Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Albérlő-válogatás: nyomoz a főbérlő

Szeged - Szegeden idén július 23-a után robbant az albérletpiac: a felsőoktatási ponthatárok meghúzásával több ezer egyetemista néz lakás vagy szoba után. Az elmúlt hónapokban az árak 15-20 százalékkal emelkedtek, de manapság az sem elég, ha van pénz. A korábbinál fontosabbá vált a szimpátia.
 A tökéletes albérlő

Néhány éve a nem dohányzó, rendszerető lány lakótárs volt a tökéletes albérlő. Mára a kép némileg megváltozott: az is fontos szempont lehet, hogy a jelentkező dolgozik vagy sem, milyenek a szórakozási szokásai, sőt akár az is, hogy hazajár-e hétvégére, esetleg a hét minden napján a bérleményben lakik. A hirdetések alapján a tökéletes lakónak havonta legalább 35-40 ezer forintja van a szobára, nem dohányzó, 25 évnél nem idősebb nő, akinek nincs háziállata, nem jár szórakozni, és nem vagy csak nagyon ritkán látogatja a kedvese és a barátai. Az is megfigyelhető, hogy a főbérlők szeretik, ha az albérlő dolgozik, az egyetemista albérlők viszont inkább a hasonló életvitelű társaikat kedvelik.

– Kedves érdeklődők, mivel nem találtuk meg a lakótársunkat, folytatjuk a castingot! – olvasható egy szegedi albérletkiadással foglalkozó csoport bejegyzései között a Facebookon. A szobát hirdetők megfogalmazásából is kiderül: már nem elég a pénz, a jobb helyekre akár 40-50 érdeklődő közül – életvitel, szimpátia, megjelenés, vélt vagy valós megbízhatóság alapján – válogathatnak a főbérlők vagy a megbízott albérlők.

A napokban keres albérletet a neve elhallgatását kérő Gábor, aki 29 éves, önálló keresettel rendelkezik, és nem dohányzik. Bulizni ritkán jár, még sincs egyszerű dolga. – Magamtól soha nem említem a korom, csak ha megkérdezik, bár előfordul, hogy néhány évvel kevesebbet mondok. Aszerint osztok meg magamról információkat, hogy én jöjjek ki jól belőle – mondja. Gábor gyakran tapasztalja, hiába rendelkezik biztos keresettel, az albérlőtársak inkább a külsőségek alapján választanak.

– Minden jelentkező albérlő Facebook-oldalát megnézem. Különösen azokra az eseményekre koncentrálok, amelyeken részt vesznek, de a fotókat is átnézem – mondja az egyik szobáját kiadó Szonja. Hozzáteszi: azért nyomoz, mert a jelöltek gyakran nem osztják meg vele, hogy mennyit buliznak, ő pedig dolgozó fiatalként nem engedheti meg magának, hogy dorbézolásra ébredjen hajnalonként.

Beindult az albérletkeresési láz Szegeden. Fotó: Kuklis István
Beindult az albérletkeresési láz Szegeden. Fotó: Kuklis István

– Nem zavar, ha valaki alkalmanként kirúg a hámból, csak az a fontos, hogy ne változtassa szórakozóhellyé a lakást. Az elsőéves egyetemistákkal szemben vannak leginkább fenntartásaim, mert ők azok, akik kiszabadulnak otthonról, és még keresik a határaikat – fogalmaz.

Szintén szobát kínál az interneten a 28 éves Balázs, aki a főbérlője megbízásából hirdet. – Eddig nagyjából nyolcan jelentkeztek, de senki nem volt szimpatikus. Rendezett életű, nyugodt, lehetőleg dolgozó, fiatal lakótársat keresünk a barátnőmmel. Kezdetben szerettük volna, ha az illető 25 évnél fiatalabb, de rájöttünk, a jó lakótárs megtalálása legalább olyan nehéz, mint megszerezni egy jó albérletet – mondja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklipóló a Vajda utcában

Több mint százéves múltra tekint vissza a biciklipóló, amelynek füvön játszott változatát még Károly herceg is művelte az angol királyi családból - a lovaspóló mellett. Tovább olvasom