Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Alföldi: a színháznak az a dolga, hogy ˝belecsapjon a lecsóba˝

Szeged - 2005-ös Csárdáskirálynőjéről azt írták: megújította a Dóm téri operettjátszást. Az azóta a Nemzeti Színház direktorává választott Alföldi Róbert rendezőként most egy másik slágeroperettel, a Mágnás Miskával tér vissza a szegedi szabadtérire.

– Elég végiggondolni az alapsztorit: valaki többnek akar látszani, mint ami; bizonyos embercsoportok azt gondolják magukról, hogy többek, mint mások, ezért előjogaik vannak, és csak az a jó, és csak úgy jó, ahogy ők gondolják. Erről lehet ma beszélni, mert lehet, hogy találkoznak ezzel a problémával a nézők az életben is – indokolja Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház direktora, miért éppen a Mágnás Miskát választotta, és mitől érdekes ma is Szirmai Albert és Gábor Andor 1916-os operettje.

– Az életem egyik legjobb emléke a Dóm téri Csárdáskirálynő, mert nagyon jól sikerült; és Gregor Jóska miatt is. Meg azért is, mert akkor dolgozhattam először a szabadtérin, akkor csináltam először nagyoperettet. Számomra is kérdés volt, hogy amit én gondolok erről, azt meg lehet-e csinálni, értik-e. Azóta több helyen is olvastam: a szegedi szabadtérin én újítottam meg az operettszínjátszást. Nem biztos persze, hogy így van, de ez azért nem rossz. Örülök az újabb lehetőségnek; kicsit meg is voltam „sértődve", hogy csak most hívtak – tréfálkozik Alföldi Róbert, aki igazgatói mandátumának utolsó évadjára karakteres műsortervet állított össze a Nemzetiben. A velencei kalmártól a Csongor és Tündén vagy a Mephistón át az Angyalok Amerikában című Tony Kushner-színműig sok áthallásos értelmezésre lehetőséget adó darab színpadra kerül majd.

A Mágnás Miskát rendező Alföldi Róbert az operett próbáján, a Dóm téren. Fotó: Segesvári Csaba
A Mágnás Miskát rendező Alföldi Róbert az operett próbáján, a Dóm téren.
Fotó: Segesvári Csaba

– Tény, hogy nem lesz egy finom évad. Félig viccesen azt szoktam mondani: nekem már nincs mitől félnem. De nem úgy raktam össze a következő szezont, hogy az lesz az utolsó. Inkább azt szeretnénk megmutatni, hogy mit tudunk. A Nemzeti Színház az elmúlt négy évadban sem volt gyáva. Most mindenki megpróbál igazodni, és a műsorterveket is igyekeznek úgy összeállítani, hogy minél kevésbé legyenek rizikósak. Én meg azt gondolom: mindig olyan darabokat mutatunk be, amelyek erősen szólnak arról, amiben ma élünk. Ki hinné el, ha most meghirdetnék egy finomkodó évadot? Roppant sikeres a Nemzeti; épp a legrizikósabb előadásaink mennek a legjobban. Ez is igazolja, amit gondolok: a színháznak az a dolga, hogy „belecsapjon a lecsóba". A Nemzetinek pedig különösen az a dolga, hogy valós ügyekről beszéljen. Közel 90 százalékos a fizetőlátogatottságunk, szinte telt házakkal játszunk, 130 ezer nézőnk van egy évben. Nem is tarthatnánk több előadást, hiszen már olyan helyszíneken is játszunk, amelyek nem is ilyen célra épültek. Hatékonyságunk – különösen, ha hozzáteszem: feleannyi pénzből dolgozunk ma, mint amikor kineveztek – 100 százalékos. A tények teszik semmissé a vádakat, hogy a Nemzeti alternatív vagy rétegszínház lenne – hangsúlyozza Alföldi, akinek 2013-as újraválasztására kevesen mernének most fogadni.

