Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Áll a mozgólépcső a nagyállomáson

Szeged - Hónapok óta nem működik a mozgólépcső a szegedi nagyállomáson. A MÁV ezt az Indóház tér rekonstrukciójával magyarázza: az apró kavicsok a cipőtalpba ragadva kárt okoznak a drága berendezésben.
„Figyelem! A mozgólépcső üzeme automatikus, belépésre indul" – olvasható a felirat a szegedi nagyállomáson. De nem indul. Ezzel kapcsolatban telefonált egyik olvasónk: korábban legalább néhány percre beindították a szerkezetet, ha vonat futott be az állomásra – jegyezte meg. Mi is megpróbáltuk mozgásra bírni a lépcsőt, beléptünk, visszaléptünk – mindhiába. Megvártunk egy Budapestről érkező intercityt is: az utasok többsége az álló mozgólépcső láttán egyből a sima lépcsőn indult lefelé, néhány idős és nagy bőröndös diák viszont megpróbált életet lehelni a mozgólépcsőbe. Hozzánk hasonlóan ők is sikertelenül jártak: az utcára ők is „lábbusszal" jutottak le.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságán elmondták: a mozgólépcső üzemelésének átmeneti szüneteltetése az Indóház téri rekonstrukció alatt a berendezés megóvása miatt szükséges. A szerkezetet előreláthatóan december végén indítják újra. A szünetelés indoka: a tér teljes körű átépítési munkái során az építési területről a cipőtalpakon behordott apró, finom szemszerkezetű kavics és térkitöltő építési anyag beleragadt a lépcső recés lépcsőfelületébe, amely a mozgólépcső alján lévő fém takarítófésűben elakadt. Ez a mozgólépcső sorozatos leállását, rosszabb esetben a fésűfogak kitörését eredményezte. – A fogak cseréje és javítási költsége, valamint a több milliós értékű berendezés gondatlan üzemeltetése nem lenne arányban az ideiglenes lezárással, valamint a hiánya által okozott átmeneti kellemetlenségekkel – közölték. A kommunikációs igazgatóság felhívta a figyelmet: a mozgáskorlátozottak és az idősek a szintek között üzemelő személyfelvonót vehetik igénybe.

Még szerencse, hogy a hagyományos lépcső nem tud
Még szerencse, hogy a hagyományos lépcső nem tud elromolni.
Fotó: Karnok Csaba

A mi tapasztalataink szerint a szerkezet még működőképes korában az esetek túlnyomó többségében az érkező utasok szolgálatában állt, és vitte le őket a peronról az utcára. Az ő cipőtalpukba nem kerülhetett kavics, hiszen előbb találkoztak a mozgólépcsővel, mint az Indóház térrel.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. smalltown 2011. november 03. 23:52
  „mozgolepcso egy korszeru allomas resze, ezt az adofizetok penzebol epitettek, tehat joggal elvarhato, hogy mukodjon! Nem mindig jo moka pl egyedul, 2-3 csomaggal szerencsetlenkedni - kortol fuggetlenul.A kavics vaker meg teljesen felesleges!”
 • 34. Nagy11 2011. november 03. 22:37
  „Tényleg hülyének nézik az utasokat. Már akkor is alig működött, mikor még nem újították fel a teret. Én sokat utazom, Kőbányán szoktam leszállni, ahol akkora átalakítás, építkezés folyt, hogy semmi nem volt a helyén, nem volt padozat, jegypénztár egy konténerben, alig lehetett megközelíteni az állomást az építkezés miatt, de minden mozgó lépcső működött, automatikusan belépésre, hogy ne kelljen gyalog cipelni lépcsőn le-fel a bőröndöket. Az IC-ről leszállva még nincs kavics a cipőnk talpán!!”
 • 33. szeti 2011. november 03. 20:46
  „emlékeim szerint kb. a hazaérkezéseim 50-60%-ánál működött régen a mozgólépcső. Ha nem működött, nem reagált mozgásra sem, ha működött, akkor is járt sokáig, ha üres volt - tehát újdonság számomra, hogy mozgásérzékelős.

  a máv meg rendszeresen ír logikai bukfenceket a panaszlevelekre adott válaszaiban. gondolom most is egy budapesti boxban ülő ....találta ki, hogy a vonatról jövő utasok cipőjében már előre bekerül az indóház téri kosz. <moderálva...>”
 • 32. horvathi 2011. november 03. 09:20
  „Egy lefelé mozgó lépcsőnek is lehet értelme bizonyos mozgásszervi betegségek, vagy az idősek kényelmények kiszolgálása érdekében.

