Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Albérlői felforgatták a lakását

Szeged - 130 ezer forintos kárt okoztak egy szegedi férfinak az albérlői. Nagyon körültekintőnek kell lennie annak, aki idegeneknek adja ki a lakását, mert az albérlők hamar kámforrá tudnak válni.
– Nyár közepén költözött be egy szőke, feltűnően csinos, hosszú hajú lány a barátjával a szegedi lakásomba. Azt mondta, Hollandiában dolgozik egy munkaközvetítő irodában, kéthetente jár haza, akkor tudja fizetni a lakbért is. Mondta, hogy van egy kis yorki kutyája, azt is vinné az albérletbe. Bár nem vagyok híve az állatok lakásban tartásának, gondoltam, egy ilyen pici kutya nem csinálhat nagy kárt, ezért belementem. Írtunk szerződést, a pár beköltözött, de hamar jött a lakóközösség levele, hogy a kutyát nem megfelelő módon tartják, mindenhová odapiszkít. Budapesten élek, így csak telefonon tudtam beszélni velük, ők mindent tagadtak, én pedig melléjük álltam – mesélte lapunknak egy fővárosban dolgozó szegedi férfi.

Albérlőivel úgy beszélte meg, hogy azok október végéig maradnak, a férfi a neten már a hónap elején újra meghirdeti lakását, az érdeklődőket a pár fogadja. – Úgy három hete történt, hogy haza tudtam jönni Szegedre, gondoltam, megnézem, hogy mi van a lakásommal. Hívtam az albérlőimet, de egyikük se vette föl a telefont. Mikor hazaértem, döbbenetes látvány fogadott, az egész lakás fel volt forgatva, és eltűnt az egyik tévém is. Utóbb kiderült, hogy a közös költséget sem fizették, valamint az IP-tévémen folyamatosan fizetős műsorokat néztek, és azt sem fizették. A kulcsaimat elvitték, így zárat is cseréltetnem kellett. Nagyjából 130 ezer forint kárt okoztak, pedig a havi bérleti díjat rendben utalták – mondta a férfi.

Azért osztotta meg velünk a történetét, mert szerinte a pár most új albérletet keres Szegeden, és nem akarja, hogy más is hozzá hasonlóan pórul járjon. A férfi most azt fontolgatja, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

Nem ő az egyedüli, akit rászedtek az albérlői. Év elején írtunk egy asszonyról, aki hiába kötött szerződést subasai házára, albérlője hét hónap alatt 600 ezer forint közüzemi tartozást halmozott fel, elvitte szinte az egész berendezését, és kámforrá vált. A pórul járt főbérlő azóta is nyögi a tartozást.

Aki az albérleteztetés mellett dönt, a bérleti szerződésben feltétlenül rögzítenie kell azt a kitételt, hogy amennyiben a bérlő megadott határidőig nem fizeti ki az albérleti díjat vagy a számlákat, úgy a bérbeadónak önhatalommal, a szükséges mértékben akár kényszerintézkedés útján is joga van kitenni a bérlőt a lakásból. – A magyar bérleti jogszabályok jelenleg nem a tulajdonost védik: a bérlőknek sokkal több jogosultságuk van – mondta korábban lapunknak Kertész József, a szegedi ügyvédi kamara elnöke.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az internetadó mellett érvelnek Kothencz János oldalán

Törölték Kothencz János Facebook-oldaláról szerda reggeli posztját, amely az internetadó mellett érvelt. A szegedi Jobbik a pénteki tüntetésre hívja szimpatizánsait. Tovább olvasom