Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Alkotmányellenes a köztisztviselők indoklás nélküli kirúgása

Szeged - Alkotmányellenes a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek az a szabálya, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselő indokolás nélküli felmentését – így döntött kedden egyhangúlag az Alkotmánybíróság (Ab).
Az alkotmányellenes rendelkezést az Ab a határozat közzétételét követő nappal megsemmisítette. Az indokolás nélküli felmentés lehetősége – olvasható az Ab sajtóközleményében – sérti a jogállamiság elvét, a munkához való jogot, a közhivatal viseléséhez való jogot, a bírósághoz fordulás jogát, valamint az emberi méltósághoz való jogot.

Az Alkotmánybíróság most sem vitatta, hogy az államszervezet hatékony működése indokolhatja a közszolgálati jogviszonyban álló tisztviselők felmentési lehetőségének könnyítését a korábbi szabályozáshoz képest. Ennek azonban álláspontja szerint nem lehet módja a munkáltatói jogok gyakorlójának korlátlan döntésre való felhatalmazása.

Ezzel visszaáll a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi törvényben leírt életpályamodell, amely azt is szabályozza, hogy milyen okból menthető fel valaki.

A döntés Szeged számára azért is érdekes, mert a február 25-i közgyűlésen a Fidesz-KDNP frakció szerette volna indoklás nélkül leváltani a város címzetes főjegyzőjét, de mivel nem nyújtották be időben az erről szóló előterjesztést, erre nem volt lehetőségük. Az ügyben rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték, de később ezt visszavonták. Bohács Zsolt frakcióvezető kedden délután azt mondta, mivel már nincs jogalapja, ilyen tartalmú előterjesztést a következő, április 15-i közgyűlésre nem terjesztenek elő.

Mózes Ervin címzetes főjegyző úgy értékelt: az Alkotmánybíróság visszaállította a köztisztviselői életpálya jogi alapját. – Vezetésemmel a polgármesteri hivatal apparátusa és én magam is szakmai munkát végeztünk, a továbbiakban is ez a szándék. Harminc éve dolgozom a közszolgálatban, munkatársaim segítségével továbbra is itt szeretnék dolgozni – mondta.

Botka László (MSZP) polgármester szerint az ország és a város jó működéséhez politikától független, szakmai köztisztviselői karra van szükség, az Alkotmánybíróság döntésével pedig győzött a jogállamiság. – A törvény kihirdetésekor megmondtam, hogy azt soha nem fogom alkalmazni, soha nem fogok indoklás nélkül elbocsátani köztisztviselőt – jelentette ki.

