Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Alaptörvény illusztrálva - Kerényi Imre: támad a múlt (képgaléria)

Szeged - Zsúfolásig megtelt pénteken délután a Fekete Ház, hogy meghallgassa Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott színes kiállítás-ismertetését. Megérkeztek Szegedre az alaptörvény oly sok vihart kavart illusztrációi.
A Képek történelmünk utolsó másfél századából című tárlat, vagyis az alaptörvény illusztrációjaként készült tizenhat historikus festmény Szegeden kezdte vándorútját, hogy több hazai nagyváros után 2014-ben a végső helyére, a Parlamentbe kerülhessen. A 108X150 centiméteres képeket – a Magyar Nemzeti Galéria Hősök, királyok, szentek tárlata után – Rózsavölgyi József szegedi fideszes várostya ötlete alapján mutatják be vidéken.

– Tegnap alkalmam volt tájékoztatni a miniszterelnök urat, hogy ma Szegeden vándorkiállítás nyílik a képekből. nem tudott róla. Azt mondta: Nagyszerű gondolat. Majd elhallgatott és azt mondta: add át üdvözletemet a szegedieknek. Úgy hogy átadom az üdvözletet. A nagyszerű gondolatot kétszer is elmondta, én pedig azt mondom: Szegeden néha nagyszerű gondolatok teremnek – kezdte a kiállítás megszületésének körülményeiről mesélni Kerényi Imre.


Az alaptörvény illusztrációi Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)
– Amikor 1869-ben, azaz 67-ben (1879-ben - a szerk.) a szegedi árvíz történt és a város összeomlott, akkor jött a szegedi gondolat, hogy csináljunk egy új várost. Azt lehet mondani, hogy Szeged a nagy szegedi árvízzel jól járt, mert tehetségesen megalkottak egy új, modern európai és jellegzetesen magyar várost. Majd jöttek a kemény komcsik, csináltak szörnyállamot 1919-ben, dühöngött a terror, igazi szörnyállam volt, de Szegeden támadt egy gondolat, hogy ennek véget kell vetni. És ez a gondolat ugyanolyan érvényes volt mint az, hogy az árvíz után újjá kell építeni. És legyőzték a kommunizmust időlegesen. És most jött Rózsavölgyi úr, és azt kérdezte: ott vannak azok a jó kis festmények, nem jöhetnének le Szegedre? Én azt mondtam: nagyszerű, és elkezdtünk spekulálni és azt mondtuk, menjen körbe. Hát így kezdődött ez a harmadik nagyszerű szegedi gondolat.

Az alaptörvény illusztrációi Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Mert megbíztak engem azzal, hogy terjesszem az alaptörvényt, és én beleástam magam az alaptörvénybe, és rájöttem, hogy a vérszerződésnél kezdődött el az, ami most itt folytatódik. Rájöttem arra, hogy a magyar alkotmányt évszázadonként vagy ötven-nyolcvan évenként a magyarság megújította. Azt lehet mondani, hogy a magyar jogásznemzet, eleink mindig mindent leírtak, ezt a magyarság nagyon korán megtanulta Bizánctól és Rómától. Az írásbeliség nagyon hamar elindult, a mi Aranybullánk a mi ötödik alkotmányunk volt és kilenc év különbséggel jött létre az első angol alkotmány. Tehát egyáltalán nem kell szégyenkeznünk – folytatta bevezetőjét Kerényi.

Az alaptörvény illusztrációi Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Az 1949-es alkotmányt a mieink megújították, és szerintem egy jogi remekművet csináltak. Benne van múlt, jelen, jövendő. Nagyszerű alkotás. Ungváry Tamás, drága balliberális bajnok, a magyar ATV sztárja, gyönyörű ember februárban az amerikai magyar Népszavában azt írta, hogy szörnyű amit ezek művelnek, még Tormay Ceciel-t is be fogják vinni az iskolába. És azzal fejezi be: uraim, támad a múlt. Jelentem Szegednek, Tormay Cecile benne van a tananyagban. Jelentem Szegednek, hogy Tormay Cecile október 8-án született, és ezen a napon tízezer példányban kiadom Tormay Cecile Régi ház cím nagyszerű családregényét, ami miatt majdnem Nobel-díjat kapott. Csak azért nem kapott, mert meghalt. Ezt a könyvet a kutya sem ismeri. És október 8-án utcát nevezünk el róla. Üzenem Ungváry Tamásnak: támad a múlt, és a múltból épül a jövő. Erről szól ez a kiállítás.