Szegedre nem pályázik

– Nem fogok pályázni Szegedre, mert tudom, hogy nem tudnék nem Budapesten élni. Sokáig vágytam arra, hogy ott élhessek, és nagyon szeretek Pesten. Ott alakítottam ki az életemet, márpedig egy színház vezetéséhez helyben kell lenni, nem lehet sztrádáról, telefonon ügyintézni. Nem tudnék életmódot váltani, vagy ha megtenném, biztosan frusztrálna – fogalmaz Alföldi Róbert, akit sokan kapacitáltak: ha nem kapna lehetőséget a Nemzetiben, pályázzon Szegedre. – Két választási lehetőségem marad, ha jövőre a Nemzetiben nem tud folytatódni: megpróbálom újrakezdeni, és valahol megint összehozni egy színházat; vagy pedig, mint a Bárka előtt, sokfelé dolgozom. Hál' istennek sokfelé hívnak, nem félek attól, hogy nem lesz munkám. Biztosan nagyon megviselne, ha el kellene hagynom a Nemzetit, mert ebben a szituációban benne van még újabb 5 év. Tíz évnél tovább persze nem szabad csinálni, mert az ember bezápul. De mindez a jövő zenéje.
 
 
– Persze hogy újra pályázom! Miért ne pályáznék egy normális, demokratikus országban? Hadd legyek szerénytelen: a munkatársaimmal együtt nagyon sikeres színházat hoztunk létre, amire talán emlékezni fognak. Azért vagyok ma is a helyemen, mert normálisan gondolkodom. Nem lehet úgy semmit sem csinálni, ha az ember megpróbál vélt vagy valós érdekekhez igazodni, mert ezek félóránként változnak. Biztos vagyok benne, hogy az embereket nem lehet átvágni a színházzal, mert ami nem érdekli őket, azt nem nézik meg. A Mágnás Miska szereposztása parádés. Két „dalos pacsirtámtól", Rácz Ritától és Haja Zsolttól különösen boldog vagyok, mert ez a darab valahol az operett és a zenés vígjáték között van; ők pedig nagyon jó színészként is megállják a helyüket. A Csárdáskirálynővel megtanultam, hogy ezen a hatalmas szabadtéri színpadon már nem nagyon lehet szöszölni, ezért Pesten keményen dolgoztunk, majdnem készre próbáltuk az előadást.

Pénteken tartják a Mágnás Miska bemutatóját, Alföldi Róbert vasárnap már repül is New Yorkba, ahol a Center for Contemporary Opera társulatával három hétig próbálja a Haláleset a családban című darabot az Armel-operafesztiválra.

– Legyünk őszinték: a tavalyi Rigolettóm óriásit bukott. Az idei versenyprodukció egy 30-as években játszódó híres amerikai regény operaváltozata. Nehéz darab, finom, hömpölygő, nagy zene, három felvonás sok helyszínnel. Nem egyszerű feladat. A szerző, William Mayer egy nyitott, kedves bácsi; nagyon jó fej a karmesternő is; biztosan jó munka lesz. Amerikában csak elveszteni lehet a bizalmat, mert mindig úgy indul a munka, hogy mindenki bízik mindenkiben – és mindenkinek boldogságot szerez, ha színpadra léphet.

Alföldi Róbert a szabadtérin dirigál. Fotó: Hollósi Zsolt
Alföldi Róbert a szabadtérin dirigál.
Fotó: Hollósi Zsolt

