Irigylem az optimizmusodat.
  Sajnos vajmi köze sincs a valósághoz.”
 • 5. Horthyszobor 2011. augusztus 12. 10:31
  „Ezek csak a mínusz 10-15 fokban tudnak betonozni. Iszonyat káosz az egész projekt rendszer. Egy jó ötlet legalább a projekt 10%-t hozza zsebbe. Ezért csinálják ezt.”
 • 4. Evelyn_26 2011. augusztus 12. 10:06
  „A tervek 95% megvalósul, a maradék 5% SAJNOS csak ilyen álom marad.”
 • 3. K.T. 2011. augusztus 12. 09:33
  „Merész, nagyon merész kedves Zsuzsanna! :)

  A mostani építkezések is a sort fogják gyarapítani, mert soha senki nem kéri számon az ígéreteket. Nem igaz, hogy majd a választók...., mert mi sem. Mindig az aktuális hazugságnak felülve szavazgatunk, ha eljön az ideje.
  Soha senki nem ellenőrzi, hogy a projektek valóban teljesítették-e a kitűzött célt, még a hatóságok és a támogatások odaítélői sem!

  Ki fogja vajon vizsgálni, hogy tényszerűen szükség volt-e a gigakörre, az új villamosra, a Rókusi krt. szélesítésére, az Önkormányzati Játékok Kertjére, hogy az elköltött pénz "megtérül-e" valamikor is társadalmilag vagy csak a projektben résztvevőket gazdagította?

  További példák:
  Valaki tudja hogy hol halad az EuroVelo 11 egybefüggő városi szakasza? Ja hogy az elkészítése óta több helyen megszakították és sosem volt kitáblázva, hacsak nem a Csongrádi sgt. sarkán egy ideig kint hagyott Eu-s pénztarhálós táblával.
  Vajon hányan élvezik, hányan sétálgatnak a milliókból felújított Gutenberg "sétáló" utcán?
  Hol létesült az a szegedi erdő, amit az átalakítások alatt kivágott fák helyett kellett volna telepíttetnie a kivitelezőknek? ...mert hogy a helyszíneken sosem teljesül a fás szárú növények újratelepítésére vonatkozó törvényi előírás. Valahol egy hatalmas erdőnek kéne lennie, de jól titkolják!
  Ha valaki tud róla jelezze, mert szívesen járnék oda a tüdőmet tisztogatni!”
 • 2. jozicsenko 2011. augusztus 12. 09:31
  „mindenki a másiktól várta a pénzt: ő hozza, én elköltöm :-)))

  nem megy! :-)

  az állam is azzal farag rá, hogy az önerőt megadhatná, mert adóból visszajön, csak hogy ez ma Magyarország!

  s őszintén: a mai magyar építőiparban van olyan vállalkozó, aki mnden adót tisztességesen befizetett? vagy legalább az áfa és a minimálbérek járulékai/adói eljutottak az apeh-ig? (ugyanis az önerő max 20% állami pályázatoknál, ezért jó ha a konzorciumnak tagja az állam, s az áfából már visszajönne - vissza, ha a vállalkozók befizetnék)

  de nincs adó befizetve, tehát nincs önerő az építkezéshez, tehát nincs építőipar: csak jó adót fizetni, nem? :-S”
 • 1. jozko 2011. augusztus 12. 09:25
  „Fenn az ernyő, nincsen kas...
  Gondolom, a legtöbben tudják, mit jelent ez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népi iparművészek mutatják be tudásukat a Hungarikum Fesztiválon

Késes mesterrel, citerakészítővel, tojásfestővel, csipkeverővel is találkozhatunk a Kézművesek utcájában a szegedi Széchenyi téren. Tovább olvasom