Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Alföldi Róbert őrületes Mágnás Miskát tervez

Augusztus 17-én mutatják be a szegedi szabadtérin Alföldi Róbert rendezésében, Stohl András címszereplésével a Mágnás Miskát – tegnap tartották az operett olvasópróbáját a Nemzeti Színházban.
„Kemény, de élvezetes meló volt" – idézte fel Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház direktora a 2005-ös, hatalmas sikerű Dóm téri Csárdáskirálynő-produkciót a Mágnás Miska tegnapi olvasópróbáján. A Nemzeti Színházban táncosok, színészek és az alkotók részvételével kezdték meg a felkészülést az augusztusi szegedi premierre.

Alföldi őrületes Mágnás Miskát tervez. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Vannak, akik azt gondolják magukról, születésükből és a történelmi hagyományokból adódóan különbek, mint a többiek. Ilyen Korláth gróf és hitvese, akik számára nagy bonyodalmat okoz, hogy leányuk, Rolla beleszeret egy egyszerű, rang nélküli szakemberbe – ismertette a darab konfliktusát a rendező. – Nem nyögvenyelősen, főként nem aktuálpolitizálva, de mégiscsak kikacsintva a mára, az előadás arról is szól, hogy némelyek kinek-minek szeretnének látszani; megfricskázva a műfajt és a történelmi múlt – például Horthy – iránt éledő álságos nosztalgiát. Szirmai Albert örökzöld operettjét augusztusban parádés szereposztással hozzák el Szegedre. Özvegy Korláthné, a nagymama szerepében a Nemzet Színészét, Molnár Piroskát láthatjuk, Miskát, a lovászgyereket Stohl András, Marcsát Radnay Csilla alakítja. A további szerepekben László Zsoltot, Náray Erikát, Hirtling Istvánt és a baritonból tenorrá avanzsáló Haja Zsoltot láthatja a közönség.

Alföldi őrületes Mágnás Miskát tervez. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Alföldi véleménye szerint a Mágnás Miska sokkal kevésbé „operettes", mint a Csárdáskirálynő, több benne a prózai szöveg, a klasszikus operett és a zenés színjáték mezsgyéjén egyensúlyoz, bár a hagyományos operettszerepköröket megtartja. Hozzátette: a „bugyutább" helyzetek ellenére szeretné egy kicsit megbonyolítani a cselekményt.

Miközben a színészek és a táncosok a díszlettervekkel ismerkedtek, Alföldi Róbert elárulta: élő állatokat, disznókat, marhákat, juhokat is álmodtak a színpadra. – Az első jelenet a konyhában játszódik, most éppen a konyhaasztalnál ülünk. Mindenfelé ételek gőzölögnek, az állatok fel-alá rohangálnak; lassan lefő a kávé, amikor megérkezik Molnár Piroska – magyarázta Alföldi, kiemelve: élettel teli képeket terveztek.

Alföldi őrületes Mágnás Miskát tervez. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A próbatermi hőség ellen Molnár Piroska és a jelmeztervező Füzér Anni legyezővel, míg a többiek a szövegkönyvvel védekeztek. – A második felvonásban zöld fűvel borítjuk be a szabadtéri színpadát; itt lesz a kerti parti – magyarázta a társulatnak Alföldi. – Végtelen álságos a bál, újra előkerül, hogy mennyivel fontosabb a külcsín, mint a valóság. A disznókkal a háttérben mindenki egy kicsit az ólban érezheti magát, remélem, érthető lesz – magyarázta a rendező.

A jelmezekkel is megismerkedtek a szereplők, Füzér Anni kosztümjei erős színekkel, időnként túlzó iróniával is operálnak. – A kalapokra szalonnát és kolbászt is rakunk – folytatta Alföldi. Miközben az alkalmi társulat Rolla grófnő lóversenyéhez érkezett – a primadonna a szegedi Rácz Rita lesz –, véget is ért az olvasópróba sajtónyilvános része. A darab többi titkát egyelőre homály fedi.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. lidi 2012. július 05. 15:26
  „bánki! akkor idéznélek:
  most azt írod: "Nem politika, nem gyűlölködés hanem minőség !"
  korábban meg azt: ´Nem kisebbségi, nem alternatív, nem elit, nem kiválasztott, nem meleg, nem ,,tudatmódosító ............. csak klasszikus ! -- és nem gagyi "