Üzenet a kommentelőknek
Miközben a Mágnás Miska előadásaira szinte már elfogytak a jegyek, olyan kommenteket is lehet olvasni, amelyek a címszereplő kiválasztását nem épp finoman bírálják. – Azoknak a kommentelőknek, akik ezeket az üzeneteket írják, velem is problémájuk van. Attól még, ami vele történt, Stohl András nem lett rosszabb színész. És ami a legfontosabb: letöltötte a büntetését, amit a bíróság kiszabott rá. Az ember barátai akkor ismerszenek meg, ha baj van. Számomra nem is volt kérdés, hogy őt választom a címszerepre, mert azokra osztottam a szerepeket, akikről azt gondoltam, hogy a legjobban el tudják játszani. Üzenem a kommentelőknek: bárki megnézheti, hogy hasonló ügyekben általában milyen büntetéseket szokott kiszabni a magyar bíróság; nagyon el fognak csodálkozni: András nemhogy enyhébb büntetést kapott volna azért, mert ismert ember, hanem sokkal súlyosabbat – mondja Alföldi.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. anzseliza 2012. augusztus 20. 06:11
  „NP1, mivel óraadó tanár vagyok, talán tudom mi az, csakhogy az közalkalmazotti jogviszony, akkor is ha nem kinevezéses hanem szerződéssel történik, s minimum feltétel az erkölcsi bizonyítvány!!!/ éppen azért, mert közalkalmazotti jogviszony/. Olvasson el egy bárki számára hozzáférhető, újságban megjelenő álláskiírást, s láthatja!”
 • 30. lidi 2012. augusztus 17. 18:52
  „25: hogy csak egyet mondjak: Adyt is törölni kéne a tantervből, a könyveit meg bezúzatni, nem? vagy nála el tudod választani? Csak azért kérdem őt, mert róla azért mindenki tudja a "viseltes emberi mivoltát". Aztán ugye nagyon sok mindenkiről meg nem tudod, nem tudhatod. Nem értem, állítólag gondolkodó, felnőtt embereknek ez az egyszerű dolog miért nem megy, elválasztani a színészt az embertől. Arról nem beszélve, hogy nyilván minden Stohlt kutyázó erkölcsileg feddhetetlen, hibátlan übermensch....

  28: nem tudom, neked mi a Művészet, de láthatóan úgy üzengetsz Alföldinek, hogy sem ezt az előadását nem láttad, de teszem fel, másikat sem. Mégis veszed magadnak a bátorságot, hogy lemoslékozd, miközben kikéred magadnak a "fenyegetést" (???)? meg a lejövök vidékre a bugrisokhoz-mentalitást, amivel, nyugodtan elhiheted, többszörösen mellényúltál nála. (és nem azért, mert még csak nem is kalocsai...)
  Nyugodj meg, ezt az előadást biztos nem fogod még véletlenül sem látni a Művészet jegyében a Duna tévében karácsonykor, mint például a tavalyi Vidnyánszky-féle borzasztó Tragédiát. Szóval megnyugodhatsz, nem fenyeget az a veszély, hogy bármi is megzavarja a kis világképedet.
  Amúgy kíváncsian várom a reakciókat az előadás megtekintése után.”
 • 29. czindi 2012. augusztus 17. 18:08
  „" bizonyos embercsoportok azt gondolják magukról, hogy többek, mint mások, ezért előjogaik vannak, és csak az a jó, és csak úgy jó, ahogy ők gondolják." Én spec. a homokosokra gondolok ez esetben: ők valóban ezt hiszik, ezért gondolják, hogy jár nekik a gusztustalan fölvonulásuk, a normális emberek "fricskázása". Tévedés ne legyen, semmi bajom velük, ha megmaradnak a világban, egyszerűen, szerényen ahogy a heterók teszik, semmi villogás, semmi fölvonulgatás, magamutogatás. ( és igen, nem a "nemnormálisság mutogatása. Ha elfogadjuk, hogy a hetero-szex a normális, akkor a homo-szex csak nem-normális lehet. Pl. normálisan az embernek két szeme van. Ha valaki egy,-vagy három szemmel születik, az nem normális. Lehet - esetleg műtétel korrigálni, vagy nem, - de senki nem ítéli el az illetőt, nem kell megkövezni, stb. ahogy a homokosokat is el kell fogadni, ez van, és kész. Szándékosan nem mondok "meleget", mert mindenki meleg, csak a halott ember nem meleg, ő hideg.
  S. Buci meg majd bizonyít, igen is lehetőséget kell adni Neki. De több dobása nem lehet!”
 • 28. mazsolaszolo 2012. augusztus 17. 17:05
  „No, akkor tisztázzuk, kedves Alföldi Robi: nem kell a kommentelőknek - akiket tisztességes magyar néven hozzászólóknak is hívnak - üzengetni, sem pedig burkoltan fenyegetőzni. Nem kell általánosítani sem: részemről pl. igen erősen sérelmezem, hogy bármely " a kommentelővel" is egybemosnak.

