Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Alig veszik a fekete aranyat, de olcsóbb lehet

Szeged - Nagy erőkkel dolgoznak a háttérben azok, akik megpróbálják kitalálni, hogyan lehetne rezsit csökkenteni a szénnel tüzelő háztartásokban is. 124 ilyen ház van Csongrád megyében a 2011-es népszavazás adatai szerint, de még közel 2800-ban a fa és szén mixet is alkalmazzák.
– Van készleten valamennyi tojásszenünk – mondták érdeklődésünkre a szegedi, dorozsmai Tüzép-telepen –, minden két hétben jön valaki, aki elvisz belőle egyzsáknyit, körülbelül 15-20 kilót. Főleg idősebbek, biciklin hordják haza a zsákos tojásszenet, amelynek mázsája most 7000 forint.

Egy munkacsoport, valamint az energiahivatal is azon dolgozik, hogyan lehetne úgy rezsit csökkenteni a szénnel, fával tüzelőknél, hogy közben ne roppanjon össze a kereskedőágazat. A Tüzépeket ugyanis – szemben az áram- és gázágazat multinacionális cégeivel – magyar kis- és középvállalkozások működtetik. Egy fogyasztóiár-csökkentés ezért nekik okoz kárt. A tűzifával kapcsolatban nemrégiben írtuk meg: a kereskedők nem értik, hogyan lehetne árat csökkenteni központilag, amikor ezt a piacot a kereslet és a kínálat, jórészt az importfa ára határozza meg. Amit „elvinnének", az pont a kereskedő haszna lenne.

Alig vesznek ma már szenet az emberek. Szegeden, a Rókusi Tüzép-telepen is ugyanez a helyzet. Fotó: Karnok Csaba
Alig vesznek ma már szenet az emberek. Szegeden, a Rókusi Tüzép-telepen is ugyanez a helyzet. Fotó: Karnok Csaba

A szénnél is hasonló a helyzet: nagy része külföldről származik, az árat a világpiaci ár alakítja, erre rakódik a kereskedő árrése. Ha ezt az árrést lenullázza a rezsicsökkentés – 10 százalékban gondolkodik a kabinet –, akkor vagy tönkremegy a kereskedő, vagy átvált hazai szénre. Az importszén kiesésével a legjobb minőségű orosz, cseh, lengyel, német szénről kellene lemondaniuk az embereknek, és át kellene állniuk az importnál olcsóbb, de gyengébb minőségű és környezetszennyezőbb hazai lignitre, azaz faszénre.

Ilyen hazai lignitet árusít a szegedi Rókusi Tüzép: Papp Flórián kereskedelmi vezető elmondta, jó az ára, 1800 forintba kerül egy mázsa, így nem is tervezik, hogy importszenet vásároljanak. – Nagyon drága az import szén, és kicsi iránta a kereslet, nem éri meg foglalkozni vele – mondta. Hozzátette: igaz, a lignitnek a fűtőértéke is alacsony.

Olvasóink írták

  • 1. mattil 2013. október 14. 12:31
    „Amikor még gyerek voltam (70-es-80-as évek), a szüleim ilyen brikettet, azaz a cikkben tojásszénként említett szenet vásárolták leginkább. Kissé drágább volt mint a hagyományos szén, ám teleöntöttük vele a kályhát, felül meggyújtottuk, és egész nap szépen égett és meleget adott. Amikor meg az egész elégett addigra este lett, és akkor elkezdett parázslani így akkor adta le a legnagyobb hőmérsékletet amikor a leginkább szükség volt rá. Nagyon szerettük, hiszen nem kellett folyamatosan figyelgetni és pakolni a tüzet.
    Most olvasom a cikkben, hogy olyan drága, hogy ennél bizony én még akkor is kevesebbet fizetek, ha éjjel-nappal max fokozaton jár az összes konvektor itthon. Nem csodálom, hogy alig vásárolják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Endre, a szegedi repülőmodell-király

Gyerekkora óta modellez repülőket a szegedi Vörös Endre. A világbajnoki második helyezett férfi szerint azért is jó ez a hobbi, mert nem zavar vele senkit. Tovább olvasom