Ismert: az Alkotmánybíróság korábban, 2011 februárjában hozott határozatában megállapította, hogy alkotmányellenes a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján foglalkoztatottak indokolás nélküli felmentésének lehetősége, de az Ab ezt a rendelkezést 2011. május 31-i hatállyal semmisítette meg.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Sandman 2011. április 06. 23:51
  „Még egy kis adalék az emberségről: házaspárt az utcára tettek, szépen együtt, gondolva arra, hogy így munkanélküliként lesz idejük ápolni súlyosan beteg gyermeküket. De a már nyugdíjba vonult és a nyugdíj mellett visszafoglalkoztatott irodavezető elküldése meg sem fordult a tisztességes "emberek" fejében! Ugye???”
 • 47. Sandman 2011. április 06. 23:05
  „Azt megkérdezném mind a polgármestertől, mind a főjegyzőtől, hogy ha igaz amit lenyilatkoztak, akkor miért azokat rúgták ki március 11-én, akik politikailag abszolúte függetlenek és a legjobbak a saját szakterületükön??? Akik minden nap 1-2 órát dolgoztak isten nevében a hivatalos munkaidejükön túl, ahelyett, hogy a családjukkal lettek volna. S mindezt bárminemű ellenszolgáltatás nélkül. Akik tizenéves munkájuk alatt nem voltak összesen három hetet táppénzen. Akiknek a munkájával mindig, mindenki elégedett volt. Akiknek a közvetlen vezetőit véletlenül sem kérdezték meg az elbocsájtásuk előtt. Van merszük azt mondani, hogy a létszámleépítés szakmailag megalapozott, politikamentes döntés volt??? Mindössze annyit akarnak elérni ezzel, hogy bebizonyítsák: fideszes városi képviselők micsoda gazemberek voltak, amikor a létszámleépítésről döntöttek. Csak remélni lehet, hogy egyszer fény derül az "emberségük" valódi hátterére!”
 • 46. queenmargareth 2011. április 06. 18:27
  „41. bánki 2011.04.06. 11:47 megint nem a cikkhez szóltál és MÉG MINDIG NEM VAGYOK ROKKANTNYUGDÍJAS,bár tudom felfogásod nulla, mert kb ezerszer írtam le neked, ja és vasutas sem.
  Megint semmi nem stimmelt. Sem a cikk, sem a megállapítás:)köszi, mert ez mindig vidámmá tesz.”
 • 45. spiler 2011. április 06. 16:03
  „KIKELL RUGNI A KORMÁNYT.......INDOKLÁS NÉLKÜL!!!!!!!!!!!”
 • 44. Mignon 2011. április 06. 14:19
  „Washingtonrol jut meg eszembe.

  A repülöter a varos mellett, de eleg messze, jonehany merföldre van.
  Washington legtere "repülögep mentes", azaz a varost semmilyen repülögep nem szallhatja keresztül...!
  A Feher Haz, a miniszteriumok es kormanyhivatalok vedelmeben a terrorveszely miatt...!

  Ha megis jönne egy,
  azt lelövik.

  De, nem akarok a tematol elkalandozni.”
 • 43. Mignon 2011. április 06. 13:21
  „Az USA-ban, Washington D.C. fövarosban vannak a
  kormanyhivatalok es miniszteriumok.
  A lakossag 3/4-e köztisztviselö, az allami hivatalokban dolgozik.

  Ezert, a varosban lakok, Washington D.C. polgarainak
  nincs valasztojoga...!

  Ez igy van.
  (Le lehet ellenörizni a Wikipediaban.)”
 • 42. jq 2011. április 06. 13:10
  „38 achilleus

  Párttag bárki lehet, ha jól tudom, köztisztviselő viszont nem vállalhat semmiféle funkciót pártban, és nem lehet képviselő (legalábbis én így tanultam, azóta változhatott)”
 • 41. bánki 2011. április 06. 11:47
  „9. queenmargareth 2011.04.05. 19:15

  bocs, remélem fideszeseket is rúgnak ki, nemcsak más nézeteket vallóakat:hiú ábránd ugye?

  Ezek szerint téged kirúgtak mert nem vagy Fideszes. Esetleg 35 éves pánikbeteg-rokantnyugdíjas vasutas volttál tíz év munkaiszonnyal?”
 • 40. sügér63 2011. április 06. 11:26
  „Az alkotmánybírák is csak emberek. Ők is féltik a családtagjaikat a kirugástól. Hogy ne lenne érthető,hogy a családi kapcsolatok a dominálóak, inkább mintb a korrektség. (csak az ország issza meg a levét)”
 • 39. deszkás 2011. április 06. 10:40
  „MIGNON! Tudod a 2/3-ados többségre hivatkozva bármi mondom bármit megtehetnek ez az igazi probléma gyökere.Csinálunk egy új alkotmányt miközben a régit se tartjuk (tartják) be. Nem ide tartozik de most derült ki hogy (hat hónapja) képviselőinknek nem kell (?) a (HAVI!) kétmilló feletti összegnél adót fizetni mondta a Kormányzati Hivatal mert a képviselők tulajdonkép nincsenek is munkaviszonyban. Nincs az a biztositék ami erre ne menne ki miközben az emberek napi gondokkal küszködnek.Most magyarázza a Fidesz hogy ha kell törvényt hoznak (megszégyenitve egy TSZ párttitkár nivóját) miközben csak be kellene tartani a törvényt.”
 • 38. achilleus 2011. április 06. 09:01
  „11. varosi 2011.04.05. 19:17
  25. utazó81 2011.04.05. 21:48
  Az lenne a legüdvösebb, ha egy köztisztviselőről a munkahelyi viselkedése, teljesítménye alapján senki sem tudná eldönteni, hogy melyik párttal szimpatizál. (A párttagság, netalán egy pártban vezető szerep, pedig az "elképzelhetetlen" kategóriába tartozna, a pozíció feltétele lenne ugyanis minden pártfunkció és párttevékenység azonnali és visszavonhatatlan felmondása, akinek pedig ez nem tetszik, keressen más munkahelyet a nem közpénzből finanszírozott szférában.)”
 • 37. Smerdis_of_Arshak 2011. április 06. 08:07
  „33. Mignon 2011.04.06. 00:42

