Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Albérleteztetés – feketén

Szeged - Százszámra hirdetnek kiadó albérletet a Déli Apróban. Teljesen üres lakást fiúknak alig lehet találni – a lányoknak sokkal könnyebb a dolguk: tucatnyi hirdetésben keresik őket albérlőnek. Külföldiek közül a németek a legnépszerűbbek.
„Nem rendeznek hajnalig tartó bulikat." „Tisztán tartják a lakást." „Pontosan fizetnek." Néhány vélemény azoktól, akik kifejezetten diáklányoknak szeretnék kiadni szobáikat.

– Nem szeretünk takarítani – cáfolta meg a lányos tiszta lakás elméletét a szegedi egyetemen második évét kezdő Iván Szandra, aki három barátnőjével osztozik egy tarjáni albérleten. Elmondta, hogy egyszer fiú csoporttársai órai jegyzeteket kértek tőlük, amiért cserébe bármire vállalkoztak. – Meglepődtek, amikor azt mondtuk nekik, hogy takarítsák ki a lakásunkat. A megbeszélt időpontra nálunk voltak, és tökéletes munkát végeztek. Szóval a lányok szerintem semmivel sem háziasabbak a fiúknál, maximum jobban szeretnek egyetemre járni – nevetett Szandra. Fiúknak szabad albérletet, pláne ha többen vannak, mégsem egyszerű találni.

– Inkább én adtam fel hirdetést, hogy fiúknak keresek albérletet – mondta Roland, előző évi tapasztalatainak birtokában. – Már tavaly is olyan helyekre mentünk, ahol csak „diákokat" kerestek bérlőnek, de miután megtudták, hogy négy fiúról van szó, visszakoztak, mondván, mégis inkább lányokra gondoltak – tájékoztatott a főiskolás fiú. Cseles utat választott albérletszerzésre Balázs, aki elmondta, egyik haverjával keresett kiadó lakást, amikor három évvel ezelőtt felvették őket az egyetemre.

Kötelező nyugtaadás

Nagy Péter, az APEH megyei igazgatóságának titkársági főosztályvezetője elmondta, ha valaki bérbe adja lakását, kötelessége nyugtát adni albérlőnek. – Ha utóbbi valahol el akarja számolni ezt a kiadást, számlát is kell írnia a kifizetett összegről a tulajdonosnak – mondta a főosztályvezető. Az így szerzett bevételt az éves adóbevallás „ingatlan bérbeadásából származó jövedelem" rubrikájában kell feltüntetni. Nagy Péter szerint eléggé sűrűn áll valamilyen összeg ebben a sorban, bár az APEH külön vizsgálatot a „feketézők" ellen csak lakossági bejelentésre indít. A hivatal „próbaalbérlőkkel" egyelőre nem dolgozik.

– Mindenképpen a bölcsészkar közelében akartunk szállást, de a környéken csak diáklányoknak adtak ki szobákat. Hát megkértem az egyik barátnőmet, hogy jöjjön el velem albérletnézőbe, és játsszuk el, hogy egy pár vagyunk. A tulaj bevette a dolgot – mesélte a furfangos fiú. Azt is elárulta, a főbérlő ezután ugyancsak meglepődött, amikor időnként felszaladva lakásába ott mindig két fiúval találkozott. – A haveromról azt mondtam, hogy együtt tanulunk, a barátnőm pedig „mindig az egyetemen" volt. Mivel fél év után egész jó kapcsolatba kerültünk vele, végül mindent bevallottunk. Szerencsére csak nevetett a dolgon – közölte Balázs.

A fiataloktól arról is érdeklődtünk, vajon számlát kapnak-e a lakbér kifizetése után, valamint kötöttek-e szerződést a főbérlővel. Elmondásuk szerint előbbit egyikük sem kap, amit egyébként nem tartanak fontos dolognak. Írásbeli szerződést is csak Szandráék kötöttek a tulajdonossal.
– Lényege, hogy mind nekünk, mind a tulajdonosnak kötelessége egy hónappal előbb szólni a másiknak, ha valami miatt nem akarjuk meghosszabbítani az ott lakást. Így biztosított, hogy egyik napról a másikra nem kerülhetünk az utcára – magyarázta az írásbeli szerződés fontosságát a lány.

Találomra mi is felhívtunk pár telefonszámot, amin a kiadó lakás paraméterei után a számlaadásról faggattuk a tulajdonosokat. A tíz megkérdezettből számlát egyik sem tudott volna adni, szerződéskötésre azonban vállalkoztak.


Népszerű németek

Egyre több belvárosi ingatlanba keresnek külföldi albérlőket. Bálint Gábor, az egyik külföldi diákok albérlet közvetítésével foglalkozó szegedi iroda vezetője elmondta, leginkább a német egyetemistákat keresik, akik mindig pontosan fizetnek és rendben tartják a lakást. – A legproblémásabbak az afrodiákok. Általában egy ember, saját magának veszi ki a lakást, ahol később nyolcan, tízen akarnak lakni – beszélt a tapasztalatokról az irodavezető. Bálint Gábor azt is elmondta, szerződés a két fél között mindig köttetik, hiszen a külföldieknek a hatóságok előtt írásos dokumentummal kell bizonyítaniuk, hogy rendelkeznek bejelentett szegedi lakhellyel. A számlaadással kapcsolatban azt mondta, ez a diák és az albérletet kiadó személy külön megegyezésén múlik. A külföldi diákok egyébként igen válogatósak: csak a belvárosi magánlakásokat akarják kivenni. Egy ötven négyzetméteres belvárosi lakásért fejenként havi 50 ezer-, egy nyolcvan négyzetméteresért havi 80-100 ezer forintot kérnek el tőlük. A panelért rezsivel együtt havonta 20-35 ezer forintot kell leszurkolnia a bérlőnek. 

Olvasóink írták

  • 1. x 2013. július 09. 18:27
    „www.delmagyar.hu/forum/alberleteztetes_8211_feketen/26/2000911/?action=kifejt&ord=0&page=0&limit=200”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jáksó és a kerek idomok

Szeged - Vizespólóversennyé alakult az eredetileg szépségversenynek meghirdetett program a SZIN-en… Tovább olvasom