Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Algyő az önállóságra voksolt

Szeged - Algyőt több város környéki faluhoz hasonlóan 1973-ban Szegedhez csatolta a megyei tanács. Önállóságukat 1996-ban népszavazáson szerezték vissza az algyőiek. Tápé és Kiskundorozsma is próbálkozott az önállósulással, de azok nem voltak eredményesek.
Algyő is áldozata volt Szeged nagyvárossá növelésének. E falut a határában 1965-től folyamatosan feltárt kőolaj- és földgázvagyon tette kívánatossá. Községegyesítésnek nevezték 1973-ban, hogy – a lakosság véleményének kikérése nélkül – Algyőt – a többi város környéki faluhoz, Gyálaréthez, Kiskundorozsmához, Szőreghez és Tápéhoz hasonlóan – Szegedhez csatolták. Szegediként viszont mostohagyereknek érezték magukat az algyőiek. Az egykori községházán csak egy-két tanácsi hivatalnok vitte az ügyeket. Sorstársaiktól eltérően ez a falu nem nőtt össze a várossal, sőt: még a földgázt is az utolsók között vezették be – emlékeztek sérelmeikre a kilencvenes években a gyeviek.

A rendszerváltozás elhozta a részönkormányzatot, s ezzel együtt azt a lehetőséget is, hogy egy önálló képviselőt küldhettek a Torony alá. Algyő városrészre 1990–1996 között összesen 427 millió 297 ezer forintot költött a szegedi önkormányzat, s elkészült – többek között – a szennyvíztisztító, fölhúzták a faluházat. Ám az algyőiek ezt kevesellték. Úgy számoltak: önálló községként több pénz maradna fejlesztésre – jórészt az olajos cégektől származó iparűzési adóból. A Szegedtől való elszakadásról 1996. október 27-én népszavazást tartottak. Az algyőiek több mint 62 százaléka járult az urnákhoz, közel 73 százalékuk voksolt igennel. Algyő visszaszerezte önállóságát. A pénzügyekről kiderült: a népszavazás évében 40 millió forintra becsülték az iparűzési adóból származó bevétel nagyságát, ami 1998-ban, az önállóság első évében valójában 325 millió forint bevétel lett.

Algyői háztetők, háttérben a szénhidrogénmezővel. Nem csak a pénzért volt érdemes elválni szegedtől. Fotó: Karnok Csaba
Algyői háztetők, háttérben a szénhidrogénmezővel. Nem csak a pénzért volt érdemes elválni szegedtől. Fotó: Karnok Csaba

Járásból község, faluból városrész

Nagyszeged álmát Klebelsberg Kunó, a város egykori képviselője fogalmazta meg. E növekedési cél megvalósításáért az 1930-as évek elején még politikai párt is síkra szállt. A környező községek Szegedhez csatolásának ötlete 1945-ben a kommunista pártnak is tetszett. Ám az 1948–50 közti átrendezésekkel, a tanácsrendszer bevezetésével a kiskundorozsmai járás helyét a szegedi járás vette át. Kiskundorozsmából újabb községek (Üllés, Forráskút, Bordány és Zsombó) alakultak. Ellentétes irányokba lengett az inga később. A Csongrád megyei tanács 1973-ban egyetlen határozattal Szeged részévé tett öt falut: Algyőt, Gyálarétet, Kiskundorozsmát, Szőreget és Tápét. A rendszerváltozáskor Tápé és Kiskundorozsma is próbálkozott az önállósulással: a tápaiak voksolása 1992-ben nem lett eredményes, míg a dorozsmaiak csak az aláírásgyűjtésig jutottak. Magyarországon 1996-ig 48 település lett önállóvá.

Vásárhely: maradtak, csatlakoztak

2005. április 10-én két Vásárhely környéki kistelepülésen is népszavazást tartottak. Szikáncson 2003-ban kezdtek el aláírásokat gyűjteni a várostól való elszakadást szorgalmazók. E kérdés alaposan megosztotta Szikáncs valamivel több mint 600 lakóját. Végül a többség arról döntött, maradnak Vásárhely fennhatósága alatt. A Mártély közigazgatási területéhez tartozó Barattyos valamivel több mint 30 lakója számára az volt a tét, maradjanak-e a község fennhatósága alatt, vagy tartozzanak a városhoz. Végül a szavazatra jogosult 20 barattyosi közül 14 voksolt arra, hogy Barattyos csatlakozzon Vásárhelyhez.

Olvasóink írták

  • 3. floridaimagyar 2008. december 07. 06:44
    „Furcsa ez az egesz - valahogy ennek forditva kellene mennie. Peldaul Miami is kb 480 000 lakosu csak de a hozza csatolt reszei miatt 5 millios a metropolisz onmaga. Tampa is kb 400 000 lakosu itt Florida-ban de a hozzacsatolodo varosok miatt tulajdonkeppen 2.5 millios lakosu. En itt Floridaban ugy latom hogy Metrpolitan teruletek epulnek fel nalatok meg nagy varosok epulnek le. Hogy leheteldonteni egyebbkent hogy hol a varos hatara? Szerintem ez egy furcsa dolog.”
  • 2. wastekiller 2008. december 06. 12:06
    „Ha szeretnének még néhány járatot, akkor az önkormányzat szerződjön le a Tisza Volánnal és fizessen érte... A függetlenség ezzel is jár... Azt nem lehet, hogy a bevételt elköltjük, aztán mégis Szegedtől várunk megoldást a bajainkra... ;-)”
  • 1. Zsoltee0716 2008. december 05. 18:32
    „Jobban is fejlődött, bár amibe vissza esés volt az a töm. köz. a régi M32 vagy 32-es busz elég sűrűn járt, a mostani menetrend se olyan rossz, de lehet h az Algyőiek szeretnének pár járatot még.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrből és Debrecenből is Szegedre jönnének tanulni

Szeged - Győrből, Debrecenből, Bajáról is érkeztek érdeklődők csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem… Tovább olvasom