Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Alattomos szén-monoxid: hogyan kerülhető el a mérgezés?

Szeged- Szinte naponta érkezik hír szén-monoxid-mérgezésről. Miért fordulnak elő ezek a balesetek? Hogyan lehet elkerülni? Ehhez adunk tanácsokat.
Szinte naponta érkezik hír szén-monoxid-mérgezéses esetekről. Legutóbb csütörtök reggel egy anyát és két felnőtt lányát szállították kórházba, miután valamennyien könnyebb mérgezést szenvedtek a főváros VIII. kerületében. Egy héttel ezelőtt a tűzoltók két halottat és egy sérültet találtak egy X. kerületi lakásban.

Hódmezővásárhelyen is rosszul lett egy család négy tagja az év elején. A mentőket egy rokon értesítette, aki két családtagját már eszméletlenül találta a Lévai utcai házban.

A hasonló esetek elkerülhetők, ehhez adott néhány tanácsot Molnár Károly, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. hálózati igazgatója a társaság közleményében:

Melyek a lakosság körében leggyakrabban előforduló balesetek kiváltó okai?

Az energiaárak növekedésével mindenki keresi a megtakarítási lehetőségeket. Ennek egyik lehetséges módja a nyílászárók utólagos hőszigetelése vagy a hagyományos nyílászárók fokozott légzárású nyílászárókra cserélése. Ezzel azonban tudtunkon kívül megváltoztatjuk a helyiség légellátását, ahova kevesebb friss levegő juthat be az átalakítást követően. Ez zavart okozhat a gázfogyasztó berendezés működésében, megnövekedhet a szénmonoxid aránya az égéstermékben.

A szabadba kivezetett szagelszívó, fürdőszobai páraelszívó és a központi porszívó szintén veszélyforrást jelenthet. Működésük során megváltozhatnak a nyomásviszonyok, aminek következtében a füstgáz visszaáramolhat a lakótérbe. A fogyasztói balesetek kivizsgálása során gyakran kiderül, hogy a balesetet megelőzően olyan munkálatokat végeztek, amelyek kedvezőtlenül befolyásolták a lakás légellátását (pl. nyílászáró-szigetelés, páraelszívó vagy vegyes tüzelésű kandalló beépítése). Az érintettek nem is gondolták, hogy ezeknek a változtatásoknak ilyen súlyos következményei is lehetnek.

A légellátási viszonyok megváltoztatása mellett balesetet okozhatnak a nem megfelelően (vagy egyáltalán nem) karbantartott gázberendezések és a szabálytalanul kialakított fűtésrendszerek.

Hogyan kerülhetjük el a hasonló baleseteket?

A földgáz megfelelő elégetéséhez folyamatosan friss levegőre van szükség (1 köbméter földgáz elégetéséhez kb. 10 köbméter levegő szükséges) amely kétféle módon biztosítható:
- hagyományos nyílászárók résein (ajtó, ablak)
- az erre a célra kialakított külső szellőző nyílásokon keresztül.

Mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő külső szellőzés biztosításáról, ezért nagyon fontos, hogy ne takarjuk el a szellőzőnyílásokat.

A légellátás tervezése szakember feladata: fokozott légzárású nyílászárók beépítésénél, cseréjénél, szagelszívók, páraelszívók beépítésénél, építészeti átalakításoknál minden esetben kérjük szakember segítségét.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy fűtésrendszerünk biztonságosan működjön?

A földgázellátásról szóló törvény a balesetek megelőzése érdekében kötelező jelleggel előírja a gázfogyasztói helyek rendszeres ellenőrzését. Az időszakos műszaki-biztonsági felülvizsgálat során nemcsak a gázfogyasztó berendezéseket, hanem a lakás légellátását, csatlakozó vezetékeinek állapotát is ellenőrzik az erre jogosult szakemberek.

A műszaki-biztonsági felülvizsgálat mellett miért fontos a gázkészülékek éves karbantartása?

Annak érdekében, hogy gázkészülékeink műszaki biztonságát megőrizzük, rendszeres karbantartásra van szükség. Ezért javasoljuk évente egyszer – a fűtési szezon kezdete előtt – a földgázüzemű készülékek karbantartását. A rendszeres karbantartás nemcsak a gázberendezések biztonságos és problémamentes használatát biztosítja, de növeli készülékeink hatásfokát, és ezzel megtakarítást eredményez a fűtési költségekben. Nem szabad elfelejteni, hogy a kéménybe kötött gázkészülék biztonságos üzeméhez elengedhetetlenül fontos a kémény megfelelő állapota, melyet a helyi kéményseprő ipari közszolgáltató társaság jogosult ellenőrizni.

Ki jogosult a műszaki-biztonsági felülvizsgálat és a karbantartások elvégzésére?

A gázkészülékek vizsgálata, karbantartása és szerelése speciális szerszámokat és szaktudást igényel. A szükséges szakértelem nélkül ne nyúljunk hozzá a gázberendezéshez, hanem bízzuk ezt a szakemberre!
A készülékek karbantartására jogosult gázszerelők és a fogyasztási helyek időszakos ellenőrzésére jogosult szakemberek listája megtalálható a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján, a http://www.mkeh.gov.hu/nyilvantartasok menüpont alatt. További kérdéseikre társaságunk honlapján (www.ed-fg.hu), telefonos ügyfélszolgálatunkon (06-40/820-005), illetve személyesen társaságunk üzemegységein és kirendeltségein kaphatnak választ.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2010. január 23. 05:38
  „Ne lélegezd be! :D”
 • 3. Gazficko 2010. január 21. 22:32
  „Tudom ajánlani azt,hogy nem vegyél levegőt.”
 • 2. Walaky 2010. január 21. 16:37
  „Nem tudom miért, de itthon a kintinél kettő háromszor drágábbak a kapható, alsó kategóriás készülékek, amik jelzik a CO jelenlétét!
  Amellett itt Pécsen már volt olyan, amelyik nem működött rendesen:(”
 • 1. sauron2 2010. január 21. 16:34
  „vegyünk szénmonoxid riasztót! ja és kapcsoljuk is be!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi határrendészek fogták el a Bécsben lövöldöző szerb férfit

Magyar rendőrök fogták el azt a 35 éves szerb férfit, aki január 12-én meglőtt egy rendőrt Bécsben. Tovább olvasom