Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Alkudni lehet a bérleti díjakra

Szeged - Akár 40 százalékos engedményt is elérhetnek azok a vállalkozók, akik most vesznek ki üzlethelyiségeket Szegeden. A bérbeadónak még mindig jobb a fix összegű kis pénz, mint a semmi. A szegedi önkormányzat is lépett: az IKV jövőre nem emeli a bérleti díjakat.
Nagy a titkolózás az üzlethelyiségek piacán. Az interneten a bevásárlóközpontok honlapjairól eltűntek a bérleti díjak négyzetméterárai. Feltett kérdéseinkre sehol sem kaptunk választ. Nagy Éva, a Szeged Plaza igazgatója azt mondta: az üzleti információk nem nyilvánosak.

Tavaly a magánszférában 3–6 ezer forint/négyzetméter között volt az üzletek bérleti díja. Most a hirdetések szerint egy lakóparki bevásárlóközpontban 1350, a Tisza Lajos körút környékén 2000 forint. A tavalyi összegek felénél is kevesebbet kérnek a bérbeadók.

Egy ingatlan-befektetési tanácsadó szerint csak a nagyon jó helyen lévő üzletek kivételek, de ezeknél is jellemző a 10 százalékos bérletidíj-csökkenés. Tud olyan üzlethelyiségről a Kárász utca közelében, ami már fél éve üresen áll, és a korábbi 6 ezer forintos négyzetméterárról már most 4000 forint köré ereszkedett a bérleti díj, de a karácsonyi rohamra még olcsóbban is kiadnák. A szakértő szerint az igazi áresés az ünnepek elmúltával várható.

A passzázs soron több üzlethelyiség is kiadó. Fotó: Frank Yvette
A passzázs soron több üzlethelyiség is kiadó.
Fotó: Frank Yvette

Martonosi István, a Kisosz megyei titkára hallott bevásárlóközpontról, amelyik 2 hónapig nem is kér bérleti díjat, másutt 20–50 százalék kedvezményt adnak, 3–4000 forintban is megalkusznak. 50 négyzetméterért tavaly még havi 400 ezer forintot fizetett egy vállalkozó, most a felét.

A szegedi belvárosban ehhez képest még mindig 4 ezer forint feletti összegeket fizetnek a vállalkozók, pedig itt mindent nekik kell kialakítani és felújítani. Ők az előprivatizációban 15–20 millió forintot fektettek be, amikor megvették a bérleti jogot, ami ma már szinte eladhatatlan.

Az IKV nem emel, a Kisosz csökkentést kér. DM-grafika
Az IKV nem emel, a Kisosz csökkentést kér.
DM-grafika

Lapunk megtudta: eldőlt, hogy az IKV 2010-ben nem emeli a szokásos inflációkövető módszerrel a bérleti díjakat. Ezt Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester tegnap megerősítette. Bérletidíj-csökkentésről azonban nincs szó, annak ellenére sem, hogy a Kisosz 40 százalékos díjmérséklést kért. Az indok még mindig az, hogy nagyon sokan albérleteztetnek, tehát a bérleti jog tulajdonosa a városháza szerint nem jár rosszul.

50 százalékos díjcsökkenés a felújítás miatt

50 százalékkal kevesebb bérleti díjat kell fizetniük a városrehabilitáció miatt forgalomcsökkenésre számító kereskedőknek – közölte Szentgyörgyi Pál. A döntést csütörtökön hozták meg, miután tárgyaltak a Kisosszal is. Azok az üzletek, amelyek bezárnak a felújítás idejére, mentesülnek a bérleti díj fizetése alól.

Olvasóink írták

 • 4. aGotham 2009. december 06. 13:07
  „A táblázat alapján gondolhatnánk akár piaci áraknak is az IKV-s árakat.
  A probléma csak az, hogy ehhez hozzá kell számítani a bérleti jog megváltásának sokmilliós összegét is, amit - egy esetleges boltbezárás után - nem tud a bérlő visszaszerezni, tekintve a bérleti jog elértéktelenedését. Az IKV pedig nem adja vissza a bérleti jog összegét, legfeljebb ingyen visszaveszi az üzlethelyiséget.

  a bérleti díj csökkentése a Városháza szerint azért nem lehetséges, mert még mindig sokan albérleteztetnek, és így "nem járnak rosszul". Az IKV ezen esetekben eleve 20%-kal magasabb bérleti díjat szed be az albérleteztetőktől, azonban a csökkentést elsősorban nem ők, hanem a saját jogon bérlő és használó kereskedők kérnek. Az ő esetükben kellene a városnak engedményt adni.
  E helyett azonban plussz konkurenciát hoznak rájuk (ÁRKÁD), illetve ellehetetlenítik a fő szezonnak számító karácsonyi forgalmat az átépítésekkel. Hiába no, az áprilisi ünnepélyes átadás (a választások előtt) sokkal fontosabb, mint a helyi kereskedők érvényesülése.”
 • 3. KovácsPistike 2009. december 05. 22:20
  „"Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet."
  "És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit"
  "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert el.... Nem kicsit, nagyon."
  "És írok majd .... jó könyveket a modern magyar baloldalról."
  "Mi lenne, hogy ha nem az egymás közötti .... miatt veszítenénk el a népszerűségünket, hanem mert csinálunk nagy társadalmi ügyeket, és nem probléma, hogy elveszítjük akkor egy időre a támogatásunkat, aztán majd visszaszerezzük." (GyF, MSZP)

  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 2. tiplike 2009. december 05. 18:19
  „Az országos mintára megalakult Szegedi Civil Fórum képviselői a hét elején bejelentették: a Mars téri pavilonromboló akció miatt december 6-án, vasárnap 18 órától demonstrációt szerveznek Botka László polgármester háza elé. Alább a civil tömörülés felhívását olvashatják.
  Gyertyaláng és buldózer

  Advent első vasárnapján 18 órakor a szegedi Dóm téren Botka László polgármester úr meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját, mely a bűnbánat jele. Ezzel pontosan egy időben az ő utasítására elindultak a buldózerek a Mars téren, hogy alkotmányellenesen és jogszerűtlenül rombolják le 13 kereskedő magántulajdonát, esélyt sem adva a tulajdonosoknak személyes holmijuk, árukészletük mentésére.
  Az ördögi események egyhetes fordulójára a Szegedi Civil Fórum demonstrációt szervez polgármester urunk házához 2009. december 6-án, vasárnap 18 órai kezdettel (Szeged-Baktó Tölgyfa u. 1.).
  Program:

  A gyülekezést követően néma gyertyagyújtás tiltakozva egyrészről Botka László polgármester úr alkotmánysértő, jogellenes módszerei, magatartása, másrészről a Délmagyarország az ügyben folytatott, példátlanul tisztességtelen propagandatevékenysége ellen.

  Ezt követően tartjuk meg beszédeinket.

  A kiszivárgott hírek szerint rendezvényünket provokátorok zavarhatják meg, ezért kiemelten kérünk mindenkit a nyugodt, méltóságteljes viselkedésre. Szeretettel várunk mindenkit, aki fegyelmezetten tud demonstrálni a szegedi demokrácia és a jogbiztonság visszaállításáért.

  Szegedi Civil Fórum”
 • 1. tiplike 2009. december 05. 14:53
  „Mert már nincs is tőkeerős kereskedő! hahaha...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged-Vásárhely: 14 perc

Szeged és Hódmezővásárhely között tegnap dél óta teljes hosszban négy sávon haladhat a forgalom a 47-es főúton. Tovább olvasom