Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Alexandra a spanyol királlyal parolázik majd

Szeged - Nos vemos en Panama! Találkozunk Panamában! E köszöntés köt össze most 53 országot. A világon működő spanyol két tannyelvű gimnáziumok diákjai versenyeztek, s a győztesek között egyetlen magyarként a szegedi Prém Alexandra nyerte el a kegyet: találkozhat a spanyol királlyal és felfedezheti Panamát.
„Az istennő megfigyelései", azaz spanyolul: „Las observaciones de la diosa". E dolgozatával nyerte meg a spanyol két tannyelvű középiskolák nemzetközi versenyének magyarországi fordulóját Prém Alexandra. A szegedi Tömörkény gimnázium diákja e teljesítményével – hazánkból egyetlenként – bekerült abba az 53 fős nemzetközi csapatba, mely idén nyáron izgalmas spanyolországi és panamai programon vehet részt.

Prém Alexandra várja a panamai túrát Fotó: Miskolczi Róbert

– Kihívás másfél év spanyol nyelvtanulás után megírni egy tízoldalas dolgozatot. De Alexandra teljesítménye azt is igazolja, hogy Magyarország hét spanyol két tannyelvű középiskolája közül a szegedi jó irányba lépegetve dolgozik – fogalmaz Guba Eszter, a szegedi gimnázium spanyol két tannyelvű képzését koordináló tanára.

Etikett

Tavaly már járt Madridban – ugyancsak versenyeredményként – Prém Alexandra. Idén viszont az a jutalma, hogy – a spanyol két tannyelvű középiskolát működtető 53 országból érkező diáktársaival együtt – fogadja a spanyol király. A spanyol etiketthez ugyanis hozzátartozik, hogy az uralkodó fontosnak tartja anyanyelve népszerűsítését, így a tanulmányi versenyek patronálását is.  
– A panamai út mint főnyeremény mindenki számára csábító volt – összegez a tizedikesek nevében az egyik osztálytárs, Huszka Brigitta. – Ám az többünket is visszatartott a versenyzéstől, hogy a fizikai teljesítőképességet is mérték. Kell is a sportos alkat, mert a nyertesek Panamában nem nyaralnak, hanem kemény túrázással szinte fölfedezik az ottani Chagres folyó mentén az őserdőt, miközben az egyik óceán partjáról a másikig jutnak.

– A folyók a történelemben. E pályázati témát közel éreztem magamhoz: a Duerora és az Ebrora, e két spanyolországi folyóra úgy gondoltam, mint a mi Tiszánkra, mikor írni kezdtem a dolgozatot. Azért néztem „istennőként" arra az általam valójában nem, pontosabban csak az egyetemi könyvtárban talált szakirodalomból ismert vidékre, mert magam teremthettem meg és írhattam le egy világot – avat módszerébe Alexandra.

A spanyol nagykövetség most is aktívan részt vett a Hispánia nyelvével ismerkedő magyar versenyzőkkel való foglalkozásban, a szelektálásában. A 10. osztályos szegedi diáklány teljesítményét több 11. osztályos tanuló elé helyezték, mert Prém Alexandrát találták a legsportosabbnak és a legkreatívabbnak, így Magyarországról egyetlenként ő utazhat idén június 17. és július 28. között Spanyolországba, majd Panamába.

Olvasóink írták

  • 3. hermanita 2008. október 23. 15:10
    „Gratulálok a nővéremnek!!!XD”
  • 2. hermanita 2008. október 23. 15:10
    „Gratulálok a nővéremnek!!!XD”
  • 1. emi11 2008. február 05. 13:40
    „Gratulálok Alexandrának. Klassz lány.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szemészeti eljárással gyógyítanak Szegeden

A fiatal férfiaknál fordul elő főleg a szaruhártya előboltosulása. Egy új eljárás segíthet a bajon.… Tovább olvasom