Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Alig esik ünnep hétköznapra 2016-ban

A tavalyi év piros betűs ünnepekben kegyes volt hozzánk: csak március 15-e és november 1-je esett vasárnapra. Idén nem leszünk ennyire szerencsések: augusztus 20-a, október 23-a, karácsony első napja és újév is hétvégén lesz.
Kilenc piros betűs, a munka törvénykönyvében rögzített fizetett munkaszüneti nap van Magyarországon. Közülük kettő biztos szabadnapot jelent, hiszen húsvét- és pünkösdhétfőn az emberek nagy többsége nem dolgozik. A többi ünnep azonban „vándorol", hol hétköznapra, hol hétvégére esik. Az idei szökőévben az utóbbi lesz jellemző. 

A már említett húsvéton és pünkösdön túl március 15-e és november 1-je keddre, karácsony második napja hétfőre esik, ami azt jelenti, hogy ezeken az ünnepeken „hosszú hétvégéink" lesznek. Az 1848–49-es szabadságharc és a mindenszentek ünnepe előtti hétfőt március 5-én és október 15-én kell majd előre ledolgozni. A többi ünnep azonban hétvégére esik. Augusztus 20-a szombat, október 23-a, karácsony első napja és az újév vasárnap lesz. 

Az Európai Unió tagországait górcső alá véve kiderül: a legtöbb államban – ilyen például Franciaország, Spanyolország és Hollandia is – tíz piros betűs ünnep van. Akadnak persze kivétele, Nagy-Britanniában és Írországban a munkavállalóknak csak nyolc napjuk van az extrapihenésre, de Máltán például évente 14 plusz nappal gazdálkodhatnak a dolgozók. Itt még Szent Pál hajótörésének napját is megünneplik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 fok sem volt az osztályteremben - hazaküldték a diákokat a Ságváriból

10 fok sem volt az osztályteremben - hazaküldték a diákokat a Ságváriból
Hazaküldték hétfőn a harmadik óra után az összes középiskolás diákot a Szegedi Tudományegyetem… Tovább olvasom