  nem vonom kétségbe, hogy mindent tudsz Shakespeare-ről, és hogy Gábor Andort is a helyén kezeled, úgy hogy már csak néhány kérdés tolult fel bennem: ha neked pl. Molnár Piroska Tesco gazdaságos, a többiek meg - Gábor Andortól Alföldiig - "kisebbségi, alternatív, elit, kiválasztott, meleg, ,,tudatmódosító" gagyi " (most azt direkt nem kérdezem, ezek hogy kerülnek egymás mellé, mikor némelyik ellent mond a másikának, de nem akarlak összezavarni), szóval már csak egy kérdés: vajon hány előadást láttál már - nem, nem Alfölditől, vagy Gábor Andortól -, hanem Szergej Maszlobojscsikovtól, aki a gyulai Vihart rendezi, hogy ennyire elkötelezett vagy mellette? Én például még sose hallottam róla, de látatlanban nem mondanám, hogy rossz, amit rendez, de azt se, hogy biztos, hogy valami korszakost fog alkotni.
  és mi a fenéért zavar, ha mások mást néznek szívesen, mint te?”
 • 31. bánki 2012. július 05. 14:46
  „30. lidi 2012.07.05. 10:22

  Nem politika, nem gyűlölködés hanem minőség !

  Tesco gazdaságos !”
 • 30. lidi 2012. július 05. 10:22
  „sztem tök egyszerű a dolog: aki akar, menjen Gyulára, aki akar, menjen a Mágnás Miskára (biztos lesz olyan is,a ki mindkettőt szívesen megnézi), nem értem, miért kellene ezeket egymással szembe állítani - mindkettő színházi alapanyag, amiből lehet jót és lehet rosszat csinálni - a jó angol még nem biztosíték semmire, őt is el lehet rontani...
  Aki meg csak beszólogatni szeret, lehetőleg olyasmiről, amit nem látott, nem ismer, az maradjon otthon (meg csendben, mert csakis saját magát járatja le)

  és mondjuk ezt az egészet nem lehetne gyűlölködés, köpködés stb. nélkül?”
 • 29. bánki 2012. július 05. 08:38
  „1616-ban az átlag angol azt sem tudta mi az a gilgames. ie. 2500 körül keletkezett.

  Ja és nem járt a Délmagyar, a netről meg ne is beszéljünk.

  Szóval a mágnás Misi gagyi a ,,Vihar" meg klasszikus komédia !”
 • 28. NP1 2012. július 04. 21:25
  „bánki 2012.07.04. 12:49
  Szerinted 1616-ban ez a darab klasszikus volt vagy alternatív?
  Szerintem az akkori "bánki"-k visszasírták a jó öreg, klasszikus Gilgamest...és pokolba kívánták a Bárdot.”
 • 27. bánki 2012. július 04. 21:25
  „Annamari ? esetleg Gábor Andor Mágnás Miskája ?

  Lehet ! Bár ez szubjektív ! Szerintem a mű gagyi kategória ! Gábor Andor meg esetleg futott még kategória !

  ,,1884. január 20-án született Újnéppusztán kishivatalnok családba. Már egyetemi évei alatt közölték írásait a Polgár, az Egyenlőség valamint A Hét c. lapok. 1903-ban a Kisfaludy Társaság pályázatára lefordította Frédéric Mistral Mireio c. eposzát, majd a Roland-éneket. Az 1910-es években mint sikeres kabarészerző mutatkozott be. Emellett sikereket ért el vígjátékaival, szatirikus regényeivel és versesköteteivel is. A I. világháború idején (1914-1918) részt vett a polgári antimilitarista mozgalomban. Az 1918. évi polgári demokratikus forradalomban a Nemzeti Tanács mellett dolgozott. Még a proletárdiktatúra kikiáltása előtt kapcsolatba került Kun Bélával. 1919-ben részt vett a proletárforradalomban. Börtönbe került, innen néhány hét múlva szabadult és Bécsbe emigrált, ahol a polgári radikális Bécsi Magyar Újság munkatársa lett s itt a kommunista irányt képviselte. 1925-ben kiutasították Ausztriából. Ekkor Párizsba ment, de innen is kitoloncolták, végül Berlinben telepedett le. 1927-től berlini tudósító. 1929-ben tagja lett a Német Proletárok Szövetsége lap szerkesztő bizottságának. 1933-ban Moszkvába ment, ahol az Új Hang című folyóirat szerkesztője lett 1938-tól. 1945-ben hazatért, s munkatársa lett a Szabad Nép, Új Szó, Szabadság, Világosság című lapoknak. 1950-1953 között főszerkesztője volt a Lúdas Matyi című szatirikus hetilapnak."

