Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Alkupozícióban vannak az albérlők

Szeged - Az albérletpiac sem a régi: nem lehet minden lyukat kiadni, az igényes, szép, kétszobás lakás 60–70 ezer forintos bérleti díjából pedig alkudni szoktak a az ügyfelek. Szegeden tavaly óta nem emelkedtek az árak.
Nyári álmot alszik az albérletpiac, éppen csak éledezni kezd azt követően, hogy két hete nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat. Az egyetem tanulmányi és információs központja, a TIK – az albérletcímek egyik fontos lelőhelye – még zárva, majd csak augusztus 15-én nyit ki. Egy másik, egyetemi internetes albérletkereső rendszer pedig majd 9-én debütál – ígéri az oldal üzemeltetője, az Universitas Kht.

Tegnap az üvegpalota főbejáratához csak néhány tanácstalan fiatal tévedt oda, akik velem együtt olvasgatták a hirdetőtáblán a tudnivalókat. Megnéztem, hogy a környéken divat-e még a közlekedési táblákra, fák törzsére papírokat biggyeszteni letéphető telefonszámokkal. A válasz: igen, de immáron nem magánszemélyek, hanem ingatlanirodák fejlesztik tovább az ősi módszert, és nem kínálnak, hanem keresnek egyetemhez közeli lakásokat.

Budapesti árak Szegeden

Az Otthon Centrum albérletkörképe szerint Szegeden és Debrecenben a budapestihez hasonló árakat lehet elkérni a kiadó lakásokért. A főváros IX–XIII. kerületében ugyanis 60–70 ezer forintért hirdetnek lakásokat. Budapesten ráadásul nem szempont, hogy a kiadó otthon közel legyen az egyetemekhez.

Az internet világában persze nem kell kétségbeesni: a világhálón albérletből jelentős a kínálat Szegeden. Samu Attila, az Androméda Kft. Ingatlancentrum ügyvezető igazgatója – a cég 25 éve van jelen az albérletpiacon – ezt megerősítette. Azt mondta, a kiadó lakásoknál – akárcsak az eladó otthonok esetében – is az van nyerő pozícióban, aki keres. A válságban a meghirdetett áraknál legalább 10 százalékkal olcsóbban lehet kivenni a lakást albérletbe, az árak tavaly óta nem emelkedtek.

Az Ingatlancentrum – amely nem címeket közvetít, hanem az albérlettel kapcsolatos összes ügyet intézi a főbérlő helyett – munkatársainak tapasztalatai szerint az átlagos alapterületű panellakásokat 30–35 ezer forintért, a nagyobbakat 40 ezer, az átlagos kétszobás téglalakásokat 40–50 ezer forint körüli áron lehet kivenni. Plusz a rezsi.

Az albérleteztetés messze nem olyan veszélytelen terep, mint régen volt – fejtette ki véleményét a szakértő. – Olyan, mintha jeges járdán lépkednénk, sose tudjuk, mikor csúszunk el – mondta. Arra utalt, hogy a közüzemi díjak ma már olyan magasak, hogy ha fizetés nélkül távoznak az albérlők, az óvadék összege nem fedezi az okozott károkat. Ma már a szolgáltatókkal kötött szerződéseket sem lehet az albérlőkre ráíratni, mert a cégek az egyetemleges felelősséghez ragaszkodnak.

Egyetemhez közel

Az interneten egyetemhez közeli, Gyertyámos és Nemes takács utcai, másfél szobás társasházi, szépen kifestett, háztartási gépekkel felszerelt, berendezett lakásokat az átlaghoz képest drágán, 60–70 ezer forintért kínálnak. Akár 40 százalék is lehet az árkülönbség a belváros és a külső kerületek között. Sok az olyan panellakás, amelybe albérlőtársat keresnek az egyik szobába 15–17 ezerért, plusz a rezsi arányos része. Ilyen árak voltak 1–2 évvel ezelőtt is. Ma nem számít fehér hollónak az a hirdető, aki panellakását a rezsi kifizetése fejében is kiadja, csak hogy ne fizesse egész évben a magas közös költséget és a fűtést.

Olvasóink írták

 • 8. Pippen 2010. augusztus 05. 17:33
  „Az a szomorú az egészben hogy van aki egy egész életen át gürizik hogy lakása legyen mert pl. szegény családból származik és van akinek annyi van hogy még ki is adja ezzel nem akarom bántani őket,de ez elég igazságtalan dolog az élettől!”
 • 7. persona 2010. augusztus 05. 16:12
  „Kockázatos a rezsi befizetését az albérlőre hagyni. ismerősöm ráfázott, a panelban félmilliós tartozást halmozott fel az albérlője. a bizalom már a múlté, mindenki sz@rik rá..”
 • 6. Tömeg 2010. augusztus 05. 15:55
  „Kivanok az orszägnak többet a Nr 1.böl,es kevesebbet a Nr 2.böl!”
 • 5. etienne 2010. augusztus 05. 14:01
  „Egy egyetmhez közeli másfélszobás új kicsi lakás berendezve alaphangon is mondjuk 12 MFt.
  Ezt a pénzt ha ha lekötöm 5%-al (adómentesen) és csak 10 hónapra számolom (mert ennyire veszi ki az egyetemista legjobb esetben) az havi 60000!
  És mint tudjuk a lakás állaga egy egyetemistától nem javul...plusz a fizetési hajlandóság kockázata.
  Akkor miről is beszélünk?”
 • 4. nyomdasz63 2010. augusztus 05. 12:47
  „A kórházzal szemben egy 48m2-s első emeletiért 32ezer+rezsi az jó ár ?”
 • 3. kiokushyn 2010. augusztus 05. 12:35
  „Na, úgy látom azonnal telibe találtam! Ez is volt a célom Kolompárkám!
  További szép napot!”
 • 2. KolompárRómeó 2010. augusztus 05. 12:26
  „1. hozzászólás kiokushyn 2010.08.05. 12:05

  Neked is hasonló jókat kívánunk az élet minden területére.”
 • 1. kiokushyn 2010. augusztus 05. 12:05
  „Remélem is, hogy nagyon sokan NEM tudják kiadni, vagy csak olcsóbban a lakásaikat. Igencsak megnézném, hogy a kiadó lakások tulajdonosai közül hányan fizetik az adót!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Hoffmann Rózsa államtitkár

Ezúttal Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára válaszolt kérdéseinkre. Tovább olvasom