  Pont annyira sérelmezem, mint azt, ha a Művészetet egybemoslékolják a művészetnek álcázott szeméttel. És legalább annyira, mintha az Alföldi diktálta "belecsapunk a lecsóba" egyenlő volna a tiszta értékeket teremtő és megtartó Művészettel.

  Fáj az a mentalitás, ami átjön a szövegén, ez a "lemegyünk már a bugrisokhoz vidékre" (holott neki, aki kalocsai származású, már Szeged is világváros kéne, hogy legyen), és ez az " igazán meg vagyok sértődve, hogy csak most jutottam eszükbe, én, a Zseni". Alföldi alulról súrolja a tehetségest, nemhogy felülről a zsenit.

  Stohl jó színész volt, úgy kb. 20 évvel ezelőtt. Azóta szétégett, szétaprózta magát és bizony emberileg erősen megroggyant. Lehet neki második esélyt adni, mondván, hogy letöltötte a börtönbüntetését, DE akin egyszer folt volt, és olyan folt, mint rajta, azon mindig ott lesz a folt nyoma - akkor is, ha rég tiszta a lepedő. Az emberek elvesztett bizalmát nagyon-nagyon nehéz lesz visszaszerezni, tetszik tudni? Egy másodperc alatt el lehet veszíteni, de egy fél élet is kevés lehet arra, hogy visszaszerezd.