  Maradjunk az angol úriembernél Gyulán !

  ,”
 • 26. bánki 2012. július 04. 21:17
  „24. Anmari51 2012.07.04. 17:38

  Bocsánat !

  Melyik az az egy mondat ?

  Nem szeretnék hülyén..................halni !

  Meleg?

  Drogos ?

  Celeb ?

  Politikailag prosti ?”
 • 25. Bábkacsa 2012. július 04. 19:34
  „IVY na és, a te véleményedre meg ki kíváncsi? hmmm?”
 • 24. Anmari51 2012. július 04. 17:38
  „Anmari51
  23, 22, 21. kommentelőnek olyan szinten sértő a hozzászólásotok, hogy meg érne egy polgári pert! Kik vagytok ti, hogy ilyen minősíthetetlen módon közkincsé teszitek uninteligenciátokat? Bánki egyszem mondata hiszen a többi idézet nálam kiverte a biztosítékot és nem is értem, már több alkalommal leírtem, miért engedi a moderátor az ilyen megalázóan sértegető kommentek megjelenését.
  Nekem és meggyőződésem nagyon sokunknak, a porig alázott művész urak igenis rengeteg színházi, filmes, TV-s Buci ének tudásával is elvarázsol, szereztek hosszú éveken át. A magánéletük, meg TABU OK? ATTÓL MAGÁNÉLET !”
 • 23. bánki 2012. július 04. 12:49
  „Ajánlom !

  Gyulai nyári játékok :

  07.07. | 20:30 Shakespeare: A vihar, vígjáték - Várszínpad ( szombat este)

  http://www.youtube.com/watch?v=Vm6gnUvMF3Y

  Nem kisebbségi, nem alternatív, nem elit, nem kiválasztott, nem meleg, nem ,,tudatmódosító ............. csak klasszikus ! -- és nem gagyi

  Csak a rend kedvéért :

  Dal a ravaszdi Shakespeare Williamről

  Hol volt és hol nem volt Dániában,
  egy királyfi, aki egy szép napon,
  hogy leplezze titkát, mely rosszra vinné,
  bolondot mímelt, ó borzalom!
  Bolondok között így lévén józan,
  mérgezett kardba ütközött,
  s trónjába nyugodt urak beültek,
  székelvén béke és harc között.
  Ám e királyfi úgy hala meg,
  hogy adának néki díszsírhelyet,
  és eme sírt, ó borzalom,
  láthatni ma is a színpadon.
  E kies hazában mutass nekem
  egy oly nagy ravaszt, mint Shakespeare William,
  E kies hazában mutass nekem
  egy oly nagy ravaszt, mint Shakespeare William.

  Egy sötét éjjel neje nyakának
  helyezte kezét egy mór vezér,
  s belőle végén a szuszt kinyomta,
  a látványt így nem zavarta vér.
  Látjátok micsoda kacskaringók
  jellemzik szívünk útjait?
  Vacogva sandítunk tükreinkbe,
  hol a kulcs, mely minden zárt kinyit?
  Itt állunk úgy, mint a mór vezér,
  magunk kifosztva másokért,
  itt állunk és a szánk nyitva van,
  hogy ez aztán tud, ez a Shakespeare William!
  E kies hazában mutass nekem
  egy oly nagy ravaszt, mint Shakespeare William,
  E kies hazában mutass nekem
  egy oly nagy ravaszt, mint Shakespeare William.

  Valószerűtlen púpot a háton
  valószerűvé tenni kell,
  méghozzá úgy, hogy világnak hátát
  hajlítni kell egy púpig el.
  És ha e gigászi gerinc is hajlik,
  Richárdnak púpja nagy mintát követ,
  meggörbedt időben meggörbedt férfi
  legelső divat ím így lehet.
  Viszkető háttal bámuljuk Őt,
  idők hajlását felismerőt,
  mert Richard király a nagy vég előtt
  négy felvonásra divatba jött.
  E kies hazában mutass nekem
  egy oly nagy ravaszt, mint Shakespeare William,
  E kies hazában mutass nekem
  egy oly nagy ravaszt, mint Shakespeare William.

