Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Albérletvadászat – körzővel

Az albérletvadászat szezonja szeptember végéig is eltart, de sok elsős legalább a gólyatábor végét megvárja a lakótársak kiválasztásával. Nyár végén a felsőbb évesek is lakást keresnek. Az albérlet átlagára rezsivel 11 ezer 500 forint.
Kínálat a faliújságon. Szegeden legnépszerűbb Tarján és az Északi városrész Fotó: Karnok Csaba
"Nem dohányzó, rendszerető albérlőtársat keresünk." „Jó fej lányok szobatársat keresnek szeptembertől." „Intelligens lányoknak szoba kiadó." Tart az albérletvadászat Szegeden: a gólyák első lakásukat keresik, de a legtöbb felsőbb éves sem tartotta fenn nyárra a szobáját, ezért ők is új szállás után néznek.

A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Tamási Áron Klubjába (TÁK) naponta tízen térnek be, hogy kiadó szobájukat hirdessék, és öten-hatan érdeklődnek albérlet után. A „szezon" szeptember végéig is eltart, néhányan csak az utolsó pillanatban döntenek. Sokat számít a későbbi lakótársak kiválasztásában a gólyatábor is, az itt kötött ismeretségeknek aztán igazi próbája a közös albérlet.

A TÁK-ban szerencsét próbáló fiatalok 500 forintos kaucióért cserébe megkapják az általuk kiválasztott albérletek listáját. Ha a lakások tesztelése után visszajönnek, az 500 forint visszajár. Elmondják, melyik albérletet választották, így az azonnal lekerül a listáról. Alattyányi István, a TÁK munkatársa elmondta, a keresgélők jelenleg 303 ajánlat – 136
Négyezer nappalis

Szeptembertől 7895 elsőéves hallgató tanul a Szegedi Tudományegyetemen, közülük közel négyezren nappali tagozaton. A kollégiumokban körülbelül 1300 férőhely szabadult fel, így – beleszámítva a szegedieket és a környéken lakókat is – 2700-an más módon kénytelenek megoldani a lakhatást.  
panel, 139 tégla, 6 garzon és 17 teljes ház – közül válogathatnak. Harminchatban diák a főbérlő, 63-ban házinénivel kell a közös helyiségeken osztozni, 204 lakás, ház teljes egészében az albérlők rendelkezésére áll.

A hallgatók által legkedveltebb terület Tarján és az Északi városrész. A népszerűségi lista csúcsára elsősorban az alacsony árral lehet felkerülni. Kauciót a főbérlők fele kér, általában egy vagy két havi albérleti díjat. A 303 kiadó ingatlan átlagára rezsi nélkül 9080, rezsivel 11 ezer 500 forint havonta.

Simon Katalin és barátnője hat személyre keres háromszobás lakást vagy házat. Leendő lakótársaik mind a négyen fiúk, de a diákok azt tapasztalták, a főbérlők szívesebben adják ki lányoknak a lakást, ezért tárgyalnak ők a tulajdonosokkal.

– Volt, aki kereken megmondta a fiúknak, hogy ide csak lányok jöhetnek. Azt hiszik, mi rendszeretőbbek vagyunk, pedig hatunk közül inkább a fiúk takarítanak – mondta Katalin.

Eddig Makkosházon lakott, szeptembertől a belvárosba költözne Szegedi Andrea. A váltás fő oka: nincs kedve éjszakánként gyalogolni vagy taxira költeni. A lány körzővel rajzolt egy kis sugarú kört a térképen: ezen kívül nem hajlandó költözni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a Kossuth nyomdának

Hiába ígérte a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. vezetése, hogy megpróbál megoldást találni a gazdálkodási… Tovább olvasom