Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Algyőn tanultak a szaúdi király pilótái

Algyő - Lovas honvédek, középkori katonák, tűzoltók, kutyás börtönőrök vették birtokukba tegnap az algyői szabadidőközpont területét. Kiállítottak egy repülőt is.
Az Algyői Szabadidőközpont korábban reptérként működött, a Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap fenntartásában üzemelt. Szent-Györgyi Albert itt tanult repülőt vezetni, és Fahd király, Szaúd-Arábia uralkodójának pilótáit is itt képezték ki. A 60-as évektől kezdve, miután megtalálták Algyőn a földgázt és az olajat, a finomítási munkák miatt repülési tilalmat vezettek be – tudtuk meg Bene Zoltántól, az Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház igazgatójától, aki elmondta: minden évben a hősök napján koszorúzást és megemlékezést tartanak a repülés algyői áldozatainak emléktáblájánál. Ehhez kapcsolódva nyolcadszor szervezték meg az algyői repüléstörténeti emléknapot.

Régi korok harcosaival is találkozhattak a gyerekek. Fotó: Schmidt Andrea
Régi korok harcosaival is találkozhattak a gyerekek.
Fotó: Schmidt Andrea

Idén egyszerre ünnepelték a gyermeknapot és rendezték az I. Algyői Nemzetközi Vitéztalálkozót is. Volt pónis kocsikázás, tűzoltó-bemutató rengeteg habbal, amiben a gyerekek meg is „fürödhettek". Íjászkodhattak, és a Szegedi Fegyház és Börtön 3-as objektuma kutyás csoportjának bemutatóját is megnézhették. Rövid „történelemórákon" is részt vehettek. Szegedről, Szentesről és Zentáról is érkeztek hagyományőrző csapatok, amelyek különböző korokat mutattak be az érdeklődőknek a honfoglalástól az 1848–49-es szabadságharcig. A nap végén a különböző korokból érkezett harcosok egymással is „összecsaptak".

Olvasóink írták

 • 2. Sophie 2011. május 30. 22:10
  „A legjobb a Hollószárny Lovagrend csatája, a nagy csata volt! Imádták a gyerekek és mi felnőttek is!
  Kedves újágíró, legközelebb légyszíves tegyétek közzé, hogy hol fognak fellépni! Köszönjük!!”
 • 1. seawasp 2011. május 30. 12:11
  „... tűzoltó-bemutató rengeteg habbal, amiben a gyerekek meg is ,,fürödhettek"

  No igen!

  Mint volt tűzoltó, amit mi használtunk habképző anyagot 1985 táján, abból nem lehetett fürdővíz, mert mérgező volt! Állati eredetű anyagból ,,faragták" - állati paták, és egyéb szarus anyagok -, és bizony még a tűzoltónak is vigyázni kellett az érintésével!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esős Liszt-koncert a Dóm téren

Kevés érdeklődőt vonzott a szombat esti ingyenes Liszt-koncert, ők viszont a zord idő ellenére is végighallgatták a másfél órás komolyzenei programot. Tovább olvasom