  És tükrünk szétszórt szilánkjait
  Shakespeare úr ragasztja, foltozza itt.
  Mi állunk és a szánk nyitva van,
  hogy miket tud ez a Shakespeare Viliam...
  E kies hazában mutass nekem
  egy oly nagy ravaszt, mint Shakespeare William,
  E kies hazában mutass nekem
  egy oly nagy ravaszt, mint Shakespeare William.
  William!  Tudott valamit a Shaki........”
 • 22. IVY 2012. július 04. 12:37
  „Nos, ha profánul szeretnék fogalmazni: az alföldi/stohl sleppre nem vagyok kíváncsi.”
 • 21. alfoldi 2012. július 04. 12:09
  „Megkímélhetnék végre Szegedet ezektől a figuráktól.”
 • 20. Liyah 2012. július 04. 11:14
  „@DobóI - arra azért kíváncsi lennék, látta-e az előadást vagy csak elolvasta a Blikkben, mit mondtak róla a fránya politikusok abban a piszkos kis parlementben...
  @IVY - hol olvasta a cikkben, hogy hyper modern lesz ez a változat? mert nem lesz az, megsúgom... olvasni tudni kell. plusz a képeken ott vannak a jelmezek. sztem azokon is látszik, hogy a moderntől a messzemenőkig távol áll. a múzeumba való feldolgozások a legborzasztóbbak a világon, mert mindenféle mondanivalót nélkülöznek. mellesleg a szerző eredeti szándékához képest minden hyper modern, mert minden rendező (legyen az akár kortársa is a szerzőnek), átszűri a saját lelki világán és világértelmezésén, hogy kifejezze vele a saját mondanivalóját. ha magának az a modern - és sajnos máshogy nem tudom értelmezni szavait -, hogy egy rendező elgondolkodik a darab mondanivalóján, és saját szemlélete szerint jeleníti meg azt a színpadon, akkor azt csak sajnálni tudom. a színház nem erről szól.”
 • 19. pirosmedence 2012. július 04. 10:53
  „17 és 14: Azért hagyod ki, mert már láttad és nem tetszett??????Talán nézzük meg és utána mondjunk véleményt.....”
 • 18. NP1 2012. július 04. 10:51
  „DobóI 2012.07.04. 03:01

  "Ajaj, jobb ha nem teszi. Ugyanolyan tragikus lesz mint amikor az Ember tragédiáját rendezte.." - én ezt az előadást nem láttam - Te láttad?
  Láttam viszont itt Szegeden tavaly a leendő utódja által rendezett Tragédiát - tragédia volt....a tehetség nem helyettesíthető nemzeti elkötelezettséggel.

  "L. Simon László emberierőforrás-államtitkár közölte, hogy a WAMP csapatának segítségével bútorozza és rendezi be irodáját, továbbá kilátásba helyezte, hogy Budapest főépítészével, Finta Sándorral egy közös ötletpályázatot írnak ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épületének felújítására, hogy a ház "tárcához méltó megjelenést" kapjon." - ennyit arról, hogy a nemzeti értékek felkent őre a magyar kultúra megújítását mivel is kezdi..... a saját irodájával....más baja ennek a kultúrának nincs is.”
 • 17. IVY 2012. július 04. 10:35
  „Nem kedvelem a klasszikus darabok hyper modernizált változatait.... Kihagyom.”
 • 16. teknőcernő 2012. július 04. 09:19
  „T. fanyalgók ! az alább leírt "intelligens , kultúrálisan megalapozott" vélemények ellenére lefogadom, hogy a Mánás Miska minden egyes előadása tele házzal fog lemenni. Legnagyobb sajnálatotokra még mndig nagyon sok "retardált" színházkedvelő létezik ebben az országban és városban, akik megtöltik a nézőteret. Zapinak meg csendben üzenem, hogy nem csak városunkba , de az országba sem nagyon jönnek befektetők és nem a szabadtéri játékok műsora, hanem a kiszámíthatatlan és zavaros jogszabályi háttér miatt!”
 • 15. Krampampuli 2012. július 04. 09:13
  „Hmm...furcsa kommentek. Nem lehet túl jó ilyen szemlélettel együtt élni...”
 • 14. bánki 2012. július 04. 07:10
  „Kihagyom !”
 • 13. DobóI 2012. július 04. 03:01
  „Ajaj, jobb ha nem teszi. Ugyanolyan tragikus lesz mint amikor az Ember tragédiáját rendezte..”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állati hőség a Vadasparkban

A tikkasztó hőség nemcsak az embereket viseli meg, a Szegedi Vadaspark állatai is több gondoskodást igényelnek az extrém időjárási körülmények miatt. Tovább olvasom