Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Alapozzák a Mars téri nagycsarnokot

Szeged - Laza a talaj a szegedi Mars tér alatt, a nagycsarnok építésén dolgozók ezért erősebb alapokat készítenek. Kiderült: őseink az árvíz után szerves hulladékot is használtak a tér feltöltésekor.
Míg a szegedi Mars teret körülvevő utcákban a port kavarta a szél tegnap, a régi nagysátor helyén a sárral küzdöttek a gépek és az emberek. A cölöpöző berendezések az átázott, ragacsos földet termelték ki többméteres mélységből. A behemót gépek eleinte rá se tudtak menni a területre, ezért egy „döngölt" utat kellett nekik építeni.

Azt hallottuk, amikor ott álltunk az elkerített munkaterület mellett, hogy legalább 4 méteres mélységben nagyon laza a talaj, amiből arra következtetnek a szakemberek, hogy 130 évvel ezelőtt, az árvíz után, a város újjáépítésekor jelentős mennyiségű szerves anyaggal, vagyis hulladékkal töltötték fel a teret. A leendő nagycsarnok ezért – információink szerint – erősebb alapokat kap majd. A kivitelezőt állítólag nem érte váratlanul a helyzet, mivel a kiscsarnokok építésekor már szembesült a tér adottságaival.

A laza talajon erősebb alap kell a nagycsarnoknak. Fotó: Schmidt Andrea
A laza talajon erősebb alap kell a nagycsarnoknak. Fotó: Schmidt Andrea

A projektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója, Máté Tamás elmondta: a közműkiváltások már januárban megtörténtek. Az új nagycsarnok alapozási munkálatait várhatóan márciusban fejezik be, a következő lépés a csarnok vasbeton gerendáinak és lábazatainak elkészítése lesz. Áprilisban pedig már látni lehet a nagycsarnok palánkok mögül kimagasló szerkezetét.

A Kölcsey utcától a Gutenberg utcán át a piacig terjedő felújítás, belváros-rehabilitáció 3,3 milliárd forintba kerül, ehhez a város 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Uniótól. A Mars téri piac rekonstrukciójának munkálatait a kiskunhalasi Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. végzi el 1,2 milliárd forintért, „Szeged gyomra" 2010 őszére újul meg.

Folyik a munka a Mars téren. Fotó: Schmidt Andrea
Folyik a munka a Mars téren.
Fotó: Schmidt Andrea

A nagycsarnok a régi asztalos piac helyén épül, a két kiscsarnokra merőlegesen. A 4500 négyzetméter alapterületű csarnokban középre tervezték az asztalos piacot mintegy 300 elárusítóhellyel. A szabadban további 200 asztal lesz még az őstermelőknek, amelyeket az U pavilonnal párhuzamosan, két sorban helyeznek el.

Nyilatkoznak a kereskedők

A hét végén jár le az első határidő, amikorra a kereskedőknek be kellett adniuk szándéknyilatkozataikat a nagycsarnok üzleteire – tájékoztatott Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója. – Ebben a körben elsőbbséget élveztek azok a vállalkozók, akik a kiscsarnokokból szeretnének a nagyba költözni. Utánuk a régi nagycsarnokban, valamint a P és A pavilonban árusítók jelentkezhetnek. Őket azok követhetik, akik meglévő üzleteik mellé továbbiakat igényelnek. Majd a szegedi, eddig nem a Mars téren árusítók, legvégül pedig a nem szegedi kereskedők kerülnek sorra. Egy 18 négyzetméteres üzlet 25 évre szóló bérleti joga nettó 3,2 millió forintba, havi bérleti díja mintegy 50 ezer forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 19. AlbertZ 2010. február 26. 19:10
  „az bizony! :D A piacnak a város közepén a helye. Eddig is így volt, azután is így lesz. A tumultus természetes velejárója a piacnak, abból élnek a kereskedők, te szerencsétlen. Rohadt káposzta nincs, mert nem lehet eladni.

