Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Alig maradt galamb a Dóm téren

Ma jár le a szegedi belvárosi galambirtásra adott határidő. Kíváncsiak voltunk, milyen eredményt hozott a gócpontnak számító Dóm téren. A korábbi állománynak csupán a tizede maradt.
Tavaly november közepétől április végéig kapott engedélyt a mindent összepiszkító belvárosi galambok megritkítására egy makói vállalkozó. A szegedi terek és szobrok legádázabb állati rongálóival szemben légpuskákat és hálókat vetettek be – többen kifogásolták is a szerintük balesetveszélyes és kevésbé humánus megoldást. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra ugyanakkor nem érkezett egyetlen bejelentés sem ezzel kapcsolatban – mondta el M. Toronykői Márta sajtószóvivő.

A Dóm téren tegnap délután nyoma sem volt a korábban ott lebzselő hatalmas madárrajoknak: jó, ha másfél tucat galambot számoltunk össze a szabadtéri nézőterének helyén. A városnézésre érkező családok apróságai így az egykori madárcsapatoknak csupán a maradékait tudták üldözőbe venni, a fogadalmi templomot fényképező turisták kamerája elé pedig nem repültek be állandóan a szárnyasok. A püspöki palota bejáratát korábban folyamatosan elcsúfító guanó és forrása, a fölötte lévő „galamblakótelep" is eltűnt, az árkádok alatti szobrokat légi veszély nélkül végig lehet nézni.

Védőháló a zenélő órára

Nem fogadta el a kulturális és örökségvédelmi hivatal a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. makettjét, amelyet a társaság a Dóm téri zenélő órát védő hálóról készíttetett. A galambok ellen az amerikai riasztókészülék is hatástalan, a néhány percig nyitva tartó réseken besurrannak, a figurákat vastagon beterítik guanóval. A kht. újabb tervet készíttet százötven ezer forintért, a háló a szabadtéri játékok kezdetére elkészül.

– Jól tették, hogy kiirtották a galambokat innen, azoknak különben is az erdőben a helyük – helyeselte az akciót a barátnőjével Budapestről érkező Nagy Szilveszter. A férfi hozzátette: hét éve járt utoljára a városban, akkor föltűnt neki, mennyire mocskos a tér a guanótól, a galambok a kocsiját is alaposan megtisztelték.

– Föltűnt, hogy kevés a galamb. Nekem hiányoznak is, mert hozzátartoztak a tér látványához, mint Velencében – mondta az egyik padon kötögető Balogh Ágnes. Az Encsről érkezett nő elismerte: az tényleg zavaró volt, hogy a szobrokon mindig állt a madárürülék, mégis hagyhattak volna kicsivel több galambot is.

– Ideje volt már ennek a ritkításnak. Ha vendégeink jöttek, nem győztünk szabadkozni a rengeteg guanó meg az égből hulló ajándék miatt, amikor bejöttünk a belvárosba – beszélt a feleségével sétáló szegedi Módos Gábor. Úgy véli, jó lenne, ha folytatódna a gyérítés a lakótelepeken is, ahol mára szintén zavaró mértékben elszaporodtak a galambok. Mint mondta, erkélyükön már szinte az összes virágot kitaposták, kicsipkedték a nagytestű szárnyasok.

Mindössze harminc-negyven galamb maradt a Dóm téren: a teljes állomány kilencven százalékát kiirtotta az ezzel megbízott makói vállalkozó és csapata. Csanádi Ferenc elmondta: csak a templom főbejárata elől három köbméter guanót takarítottak össze, az aulából pedig ugyanennyi ürüléket és fészket. A madarak másik kedvelt napozóhelye, a Belvárosi híd környékén szintén nagyjából háromszáz-háromszázötven galambot fogtak be. Az akciót – amelynek meghosszabbítását kérvényezték – Szondi Ildikó önkormányzati képviselő és a vállalkozó fizette, az élő és elpusztult madarakat a vadasparkban hasznosítják.

Olvasóink írták

  • 1. tubica2012 2012. április 20. 17:16
    „Szondi Ildikó szégyellje magát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 240 millió forintból újult meg a kisteleki iskola

Az elmúlt napokban már az utolsó simításokat végezték a kisteleki általános iskola új részlegében:… Tovább olvasom