Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Algyőn együtt bokszol a színész, a pópa és a büfés

Algyő - 62 évesen is együtt edz gyermek és felnőtt tanítványaival Sanyi bácsi, azaz Kátó Sándor színművész, egykori Balkán-bajnok ökölvívó. Ezek az alkalmak a kívülálló számára is élményszámba mennek.
Amikor az algyői faluház mögötti gyepen egymásnak feszül a román pópa és a mozgóbüfés, egy pillanatig nem lehet eldönteni, ki az erősebb. De
a fiatalok is érdekesek: akik edzenek, és akik csak nézik.

Szentképet talált az édesanyja egy tinédzser fiúnál, nem sokkal azután, hogy a gyereket beíratta ökölvívásra. Ez nem maradt titokban Algyőn, ahol mindenki tud a faluházban és környékén zajló edzésről. A titokzatos szentkép eredetéről végül nem sikerült megtudni semmit, az edzésről annál többet. Amikor a szabadtéri színpad előtt megkérdezzük Bekán Aurélt, mosolyogva mondja: azt azért ne képzelje senki, hogy itt a szentekről esik szó, miközben egymásnak feszülnek. Ő nem adott ilyen képet a fiúnak, nyilván Sanyi bácsi se, az a srác magától vette. – Ha megváltozott, biztosan az előnyére – teszi hozzá Relu, és megtörli a homlokát.

Heti három összecsapás

A 41 éves Bekán Aurél pópa Magyarcsanádon, egyben a szegedi körzeti stúdió román nemzetiségi műsorának szerkesztője. Be kell osztania az idejét, hogy a család, a román közösség és a televízió mellett jusson idő a sportra is. Hetente háromszor összecsap Sanyi bácsival. „No nézzük, magyar a román ellen", mondja ilyenkor az edző mosolyogva. Az ökölvívás Relu szerint intellektuális sport, de nem kell komoly dologra gondolni, egyszerűen nagyon jólesik ez a mozgás. Kothencz Tibort mozgóbüféje révén ismerik a faluban, csöndes, mosolygós fiatalember. Két hónapja jár ide, és amit akart, megkapta: már öt kilót fogyott, és sokkal jobb a közérzete. – Katonakoromban jártam ökölvívóedzésekre, aztán abbahagytam, most kezdtem újra, szükség volt valamilyen mozgásra. Misku Pétert anyukája várja a szabadtéri színpad előtt. Peti elsős korában is járt bokszolni, de amikor a kesztyűt föladták rá, azt mondta, ő nem fog megütni senkit, mert az nagyon fáj. Most, két évvel később már úgy gondolja, jöhet a kesztyű. Pongrácz Zsolt hatodik éve jár ide. Nem volt kövér, inkább csak húsos. Most izmos. Régebben thai boxolt – azok a sportolók Sanyi bácsi szerint tán még harapnak is.

Ötven éve bokszol

A jó másfél órás programot heti három alkalommal tíz-tizenketten csinálják végig, nyilvánosan. A faluház környéke a fiatalok találkahelye, mi több, először ide bicikliznek el az aggódó szülők, ha szombat este meg akarják nézni, tinédzser gyerekük nem keveredett-e rossz társaságba. Tehát vigyori fiúk állnak meg a színpad előtt, az aszfalton, élcelődnek azon, hogy három ismerősük az ökölvívó alapállást gyakorolva, felemelt kézzel, kettős fedezékben lépeget előre egymás mellett. Kicsit tényleg komikus ez, amit Sanyi bácsi is pontosan érez, ezért odamegy, és védelmébe veszi a fiait, de úgy, hogy ne bántsa meg amazokat sem, mert talán ők is szívesen beállnának. Ez fontos pillanat, egy bámészkodó öregúr is érzi, hogy az edző szavain nagyon sok múlik, és hogy az ökölvívás, ez a kemény sport most épp szocializáló tényezőként próbálja tenni a dolgát. Sanyi bácsi pedig népművelő, a szó hagyományos értelmében.

Ilyen a boksz Algyőn: kátó sándor és kothencz mihály összecsap. Fotó: Frank Yvette
Ilyen a boksz Algyőn: Kátó Sándor és Kothencz Tibor összecsap.
Fotó: Frank Yvette

Kátó Sándor Romániában tanulta az ökölvívást – 12 éves korában kezdte, ma 62 – ötven évvel ezelőtt. Sikeres versenyző, többszörös román bajnok, valamint Balkán-bajnok volt. Az „ottani Honvédnál", vagyis a hadsereg csapatában sportolt, biztos lehetett abban, hogy karrierje végén jó sportállást kaphat. Aztán egyszer egy versenyről hazajövet felettese, aki egyébként szerette őt, így köszöntötte: „szép volt, bozgor", azaz: hontalan. Ő akkor döbbent rá, hogy van egy közössége, amelyhez tartozik. Bejelentette, hogy abbahagyja, leszerel, és pap lesz. Nem az lett, hanem színművész, több magyar filmben, így a 80 huszárban is szerepelt. Ma a Móra Ferenc Népszínház művészeti vezetője: a felnőttekből álló társulat az algyői bemutató után a szórványban élő magyarokhoz viszi el a színházi élményt. A színjátszók között természetesen van, aki bokszolni is jár.

A „balettegyüttes"

Az „algyői balettegyüttesben" – ahogy a versenyeken az ellenfeleik emlegették őket – sportolt néhány éve Norbi is, vagy ahogyan az újság írt róla később: N. Norbert, aki most büntetését tölti. Épp akkor fogták el, amikor a sportkör elnökének kíséretében az önkormányzati minisztertől kellett volna átvennie a kitüntetést: olimpiai reménység volt, ma talán Pekingben lehetne, de elszúrta az életét.

– Most, hogy nincs olyan fiatal – még és már –, akit komoly versenyen lehetne indítani, megmaradt szabadidős sportnak az ökölvívás, de ez így is nagyon jó – mondja Kátó Sándor. – Az egyik kereskedelmi csatorna nemrég megkeresett, hogy lépjek ringbe egy műsorban, de nem jutottunk tovább. Megmondtam: én bohóckodni nem fogok.

Elkezd magyarázni a négy új fiúnak: hogyan kell tartani a karokat. Mert profikkal is megesik, hogy nem figyelnek oda: például Kokó, amikor azt a végzetes horgot kapta Chacóntól. A fiúk már érzik, beljebb kerültek a tudományban: tudják, mit kell csinálniuk ahhoz, hogy ne járjanak úgy, mint Kokó. Közben mindenkiről csorog a víz. A fiúk és férfiak – 13 évestől 62 évesig – egymásnak feszülnek, megpróbálják eltolni a másikat: lökdösődés van, ütés nincs, így ilyenkor még kesztyűre sincs szükség. Aztán, már boksz közben néha elcsattan egy-egy keményebb ütés, amely után mindketten mosolyognak, az is, aki adta, és az is, aki kapta. Eddig egy bokszolót ért komoly baleset: az egyik fiú hazafelé menet elesett a biciklivel, és a kormány nagyon megütötte az oldalát. Ki kellett hagynia néhány edzést.

Olvasóink írták

  • 1. 2008. augusztus 12. 20:15
    „Biztos hogy ez az Algyő sk bokszegyesületéről szól?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétórás várakozás: Röszkénél befelé, Nagylaknál kifelé

Röszke, Nagylak - Két órát kell várni a röszkei autópálya határátkelő belépő oldalán az autósoknak,… Tovább olvasom