Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Alig van lopásbiztos utca a belvárosban

Szeged - Szegeden az elmúlt 180 napban viszonylag kevés gépkocsit törtek fel, ugyanakkor a belvárosban alig találni utcát, ahol ne történt volna lopás – ez olvasható le a rendőrség honlapján elérhető bűnügyi térképről.
Tavaly decemberben készült el az ország bűnügyi térképe, amelyet az Országos Rendőr-főkapitányság központi honlapján lehet megtalálni. Ezen bárki megnézheti akár egy évre visszamenőleg, hogy a lakóhelyén milyen bűncselekmények történtek. A térképen nem a befejezett eljárásokat, hanem az elrendelt nyomozásokat lehet követni: naponta frissül, de a felhasználók 30 nappal korábbi adatokat láthatnak, amelyre felhívják a figyelmet a programban.

Az elmúlt 180 napot vizsgáltuk Szegeden, külön néztük meg a legelterjedtebb bűncselekmények közé tartozó lopásokat, autófeltöréseket, a személy elleni erőszakot és a lakásbetöréseket. A négy bűncselekmény közül a legkevesebb a gépkocsifeltörés volt: a városban az elmúlt fél évben a bűnügyi térkép tanúsága szerint negyvenhetet követtek el. Az autótulajdonosok Újszegeden és Tápén nyugodtan hajthatják álomra a fejüket. A Tisza bal partján az elmúlt fél évben öt autót törtek fel, Tápén pedig csak egyet, a Budai Nagy Antal utca és a Fiume utca közelében. A legtöbb autótulajdonos a belvárosban bánkódhatott kocsija miatt: a nagykörút Gutenberg és Gogol utca közötti szakaszán két autót, egyet-egyet a Gogol utcában, a Gutenberg utcában, a Dáni utcában, a Jósika utcában és a Fekete Sas utca környékén törtek fel.


Alkalom szüli a tolvajt

A bűnügyi térképen szereplő lopások elsősorban alkalmi lopások – tájékoztatta lapunkat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Ezek többsége némi odafigyeléssel megelőzhető lenne, ezért fontos, hogy az emberek értékeiket ne hagyják őrizetlenül, a kerékpárokat zárják le, autóban értékeket látható helyen ne hagyjanak, a lakás ajtaját a besurranók ellen zárják be. Amennyiben mégis bűncselekmény vagy szabálysértés sértettjei lesznek, tegyenek bejelentést a rendőrségen – közölték.

Személy elleni erőszakból jóval több volt, mint gépkocsifeltörésből, az esetek kilencven százaléka a szegedi oldalon történt. Az egyik legnagyobb gócpont a József Attila sugárút–Körtöltés utca–Római körút által határolt – benne Tarjánnal – terület, ahol 26 személy elleni erőszakot követtek el az elmúlt 180 napban – átlagosan hetente egyszer támadtak emberre ezen a részen. A másik gócpont a Tisza Lajos körúttól a Tiszáig húzódó terület volt a Kárász utcával és az ahhoz közeli utcákkal. A Cserepes sor környékén ugyanakkor nem volt sok támadás; a vizsgált időszakban mindössze háromról érkezett bejelentés a rendőrséghez, kettő a Katona József utca, egy a Gólya utca közeléből.

A lakásbetörések a bűnügyi térkép jelölései szerint a nagykörúttól a peremkerületek felé szaporodtak, de számuk nem mondható kétségbeejtően soknak. A külvárosokat figyelembe véve itt Baktó viszi a prímet, ahol hat lakásbetörést regisztráltak. Mint annyi más városban, Szegeden is lopásból volt a legtöbb, megszámlálni is lehetetlen a térképen feltüntetett lopások helyszínét, ezekből a legtöbbet a belvárosban követtek el. Itt utcát is nehéz találni, ahol ne történt volna legalább egy a vizsgált időszakban, de ebből a bűncselekményből minden városrésznek és peremkerületnek kijutott. Kiskundorozsmán például 22 lopás történt, de a viszonylag kicsi Szentmihályon is 6.

