Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Áldás a 975 éves egyházmegyére

Az ország minden részéből érkeztek zarándokok a Szeged-Csanád egyházmegye fennállásának 975. évfordulójára szervezett ünnepségre a szegedi dómba. Tegnap – a nuncius közvetítésével – XVI. Benedek pápa is köszöntötte a közel kétezer hívőt. Az ünnepi misét Erdő Péter bíboros mutatta be.
Erdő Péter püspöktársai társaságában áldást oszt a szegedi dómban összegyűlt hívek között. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi dómban tegnap délelőtt 10 órakor már csak a hátsó traktusban jutott hely az érdeklődőknek. Addigra csaknem kétezren zsúfolódtak be a székesegyházba. Az egyházmegye jubileumi ünnepségére Szeged-Csanád városain-falvain túl az ország minden részéből, sőt még külföldről is érkeztek zarándokok.

A szentmisét az egyházmegye számos papja, az egyházi szervezetek képviselői és az ország hat püspöke is együtt ünnepelte. A főcelebránsnak Erdő Péter bíborost, prímást, esztergom-budapesti érseket hívták meg. A szertartást megelőzően – amint azt Gyulay Endre megyés püspök köszöntőjében bejelentette – pápai üdvözletben részesültek az ünneplők, Juliusz Janusz címzetes érsek, apostoli nuncius olvasta fel XVI. Benedek buzdító sorait.

Zsúfolásig telt zarándokokkal a szegedi dóm. Fotó: Karnok Csaba
A katolikus egyház vezetője arról biztosította a zarándokokat, hogy lélekben együtt van velük, és kiemelte Isten kegyelmét, amit az egyháznak ez a szeglete kapott történelme folyamán. Szent Gellért püspök vértanúságát állítva a hívek elé, felhívta figyelmüket: ne féljenek megvallani a világ előtt hitüket, életük példájával pedig tanúsítsanak szolidaritást, együttérzést a szükséget szenvedőkkel. A pápa áldást mondott a hívekre és a főpásztorokra.

Ezt követően Erdő Péter bíboros is köszöntötte a zarándokokat. Kiemelte: az a tény, hogy ez az egyházmegye csaknem ezer éven át fennmaradhatott, bizonyítja: a nép, a nemzet közös céllal, közös gondolkodásmóddal rendelkezik, aminek utat kell mutatnia a jövő nemzedékei számára is. A mise olvasmányai a vértanúságról és az üldöztetésről szóltak, utalva az egyházmegye első püspökének, Gellértnek a mártírságára.

A szentmisét Erdő Péter bíboros vezette. A háttérben jobbra Gyulay Endre püspök
Szentbeszédében Erdő Péter is méltatta a főpásztor életét, munkásságát. Hangsúlyozta: az egyházmegye alapítói mindmáig példát mutatnak istenfélelemből, aminek fontosságát a Biblia is hangsúlyozza, csakúgy, mint azt a tényt, hogy Isten szeretete és irgalma nem magától értetődő tény, hanem ajándék az emberiség számára.

A misét követően Gyulay Endre megköszönte az egyházmegye fenntartásában lévő intézmények vezetőinek, munkatársainak tevékenységét. Az iskolákban, kollégiumokban, szociális otthonokban dolgozó szakemberek közül intézményenként egyet-egyet emlékplakettel tüntetett ki. Az ünnepség végén a Dóm téren a belvárosi plébánia munkatársai szeretetvendégség keretében fogadták a zarándokokat.

Közel félezren írták alá azt az ívet, amit a hét elején véglegesen visszahelyezendő zárókereszt alá tesznek egy bullába zárva, a téren kiállított, rézzel bevont alkotást egyébként délutánig mindenki közelről is megszemlélhette.

(Erdő Péterrel készült interjúnkat később közöljük.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó közgyűlés: végtelen vita

Hamar elszállt tegnap a szegedi évadnyitó városi közgyűlésen az ünnepi hangulat, mert a… Tovább olvasom