Galéria kép

A rendező a festmények létrejöttéről elmondta, a magyar akadémista történelmi festészet eleven, érzelemgazdag, színgazdag, mozgásban gazdag, sokkal jobb alkotóink vannak, mint a bécsiek vagy a müncheniek. Ez a nagy tudás nem veszett ki, és mikor az volt a dolga, hogy az alaptörvényt bemutassa, elgondolkodott, az alaptörvény jogi szöveg, dögunalom, hordozó rakéta kell alá. Eszébe jutott, hogy itt van ez a gazdag történelmi múlt Attilától. Keresett 16 kollegát, hogy 150 év metszéspontját megfesse. A közönség ezután minden egyes képről és alkotójáról ismertetőt hallhatott.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Maximilli 2012. szeptember 03. 01:04
  „Egy apró szösszenet, vagy a töri, vagy a matek tudás sántít. A Magna Charta (1215) és az Aranybulla (1222) között csak hét év különbség van, nem pedig kilenc, és értelemszerűen a miénk a későbbi, a többi agymenést meg nem is minősíteném, mert egyszerűen minősíthetetlen......”
 • 37. egyszegedi 2012. szeptember 02. 09:23
  „Mit finnyáskodunk? Mi hívtuk őket, mi szegediek. Hány ember is vonult a kiállítás elé tüntetni, hogy nem kérünk ebből? Hány ember vonul az utcára, hogy Orbán eladta az országot, hogy háborút robban ki pénzéhsége miatt? Mi birkák csak bégetni tudunk, de azt is csak az akolban.”
 • 36. saturnus 2012. szeptember 02. 08:53
  „Kerényi volt a Május 1. Április 4. November 7. Ünnepségek koreográfiai főrendezője a Kádár rendszer alatt. Most ő O V. <moderálva> fő nyalója.! Egyébként nagyon erőszakos koma,ez a Kerényi.”
 • 35. zehn 2012. szeptember 02. 07:36
  „Ez a senkiházi beszél a kemény komcsikról? Valószínűleg súlyos amnéziában szenved szerencsétlen, hiszen ő maga is hírhedt MSZMP titkát volt. Hogy lehet ilyen erkölcsi mélységre zuhanni? Ungvári Tamást meg jobb, ha nem veszi a szájára, mert emberileg és szakmai kvalitásban is mérhetetlen a különbség kettejük között.
  Más. Azt írják, 2014 ben végső helyükre , a parlamentbe kerülnek a művek. Szerintem nem ez lesz a végső helyük, csak átmeneti inkább. Úgy vágják ki onnan őket, mint a macskát..... Jó esetben kihordják majd a budai szoborparkba, Rákosi,Sztálin alkotások mellé,méltó helyet és társaságot találva nekik.”
 • 34. Atlasz 2012. szeptember 02. 06:32
  „Schweppes!
  Miért, mire számítottál?”
 • 33. deszkás 2012. szeptember 01. 14:43
  „Oly felemelő volt a Mester szavát hallani és mikor rám vetette fényességes tekintetét majd elolvadtam. Csak dicséret illeti minden gondolatát melyet áthat a magas szellemi tudat.”
 • 32. nanemaaa 2012. szeptember 01. 12:08
  „30. strangerrr 2012.09.01. 09:09
  "Tök jó, hogy az elmeháborodottakkal is így foglalkozik a kormány. Nálunk teljes az esély egyenlőség, egy beteg ember is lehet miniszterelnöki megbízott. De akkor aki megbízta annak milyen az állapota?"