Olvasóink írták

 • 11. x 2013. szeptember 06. 11:34
  „9. diverfrog "... Imádom a korlátolt látás- és gondolkodásmódot. ..."
  Látom. Viccet akkor sem kell magyarázni, különösen, ha rossz (lerágott csont).
  Szintén kellemes hétvégét kívánok!”
 • 10. papsajt 2013. szeptember 06. 09:48
  „Egy Dobó utcai üres házba már háromszor tört be ugyanaz a 3 kerékpáros férfi. Mire számítanak, valaki az első betörés után visz oda valamit nekik?
  Sajna a környékbeliek félnek a retorziótól ezért inkább hallgatnak.
  Szinte megmosolyogtuk,amikor az üres ház előtt álló meggyfát megszedték . Létrával, vödrökkel, ahogy kell.
  Legalább nem hull a járdára, hogy széttapossák az emberek -gondoltam magamban.”
 • 9. diverfrog 2013. szeptember 06. 08:47
  „8. x 2013.09.05. 19:50
  Kedves Hozzászóló, eddig nem személyeskedtem, de ha Ön ennyira kíváncsi az útlevelemre és a vízumaimra, szívesen megmutatom.
  Sajnos a megélhetési bűnözés elharapózására gondoltam - amikor azt írtam nagy vezíre szavaival szólva: Magyarország jobban teljesít.
  Imádom a korlátolt látás- és gondolkodásmódot.
  Jó hétvégét kívánva maradok tisztelettel: diverfrog”
 • 8. x 2013. szeptember 05. 19:50
  „5. diverfrog "Magyarország jobban teljesít."
  Te alighanem az életedben Horgosig sem jutottál el az ország határain túl. Dehát, az ugye nem is kötelező.”
 • 7. IVY 2013. szeptember 05. 16:44
  „Lopnak igen. Rengeteg kerékpárt. (is)”
 • 6. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. szeptember 05. 14:45
  „1. M.Aurelius 2013.09.05. 08:00
  " Ott van kamera is, de nem engedték megnézni frissiben a felvételt, hogy ki is lopta el? "
  De azt elvárték volna, ha éjszaka betörnek hozzájuk és vijjog a risztó, akkor járókelőként rávetődjél a betörőre.
  Tényleg, mi a t*ömért szerelik a multik riasztót az utcára, mi közöm van hozzá, ha betörnek, tőlem ki is rámolhatják az egész kócerájt, vijjogjon a yardon az a dolguk.
  Tudom, hogy off, de a t*öm televan ünnepnapokon, amikor kénytelen bezárni a teccsó és egyéb bűntárs multi, egyfolytába vijjog a hülye riasztójuk, nem lehet pihenni a környékbe, a főnököt meg nem érdekli, meg senki nincs biztonságiőr mint régen, mert még azt is megspórolja, hát nehogy már rohangáljak, meg telefonálgassak, remélem majd legközelebb valaki levadássza azt a szirénát.”
 • 5. diverfrog 2013. szeptember 05. 12:21
  „Magyarország jobban teljesít.”
 • 4. pachakuti 2013. szeptember 05. 10:53
  „"Alig van lopásbiztos utca a belvárosban" = Alig van felzárkózómentes utca a belvárosban!”
 • 3. Horthyszobor 2013. szeptember 05. 10:01
  „Tényleg a Cserepes sorra ki törne be??? Komolyan vicc. A rejtett erőforrások ellepték városunkat és végzik áltdásos munkájukat. És mi hagyjuk ezt a tevékenységüket. De lesz trafi, az kell!!!”
 • 2. acidrain 2013. szeptember 05. 09:29
  „Megoldás: Vegyünk 360 traffipaxot :)”
 • 1. M.Aurelius 2013. szeptember 05. 08:00
  „Mindent lopnak, amit csak lehet.
  Nekem a bevásárló cekkerem lopták el a rakodópultról a szőregi ABC-ben. Ott van kamera is, de nem engedték megnézni frissiben a felvételt, hogy ki is lopta el? Legalább láttam volna a tettest, így nem tudom magam kergetni se.. Most akkor szaladtam volna a rendőrségre, hogy elloptak egy kopott cekkert? Azt mondták volna miért nem tettem a szatyorszekrénybe és igazuk is lett vonna. De akkor is, kinek kell egy kopott üres cekker?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétfarkú Kutya Párt: sípályát és hosszanti hidat Szolnokig!

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is megnevezte a parlamenti választásokon induló szegedi jelöltjét. Tovább olvasom