  Egyébként jó szórakozást a Mágnás Miskához.
  Részemről egyedüli a Gyüdi-konceretet sajnálom, hogy lemaradtam róla.”
 • 27. NP1 2012. augusztus 17. 15:57
  „anzseliza
  "Na, kérdem én, mikor szerződteti így egy iskola a tanárt, mondjuk tantárgyakra, vagy órákra, s nem közalkalmazottként? Soha! " - az iskolákról kb. annyit tudsz mint a színházról.
  Mond valamit pld.: az "óraadó tanár" kifejezés?
  A felsőoktatásról már nem is beszélek...”
 • 26. Roxy08 2012. augusztus 17. 08:06
  „Nagyon kedvelem Alföldi rendezői munkásságát. Mindig maradandót alkot, bátran alkalmaz meghökkentő elemeket.
  Kreativitása, elhivatottsága hihetetlen élményhez juttatja a közönséget. Vérbeli színházi ember. Remélem Újra Őt választják a Nemzeti igazgatói székébe.
  Stohl András remek előadó, kiváló színész. Letöltötte a büntetését.......vadidegenek minek rágcsálódnak a csupasz csonton?!
  Szerencsére, Alföldi Róbert a munkájának él, nem az elcsépelt szóbeszéd motiválja.
  A 2012-es szabadtéri fő attrakciója a Mágnás Miska. Legyen boldog az, aki részese lehet ennek az élménynek.”
 • 25. Mozimasiniszta 2012. augusztus 16. 22:40
  „Kedves 10.-es demos ! ha eddig kettes az osztályzatod, a Buci féle mágneses Miksa nemigen fog lódítani az átlagon...
  Kedves 14.-es lidi ! az ilyen színészeket lehetetlen elválasztani (igen viseltes) emberi mivoltuktól...”
 • 24. anzseliza 2012. augusztus 16. 22:33
  „hős, pontosan így van: pl. egy pedagógus, nem folytathatná a hivatását, mert erkölcsi bizonyítványt kérnek a munka feltételéül !Tehát egy közalkalmazott pedagógus , aki mellesleg sokkal kevesebbet keres, mint sokfelé foglalkoztatott színészünk még attól a kevés fizetéstől is elesik.Vagyis nálunk minél többet keres valaki, anyagi, erkölcsi elismerésben van része, annál kevesebb feltételnek kell megfelelnie!Most a szakmaiságról nem írok, tételezzük fel, hogy jó színészről és pedagógusban ugyanolyan jó szakemberről van szó!
  Nem a színész művészetével van bajom, hanem a hitelességével! Persze elintézték, hogy ne közalkalmazottként dolgozzon, hanem szerepekre szerződjön. Na, kérdem én, mikor szerződteti így egy iskola a tanárt, mondjuk tantárgyakra, vagy órákra, s nem közalkalmazottként? Soha!
  De ebben az országban mindent el lehet in tézni ha azt akarják hogy valakinek legyen munkája, és sajnos fordítva is!
  Nem Stohl játékával van a gond, hanem a kettős mércével!!!”
 • 23. Queenmargareth 2012. augusztus 16. 20:09
  „szóval, mert nem hetero és zs..”
 • 22. Queenmargareth 2012. augusztus 16. 19:50
  „21.Azér te , mert <moderálva>”
 • 21. AN 2012. augusztus 16. 19:18
  „Amúgy megt lehet az Alföldit fikázni, de mégiscsak az ő darabját játszotta az egész világon fogható Muzzik tv csatorna(egyedüli magyarként) és őt hívták meg rendezni New Yorkba is. Néha nekem is kicsit szexistának tűnik, deht izléseken nem lehet vitatkozni.
  Azok, akik itt fanyalognak, biztosan másként itélnének, ha Alföldi is olyan "csillogaszemem-lobogahajam-lengetemazászlót" fajta magyar lenne.”
 • 20. AN 2012. augusztus 16. 19:09
  „kazikázmér,
  mikor játszottak az Ön által említett színészek operettet a szegedi szabadtérin?”
 • 19. NP1 2012. augusztus 16. 16:52
  „Kazikázmér
  Majorék nemzedékére ugyan ezeket mondták csak akkor Csortos, Kabos volt a viszonyítási alap....”
 • 18. Power 2012. augusztus 16. 16:24
  „Alföldi üzenetével egyetértek, hagyni kellene végre dolgozni. "Csapjanak bele a lecsóba!"”
 • 17. Kazikázmér 2012. augusztus 16. 15:30
  „De hát hogyan is léphetne Latinovits, Szirtes Ádám, Major Tamás, Szabó Gyula nyomába ez a felkapott Buci gyerek?! Mivé fajult nemzetünk?!”
 • 16. munzkaroly 2012. augusztus 16. 15:24
  „Lidi! Önnél a pont. Engem is a saját véleményem érdekel. A kritikusok közül meg Vida Szűcs Imréé, mert a többiek promóciót írnak, s nem kritikát.”
 • 15. MPe 2012. augusztus 16. 15:19
  „Színidirektor úr közmegítélése alapján nem mindenki szereti ha az arcába fröccsen a "lecsó"...”
 • 14. lidi 2012. augusztus 16. 15:09
  „11: tehát Hollósi Zsolt fogja eldönteni, milyen az előadás? Szerintem a közönség dönt. Az a közönség, amelyik előzetesen bizalmat szavazott a produkciónak, hiszen minden jegy elkelt. Persze ettől még előfordulhat, hogy nem mindenkinek fog tetszeni - de ilyen a moziban is van, meg néha a megvásárolt könyv sem tetszik, vagy a megrendelt étel nem olyan... És sokszor nagyon messze áll a kritikusok véleménye a közönségétől. Meg aztán a -remélem - a többség szeret maga véleményt alkotni, nem árja, hogy megmondják, mit gondoljon.

  És még egy: a színház nem demokratikus intézmény, de azért hagyjuk már meg a rendezőnek a színészválasztás jogát. Aki nem bírja Stohlt, mert nem tudja elválasztani az embert a színésztől, az úgysem jön el. Én abban sem hiszek, hogy sokan direkt azért néznék, mert börtönviselt stb. (ld. Siklós, ahol megbukott a Tenkes a főszereplésével. De nem hinném, hogy azért, mert börtönviselt, sokkal inkább azért, mert a darabot 3 éve mutatták be és azóta minden nyáron játszották - aki akarta, már megnézhette.)”
 • 13. alfoldi 2012. augusztus 16. 14:34
  „A címben téved, védence pedig jellemtelen.”
 • 12. vinczeattila 2012. augusztus 16. 13:59
  „10. demos 2012.08.16. 13:20

  Egyetértek! Maradjunk ennyiben.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 milliárd forint az ópusztaszeri emlékparkra

A Lépj be múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren projekt nem csak kiállításokkal gyarapítja a parkot, hanem egy összmagyar emlékhelyet alakít ki. Tovább olvasom