  Én csak azt nem értem, mért szenvednek hátrányt az eddig nem Mars téri árusok. Nem az lenne a cél, hogy még több termelő áruljon ott? :O”
 • 18. fLeTo 2010. február 25. 15:03
  „Bírom,hogy ezt is a kampánynak tudják be egyesek.Simán alapozhatnak ilyen időben sőt még hidegebben is.van rá technológia,de ebben az országban mindenki mindenhez annyira de annyira ért,hogy csodálkozom miért is itt tartunk.
  16. hozzászólás shalomka 2010.02.25. 14:06
  Tegyük fel,hogy büdös gondolom ott élsz.Szerinted a város szélén nem élnek emberek vagy azoknak nem baj,ha büdös?A válasz a megoldásodban keresendő költözz el onnan ,ha büdösnek érzed.Lehetőleg ne a város szélére ,mert lehet valaki állatot tart a kertes házában.Szerintem azt se érted minek a piac egyáltalán és miért nem egy puszta közepén rendezik meg.Ehh nagy az isten állatkertje és sajnos alacsony a kerítés is...”
 • 17. Pres 2010. február 25. 14:49
  „Szakértőim!
  Ma egy alapozásnál tökmindegy, hogy fagy-e vagy olvad. Amúgy alapozni nem a talajra szoktak mester! Kérd csak vissza a pénzed!
  16: Az élet melegágya. Vond ki magad nyugodtan. Én még nem láttam a mars téren rohadt káposztát,meg placcra szaró tyúkot, de biztosan büdösebbek, mint a nagykörút.”
 • 16. shalomka 2010. február 25. 14:06
  „akkor sem a mars térre való a piac, a buszpályaudvarral együtt a bűnözés melegágya. ki kell rakni a város szélére, ott büdösíthetnek a rothadt káposztával, meg az anyókák is összeszarathatják a placcot a tyúkjaikkal”
 • 15. ferdzso 2010. február 25. 13:50
  „"Shalomka"! Piac, vásár létezik a bibliai időktől fogva a nagyobb településeken, de akkor se, most se kötelező oda menni! Aki oda akar, azt ne akard "szabotálni". Nekik pont annyi joguk van szívni az általad büdösnek tartott levegőt, mint Neked szapulni! (Ja? és honnét tudod, hogy büdös? Mondták, vagy téged látlak ott nap mint nap?, Mert akkor mit koptatod a billentyűzeted?) "Csiperke"! e meg nyugodtan be mehetsz, vissza adják a városházán a pénzed! De csak annyit, amennyit erre beadtál! A "9-es fletonak" apszolut igaza van!”
 • 14. csiperke73 2010. február 25. 02:11
  „Gratulálok télen kell alapozni a félig fagyos talajra!
  Legalább lesz mód a javítgatásokra!
  Elvégre azokért is fizet a balga városvezetés, ahelyett hogy nyáron csinálnák az ilyen munkákat!
  Van pénz rá a befolyt adókból!
  Mutassuk meg a választások előtt hogy tudunk még eszetlenül erőlködni kampányszerűen!
  Ez kell mivel nem volt még ennyi selejt kivitelezés mostanában a városban !
  Csak így tovább!
  Hajrá majd elered az orrotok vére az erőlködéstől!
  De erre az én pénzem ne költsétek inkább adjátok vissza!
  Ez már tényleg több a soknál!
  Ennyire süllyed a hajó, mint a télen alapozott beton?
  Muszáj ?”
 • 13. csanyiv 2010. február 24. 22:12
  „Provokatőr-e vagy?!”
 • 12. shalomka 2010. február 24. 20:07
  „hát márpedig üdös, és csak a nagy tumultus van midenhol miatta. szerintem undorító és nem eu-konform”
 • 11. flexsnake 2010. február 24. 19:03
  „8.az nem a piac hanem az emberek akik cigit árulnak és zsebelnek :D Az a büdös. A lángosnak illata van ;)”
 • 10. Ineen 2010. február 24. 18:20
  „lazza,tény..de nem vészes..
  biztosan készen lesznek..hóban is dolgoztak..”
 • 9. fLeTo 2010. február 24. 17:50
  „Miért is büdös?Nem állatvásárról beszélünk.Vagy egy nagy bevásárlóközpontnak jobban örülnél???Persze ,ha az épülne az lenne a baja valakinek.Ejjjj,hogy a magyarnak semmi nem jó...”
 • 8. shalomka 2010. február 24. 16:56
  „minek a mars tére piac, elrondíitja a városképet és büdös is”
 • 7. babar 2010. február 24. 15:35
  „ugyis csúszni fognak..”
 • 6. ClarkGriswald 2010. február 24. 15:22
  „Ha az 1-es vonal elkészül, akkor azt fogod kérdezni, hogy a 3-as mikor készül el? Milyen jó, hogy Szegeden nincs semmi fejlesztés, nem történik semmi, romokban a város... :)”
 • 5. IVY 2010. február 24. 13:47
  „Teljesen megnyugodtam.:)”
 • 4. ferdzso 2010. február 24. 12:38
  „"IVY"! "Mindjárt" kész lesznek itt, és vonulnak át oda! Türelem!!”
 • 3. IVY 2010. február 24. 12:29
  „1-es villamos vonala? Mikor lesz már kész?”
 • 2. nyomdasz63 2010. február 24. 12:16
  „Igen ! Valahol a "Szeged-ring"-gel kapcsolatos cikkbem már reagáltam erre ! Teeee ! Ezek DOLGOZNAK !”
 • 1. bélás 2010. február 24. 11:38
  „Végre valami ami halad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétsziget rondítja a Tiszát az úszóház körül

Több méter széles, és több centi vastag hulladéksziget alakult ki a Szabadság úszóház környékén. Hűtőt, papucsot is találtunk. Tovább olvasom