  Egy felfelé mozgó lépcsőnek az értelme viszont már egyenesen elvitathatatlan, hiszen időskorban, mozgásszervi betegségekkel és csomagokkal felfelé közlekedni már sokkal nehezebb, mint lefelé. Ideje lenne végre átállítani az állomáson működő mozgólépcsőt felfelé irányba történű mozgásúra, mert annak sokkal több értelme lenne.”
 • 31. maradando 2011. november 02. 21:27
  „A mozgólépcső elavult szerkezet . Komoly energia zabáló tényező.
  Átt kell térni a forradalmian új bio alkalmazásokra .
  -Jöjjön a csúzda -!”
 • 30. kalifa59 2011. november 02. 19:46
  „29. deszkás 2011.11.02. 19:16

  Minden lehetséges, még ez is. Elfogadom, hogy kárt okoz(hat) a kavics. Mindazonáltal nekem akkor is olcsó magyarázkodásnak tűnik a MÁV részéről. Bár nem tudom ki, hogy van vele, engem speciel erősen idegesít, ha kavics áll a cipőtalpamba, általában kipiszkálom azonnal. Nem hinném, hogy velem ellentétben az emberek zömének kimondottan élvezetet okoz, s pont a mozgólépcsőn szedi ki.
  Más szemszögből nézve... már mások is leírták, hogy az érkező utasok cipőjében nem igen lehet az a kavics amit a tér rendezéséhez használnak, mert éppen a vonatról szállnak le.
  Azok akik indulnak, leggyakrabban a főbejáratot használják, mert ugye, a legtöbb ember jegyet is vesz. :)))
  Mindentől függetlenül (avagy mindent figyelembe véve) ez a kifogás a MÁV részéről.... nagyon-nagyon gyenge, s akkor még igen finoman fogalmaztam.”
 • 29. deszkás 2011. november 02. 19:16
  „KALIFA59! Igazad van bicegek (de nem szorulok segitségre még egy ilyen nehéz helyzetben és igen öreg vagyok,nem Szegedi és igen észrevettem sok a fiatal aki eldeszkázik mellettem. És én műszaki révén próbálom a dolgot látni most igaza van a MÁV-nak függetlenül attól eddig hogy működött vagy nem.”
 • 28. Zsoltee0716 2011. november 02. 18:39
  „Mozgásérzékelős, magától sosem indul el! Csak leállni tud magától!”
 • 27. Morpheus_RexXx 2011. november 02. 17:40
  „Háháháhááá hörr...
  Ez mekkora. A "rekonstrukciós munkálatok még csak tervben léteztek, mikor már nem működött a mozgólépcső. De legalább most van ürügy is mellékelve. :) Ez a mai MagyarÁrtányVasút... :D”
 • 26. Elendur 2011. november 02. 17:08
  „Azért működik csak lefelé, mert ez az érkezési oldal, itt az esetek 90%-ban csak lefelé mennek az emberek...”
 • 25. szatyi 2011. november 02. 17:08
  „"Nem is értem, hogy miért fordított irányú üzemmódra állították be annak idején."

  Azért, mert az az állomás érkezési lépcsőháza ahol távoznak az utasok.
  Egyébként: anno folyamatosan üzemelt a lépcső -lefelé, ami tényleg pazarlás volt az utasmentes időszakokban. Hosszú vívódás után beszereltek egy automatikát ami -ha nincs utas- leállítja az üzemet, és akkor indul újra ha valaki belép a lépcső elé. Valószínű, hogy ez hibásodott meg.”
 • 24. studyfy 2011. november 02. 16:45
  „Ennyire hülyének nézik az egyszerű embert?”
 • 23. Queenmargareth 2011. november 02. 16:37
  „Az a lépcső működött valamikor mind fel mind lefelé, arra nem tudtam rájönni mi alapján döntenek a "menetirányról".
  Ha felfelé ment: volt egy zöld fény alul, fenn piros, ha lefelé ment természetesen fordítva....”
 • 22. horvathi 2011. november 02. 16:35
  „A szegedi állomáson lévő mozgólépcsőnek egyébként sincs túl nagy értelme, hiszen csak lefelé működött. A legelé történő mozgásnak pedig amúgy sincs túl sok értelme, hiszen legelé sokkal könnyebben mozog az ember a lépcsőn.

