Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Albion Shyti Münchenbe tart

Szeged - A debreceni befogadóállomás helyett Budapestre utazott Szegedről a 18 éves Albion Shyti. A koszovói albán fiatalembert múlt héten csütörtökön fogták el a rendőrök Ásotthalomnál, a szerb határ közelében.
– A Münchenbe tartó vonaton ülünk, még Budapesten – mondta vasárnap este Albion Shyti. A 18 éves koszovói albán fiatalember a mintegy 40 menekült egyike, akikkel a múlt héten találkoztunk Ásotthalom külterületén, a szerb–magyar határ közelében. A gimnáziumot végzett, angolul jól beszélő fiú azt mondta, Németországba szeretne eljutni, rokona él Münchenben.

Koszovó a küszöb alatt

Óriási mértékű elvándorlásról számolt be hétfőn a Koha Ditore című pristinai lap, amelynek az értesülése szerint havonta mintegy 20 ezren hagyják el Koszovót. A koszovóiak célja az Európai Unió. Az európai országok közül Koszovóban a legnagyobb arányú a munkanélküliség, a teljes munkaképes korú lakosság körében 35 százalékos, míg a fiatalok körében a 70 százalékot is eléri. Az 1,8 milliós balkáni országban a becslések szerint mintegy félmillióan tengődnek a szegénységi küszöb alatt, azaz legfeljebb napi 1,72 euróból (535 forint) kell megélniük. A koszovói állampolgárok csak vízummal juthatnak be az EU országaiba, ezért legtöbben illegálisan kelnek át a határon. Akik átjutnak, az uniós országokban menekültstátuszért folyamodnak, amit a nyugat-európai országok a legtöbb esetben elutasítanak, a visszatoloncolás költségeit pedig a pristinai kormánynak kell állnia.Elmesélte, múlt héten szerda este tíz órakor indultak útnak szülővárosából Mitrovicából. Busszal utaztak Belgrádba, majd Szabadkára. Elmondása szerint négy-öt órát gyalogoltak erdős területen és szántóföldeken át, mire Magyarországra értek.

A mitrovicai fiú legközelebb vasárnap kora este adott életjelet magáról. Akkor Facebook-üzenetében azt írta, a vonaton ülnek. Vasárnap délelőtt három társával taxival utaztak Szegedről a fővárosba, amiért fejenként 50 eurót, azaz összesen 62 ezer forintot fizettek.

Úton. A 18 éves Albion Shyti Mitrovicából indult, majd a debreceni befogadóállomás helyett München felé vette az irányt. Fotó: Schmidt Andrea
Úton. A 18 éves Albion Shyti Mitrovicából indult, majd a debreceni befogadóállomás helyett München felé vette az irányt. Fotó: Schmidt Andrea

Megkérdeztem, miért döntött úgy, hogy hazáját hátrahagyva kezd új életet. Azt mondta, egy jobb élet és jobb jövő reményében vágott bele. „A gazdasági okok mellett vannak személyes okai is" – írta, de ezekről nem akart beszélni. Arról szintén nem beszélt, hogy miután beadta menedékjogi kérelmét, és vonatjegyet kapott a debreceni befogadóállomásra, miért nem oda, hanem Budapestre utazott. Azóta nem jelentkezett, nem tudni, vajon a győri állomáson tegnap leszállítottak között volt-e, vagy sikerült tovább utaznia.

Órákig tartó patthelyzet alakult ki Győrben

Győr. Több mint 230 határsértőt szállítottak le tegnap reggel a Budapest felől érkező Railjetről Győrben a rendőrök, a migránsok késő délutánig a vasútállomás várótermében zsúfolódtak. Az elfogott határsértők a rendőröknek kijelentették, nem hajlandóak visszamenni Koszovóba, tovább akarnak utazni Németországba. A rendőrök lezárták a győri állomást és környékét, a helyzet megoldására a helyszínre hívták a koszovói konzult is. A Kisalföld beszámolója szerint patthelyzet alakult ki az állomáson, a rendőrök és a menekültek órákig néztek farkasszemet, a koszovóiak nem fogadták el az egyenruhások által osztott ételt, italt sem. A lap azt írta, az elfogottak között voltak csecsemők, gyermekek, teljes család is. Rosszullét miatt több emberhez mentőt kellett hívni.
A Kisalföld beszámolója szerint többórás egyeztetést követően délután fél 5-kor kezdték a migránsokat a közeli befogadóállomásra szállítani. Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, a 230 határsértőből 22-en együttműködtek a rendőrséggel, őket előállították tiltott határátlépés kísérlete miatt.


Egy korábbi sajtótájékoztatóján Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a menedékjogi eljárások több mint felét meg kell szüntetniük, mivel az adott menedékkérő még az eljárás lezárulta előtt elhagyja az országot.

A menekülteljárás előzetes és részletes vizsgálatból áll. Az előzetest 30 nap alatt folytatják le, a részletest két hónap alatt. Akik menekültstátuszért folyamodnak, de ügyükben jogerős döntést még nem hoztak a hatóságok, azok döntő többségét a debreceni, a bicskei vagy a vámosszabadi befogadóállomásra szállítják. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uszályokkal fogták fel a haltetemeket

2000 februárjában napokig hozta a víz a sodorvonalban a haltetemeket. Bognár Sándor vásárhelyi… Tovább olvasom