  nyugi, ezeknek csak ez maradt.”
 • 36. queenmargareth 2011. április 06. 07:58
  „Már nem lesz nagy Magyarország soha és ezt jobb lenne belátni, hülye törvények meghozatala nélkül is. Attól, hogy kettős állampolgárság van az ország nem lett nagyobb”
 • 35. qrumpli 2011. április 06. 06:43
  „Hajrá 2/3ad!
  Ne hagyd magad megfélemliteni!
  A többi mehet a francba panaszt tenni!”
 • 34. keletaru 2011. április 06. 06:38
  „Jó lenne már ha munkahely az munkahely nem pedig az enyém ilyen a tiéd olyan ! Miért kell például a éretségis munkehelyre diplomássat foglalkoztattni ami szintén megemeli az önkormányzatok müködését ! Amit felesleges nyelvpótlékokkal meg ki tudja mikkel pótolnak értünk , miattunk, nekünk . ! Fél "hír". Üdv Kuci”
 • 33. Mignon 2011. április 06. 00:42
  „Mi az hogy vissza Nagy-Magyarorszagot...?

  En, mint nemet allampolgar, akkor most visszakövetelhetem a
  "Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation"-t...?

  Ne legyünk mar gyerekek.”
 • 32. Mignon 2011. április 06. 00:27
  „Külföldröl itelem meg a helyzetet.
  A Jobbikosok elmeletben tavol allnak tölem,
  Szocialdemokratanak vallom magam.

  De, ha figyelmesen olvasom a magyar hireket, arra a következtetesre jutok,
  hogy a Jobbik parlamenti kepviselöi egyedül azok, akiknek a nyilvanossag elött
  semmi anyagi vagy erkölcsi felelösseg tekintetben
  "takarni valojuk" lenne...

  Erdekesnek talalom ezt.

  Nem erdekel a cigany es zsidobünözes, nem erdekel "Nagy-Magyarorszag".
  Ezek, "almok".

  De, ertelmesen nezve, a Jobbik, szerintem legyen valoban "jobb a többinel"!
  Akkor, meg beszelgethetnenk is egymassal.”
 • 31. nemezis 2011. április 05. 22:30
  „Ervin! Hogy nem szakad rád a díszterem karzata! (Amúgy statikailag...)”
 • 30. allwin 2011. április 05. 22:21
  „Kurvaéletbe!

  Sokkal nagyobb gondjai vannak az országnak!”
 • 29. TC 2011. április 05. 22:16
  „végre !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Póda már nem világít tovább, Szentgyörgyi és Nagy közgyűlési döntésre vár

Nem várta meg az április 15-i városi közgyűlési döntést, hanem önként távozott a szegedi önkormányzati cégeket átvilágító 7 fős bizottságból Póda Jenő. Tovább olvasom