  Egy felfelé történő üzemeltetésnek viszont valóban lenne értelme, hiszen csomagokkal felcihelődni a lépcsőn sokkal fárasztóbb dolog, mint lejönni. Nem is értem, hogy miért fordított irányú üzemmódra állították be annak idején.”
 • 21. kalifa59 2011. november 02. 16:31
  „" 16. bánki 2011.11.02. 14:23

  Csupa fiatal a képen !

  Mi a kérdés ? "

  Ha a fotós éppen akkor készít képet amikor még a lépcsőn sincs senki, akkor azt mondod, nincsenek is utasok, zárjuk be az állomást? Már ne is haragudj, de .......... inkább nem írom le.”
 • 20. kalifa59 2011. november 02. 16:27
  „.... deszkás.... "Most nem azért de kedves KALIFA59 kétórás tespedés (utazás) után nehezedre esik a mozgás? És még csak nem is fölfelé kell menni. De panelban az öt emelet (le föl) nem bőszit?"

  Őszintén? Nem bőszít, mert én csak a másodikon lakom! :)))

  A viccet félretéve, a mozgás nem esik nehezemre, minden nap bicajozom, Újszegedről a régi hídon keresztül a melóhelyemig. Este meg vissza. Hétvégén meg csak úgy, hobbiból. Ugyanis egészséges vagyok.
  De eszedbe jutott-e egy két olyan ember, aki mozgásában korlátozott? Vagy olyan fiatal (ne mindig az idősebbeket állítsuk példának), aki pl. eltörte a lábát, de van annyira elvetemült, hogy ennek ellenére utazni merészel, csomaggal Szegedre! Akit nem várnak, hanem egyedül kell lebicegnie. Vajon vennéd a fáradtságot, hogy segíts neki vagy villámgyorsan eldeszkáznál mellette?
  Gyanítom, hogy nem igazán érdekel a mások baja, bár a panelben az ötödiken lakókért aggódsz. Ez jó, mert legalább azt mutatja, hogy az emberség piciny szikrája még meg van benned.
  A másik dolog pedig tisztán elvi kérdés.... A Máv megépítette (adóforintokból), akkor működjön is! Ennyi erővel a falra is festhettek volna egy mozgólépcsős képet! Az legalább nem venne el helyet magából a lépcsőből! Nem úgy, mint ez a mostani faramuci szerkezet, ami többet áll, mint megy!

  Egyebekben gondolom szegedi lehetsz. Ha nem vetted észre, ez a város tele van fiatalokkal az ország minden részéből. Nagyon sokan kollégiumban (albérletben) laknak. Nem csak Kecskemétről vagy BP-ről utaznak ide, hanem sokkal messzebbről is! Nekik nem 2 óra az utazás! hajnali 3 vagy 4 órai kelés után 6-7-8 órát is utaznak, hogy ide érjenek! Kedveskedhetne a máv annyit, hogy legalább üzemelteti azt amit megépített! Annyira nem lehet az költséges!”
 • 19. eleonóra 2011. november 02. 16:23
  „Nekem még soha nem sikerült kifogni működés közben a mozgólépcsőt.Egészségesen is van sportértéke csomagokkal fölpakolva esetleg gyerek kezét is fogva lebotorkálni az első emeletről, igaz fölfelé se egyszerűbb.Jó lenne már megcsinálni végre.”
 • 18. zöldbéka 2011. november 02. 15:54
  „17. bánki
  Mi köze van a rokkantnyugdíjnak az ésszerűtlen üzemeltetéshez?! Ez a lépcső csak lefelé üzemelt eddig, tehát a máv indoklása cinikus és pofátlan!
  Nem tudom te hány éves vagy, de kipróbálhatnád a rokkantnyugdíjat, mondjuk csak egy lábbal, kezdésnek! Aztán majd írd meg, hogy mi a véleményed a nem működő mozgólépcsőről!
  Ja, és járj iskolába, mert rád fér!”
 • 17. bánki 2011. november 02. 14:27
  „4. vmagdi 2011.11.02. 08:55

  Anyád életére esküdj meg, hogy adófizető vagy !

  Fogadjunk ,,rokkant" ny. 50 és 55 között nehány éve !”
 • 16. bánki 2011. november 02. 14:23
  „Csupa fiatal a képen !

  Mi a kérdés ?”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyagolás a Mélyponthoz

Népes társaság gyűlt össze kutyusokból és gazdijaikból kedd délelőtt Újszegeden: a hosszú hétvégét és a jó időt kihasználva Tiszaszigetre sétáltak, a Mélypont-emlékhelyhez. Tovább olvasom