Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Áldatlan állapot a röszkei tanyáknál

Áldatlan állapot uralkodik a röszkei határátkelő közelében, az épülő M5-ös autópálya szakaszán. Az útépítők időnként lezárják az új utat, ami miatt az ott lakók vagy órákat várnak, vagy tíz kilométert kerülnek, hogy hazajussanak.
Friedrich Ildikó azt mutatja, hogy ezt a szakaszt szokták időnként lezárni Fotó: Schmidt Andrea
A röszkei tanyavilágban élők felháborodottan mesélték lapunknak, hogy az épülő autópálya országhatárhoz közeli szakaszát az útépítők időnként lezárják, így lehetetlen az egyik oldalról a másikra átjutni.

– Néhány nappal ezelőtt az iskolából busszal hazaérkező gyerekeket sem engedték át a munkások – mondta Friedrich Ildikó, a panaszosok szószólója. Elmondása szerint a gyermekek az út egyik oldalán sírtak, a szülők meg a másikon könyörögtek a munkásoknak: engedjék már át a gyermekeket, hogy haza tudjanak menni. A feszült helyzetet végül egy férfi oldotta meg: leszakította a kordonszalagot, a gyerekek pedig keresztülszaladtak az épülő úton.

Ottjártunkkor az egyik munkás elmondta: kénytelenek időről időre lezárni az útszakaszt, mert locsolni, hűteni kell az aszfaltszőnyeget. Ezért tilos az átjárás az úton. A régi 5-ös út országhatár felé vezető szakaszán a 193-as kilométerkőnél balra terelik a forgalmat, az út – nagy ívet megtéve – a 184-es kilométerkőnél csatlakozik vissza a régi 5-ösre, ahol azzal párhuzamosan már az autópálya épül. Azon túl legalább ötven tanya áll. Lakói a lezárások idején nagy kerülőt kénytelenek megtenni.

– Régen a tanyánktól hat kilométert kellett autózni az 5-ös úton lévő élelmiszerboltig. Most, ha lezárják az utat, 16 kilométert kell megtennem tejért, kenyérért – magyarázta Friedrich Ildikó. A 61 éves asszony szerint botrány, ami itt történik.

A fehér furgonnal érkező, gyerekeivel hazafelé tartó Erzsébet kevésbé indulatos. Elmondta: nem az útlezárás a legnagyobb baj, hanem a szervezetlenség. Aki hazaindul, nem tudhatja, hogy otthona előtt néhány kilométerrel átjut-e a túloldalra – azaz várakoznia vagy kerülnie kell.

Amíg az autópálya érintett szakaszán hallgattuk az arra járók panaszait, átengedték a kocsikat, aztán egyszer csak egy teherautó homokot szórt az útra – keresztben. A homokbarikádon nem lehetett átjutni. Aki már a túlsó oldalon volt, örült, hogy megúszta a várakozást. Farkas Máriáék viszont éppen kifogták a lezárást, az asszony felháborodva pattant ki az autójából.

– Katasztrófa, ami itt történik. Szervezetlen az egész, összevissza zárják le az utakat, senki nem tud semmit. A sógorom itt lakik nem messze, a földutak tönkretették az autóját – mondta Farkas Mária.

A munkások azt mondták, hogy néhány napon belül befejezik az aszfaltozást, és akkor már nem lesz kordonszalaggal elzárva az átjárás az autópálya épülő szakaszán. Így a lakóknak a jövőben nem kell tíz kilométerrel többet autózniuk, hogy hazajussanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellélegezhetnek a rózsások

Az országgyűlés által támogatott javaslatok közé került az adótörvény azon módosítása, amely majd a… Tovább olvasom