  Lehet, több indiános könyvet kellett volna olvasnod. Az indiánok - közöttük a dakoták (és ezek szerint a félázsiai népség is) - tisztelték a bolondokat. Mondjuk az indiánok azért nem nevezték ki őket államtitkárnak. De ez legalább nem kérdez vissza, ha utasítást ad a törzsfőnök.”
 • 31. nanemaaa 2012. szeptember 01. 12:06
  „Nem is az a baj, hogy a múlt támad, hanem az, hogy elhatalmasodott Kerényi Imre.
  Mióta bezárták a Lipótot, ezek szétszéledtek és mindenféle pozíciókat kaptak.”
 • 30. strangerrr 2012. szeptember 01. 09:09
  „Tök jó, hogy az elmeháborodottakkal is így foglalkozik a kormány. Nálunk teljes az esély egyenlőség, egy beteg ember is lehet miniszterelnöki megbízott. De akkor aki megbízta annak milyen az állapota?”
 • 29. joy 2012. szeptember 01. 08:31
  „Murvára zsúfolt volt a megnyitó -mert a 2tucatnyi bámészt összezsúfolták a médiálók miatt.

  Köszi a fotókat!
  Megértettem, miért volt a mormogás.
  Ezt a stílust nevezik "szocreál primitivizmus"-nak.

  Vajh, a piktort literre, vagy kilóra fizették?”
 • 28. Berlusconi 2012. szeptember 01. 08:20
  „Ezt a Kerényit elmeorvos látta már?!”
 • 27. kormoska 2012. szeptember 01. 08:17
  „Szegeden nagyszerű gondolatok teremnek.Bizony nagyszerűek+Üdvözöl minket a Viktor!
  Én is üdvözlöm őt és Kerényi urat is egy feltartott középső ujjal!
  Szánalmas erőltetett úri magyarkodás az egész.Alaptörvény asztala meg a széke:-)Jövőre legyen neki egy egész szobája.
  Szeged a nagy árvízzel jól járt??Gondolom azokra is érti akik meghaltak,vagy mindenüket elvitte a víz........
  Az 1919-es szörnyállamhoz lassan odatehetik hasonlatként a mostani kormányt.
  Mindenáron saját történelmet akarnak kreálni,szánalmas politikai bohócok!”
 • 26. realtime 2012. szeptember 01. 08:10
  „Kerényi állami porondmesterré történő emelésében az a szomorú, hogy nagyon nehéz nevetni egy figurán akiből bugyog, fortyog és böffen a gyűlölet és az elvakultság. Az elvtelen kiszolgálni vágyás meghatároz egy személyiséget és ezáltal egy karriert, ennek gyönyörű példája Kerényi... szomorú, szomorú...”
 • 25. szatyi 2012. szeptember 01. 07:39
  „Ez az egész propaganda műsor a "szegedi gondolat" -mint fogalom- megcsúfolása!”
 • 24. dondongó 2012. szeptember 01. 07:30
  „Szánalmas.”
 • 23. germin 2012. szeptember 01. 06:47
  „zapi... ezek szerint neked minden rendben van... örülök neki, hogy hiszel a tündérmesékben!”
 • 22. tzrtz 2012. szeptember 01. 02:18
  „Csak annyit mondhatok, hogy: váááááááá! Ez iszonytató! Bolondokházába ezzel az idiótával meg a megbízóival is!”
 • 21. Zsolesz77 2012. augusztus 31. 23:35
  „Orbán király udvari bolondja megjelent Szegeden hinteni az igét , de szerintem ő maga sem tudta miről beszél.
  Hozzá képest Gyagyás Tódi Nobel - díjas tudós.”
 • 20. kilo 2012. augusztus 31. 23:34
  „Ez mit szed? Vagy mit nem szed?
  És amiben szenved, fertőző?”
 • 19. Queenmargareth 2012. augusztus 31. 23:17
  „sose higgy annak, aki ilyen hevesen gesztikulál.......”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belügyminiszteri szerva Szegeden

Pintér Sándor és neje párosban a harmadik helyet szerezte meg a Gellért Szabidőközpontban rendezett teniszversenyen. Tovább olvasom