Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Algyőn a termelés fokozható

Hétfő estétől a Gazprom újra a szerződéses mennyiségben szállít földgázt európai partnereinek. Addig azonban egyharmaddal kevesebb gáz érkezett az Ukrajnán áthaladó vezetéken. A magyarországi gáztartalék java a Mol Rt. algyői mezőjén található, ahol a kitermelés is fokozható.
A kutaktól az algyői gázüzembe, innen a fogyasztókhoz csövekben halad a földgáz – mutatja Csikós László művezető. Fotó: Karnok Csaba
A magyar gáztartalék java a Mol Rt. algyői mezőjén található. Amíg egyharmadával kevesebb földgáz érkezett Oroszországból hazánkba, felvetődött, hogy akár a kitermelés is fokozható. Az orosz–ukrán gázárvita hatása egyelőre azonban a Dégáz Rt. fogyasztóit nem érinti.

– A Dégáz Rt. a Mol Rt.-től a korábban szerződésben rögzített földgázmennyiséget kapja – jelentette ki Laczó Sándor. A Dégáz Rt. vezérigazgatója az orosz–ukrán gázárvita hazai, illetve dél-alföldi hatásáról hétfőn délután kapott hivatalos tájékoztatást a Mol Rt.-től. A fogyasztás korlátozására nincs tehát szükség. A helyzet alakulása a szállítóktól és az időjárástól is függ.

Energiafalók

A téli hónapokban a Szentes lakosságának gázfogyasztásával egyenértékű energiafaló, a Villeroy & Boch Magyarország Rt. ügyvezető igazgatója, Sebesi Bálint bizakodik, hogy a helyzet megoldódik, ugyanis berendezéseik nem alkalmasak másfajta tüzelőanyag felhasználására. A szentesi téglagyár karbantartás miatt pillanatnyilag áll, de az energetikus, Vajda Lajos példaként említette, hogy a múlt évben egy baleset miatt bekövetkezett, öt órán át tartó, mindössze 0,7 bar nyomáscsökkenés 1 millió 400 ezer forintos kárt okozott a cégnek. 

– A 70-es, 80-as évek földgázfejlesztései miatt a lakossági fogyasztóknak, illetve a távhőszolgáltatóknak minimális a lehetőségük átállni egyik napról a másikra alternatív tüzelőanyagra – vélekedett az évi 40-50 millió köbméter gázt faló Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Básthy Gábor.

– A betegellátáshoz kötődő kazán alkalmas arra, hogy korlátozás esetén földgáz helyett fűtő-olajat használjunk. Egy-másfél napra elegendő fűtőolajkészletet tárolhatunk az ottani tartályban. Az újszegedi füvészkertben is megoldható az olajjal fűtés, de ez megduplázná a költségeinket – magyarázta Tráser Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója.

Az algyői üzem telepéről továbbítják a gázt. tó: Karnok Csaba
A Mol Rt. a szerződéskötéskor 34 nagyfogyasztóval megállapodott: árkedvezményért cserébe vállalják, hogy a jelenlegihez hasonló helyzetekben átállnak olajra – tudatta Ferencz I. Szabolcs. A Mol Rt. szóvivője szerint a mostani lépés nem példátlan, többször is előfordult, hogy egy hosszabban tartó hideg időszak miatt egyes nagyfogyasztóknak át kellett állniuk a gázról a fűtőolajra. Ugyanakkor a lakossági igények kielégítéséhez szükséges gázmennyiség rendelkezésre áll a Mol Rt. tárolóiban.

Magyarország szerencsére jelentős gáztárolási kapacitással rendelkezik. Ennek jelentős része az algyői kőolaj- és földgázmezőn található. Információink szerint az algyői kutak termelési kapacitását növelték. Ugyanakkor a jelenleg felszínre hozott földgáz dupláját is képesek feldolgozni az algyői üzemben. Így a „nyers földgáz" szinte percek alatt alkalmassá tehető felhasználásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat év után letöröltek egy szegedi utcát a térképről

Huszonhat évig szerepelt Szeged utcanévjegyzékében és térképén a Garat utca, ahová hivatalosan senki… Tovább olvasom