Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Áll még tizennégy malom a megyében

Van köztük műemlék, düledező rom és nyaraló. Az egykor kenyeret adó szélmalmok közül ma már csak 14 található Csongrád megyében. Egy részük magántulajdonban van, a dorozsmait pedig vagy renoválják, vagy összeomlik.
Műemlék malom Erzsébeten. Fotó: Tésik Attila
Száz éve kenyeret adott, ma műemlék vagy rom, de sokszor csak gond az önkormányzatoknak a néhány fennmaradt szélmalom. Ozsváth Gábor néprajzkutatótól megtudtuk, Csongrád megyében ma 14 szélmalom, malompalást található. Ezek egy része magántulajdonban van, néhányban kiállítás látható, és némelyik arra vár, hogy rendbe hozzák.

A legismertebb a kiskundorozsmai malom kálváriája. A négyszintes épület 1970-ben – Lenin századik születésnapján – egyszer már összedőlt, és lehet, hogy most újból összeomlik, a kívülről-belülről nedvesedő falak ugyanis alig bírják tartani a tetőt.

Az önkormányzat ugyan júniusban döntött arról, hogy átveszi a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól, és fölújítja, idegenforgalmi látványossággá alakítja a malmot, de Vass József gondnok szerint minden nagyobb eső csökkenti az esélyt arra, hogy az épület megéri a renoválást. A város már megindította a tulajdonba vételt, de amíg ez le nem zárul, nem költenek a dorozsmai malom felújítására.

A 19. század közepén épült tiszaszigeti szélmalom vitorlái már eltűntek, tetőszerkezete, falai tönkrementek. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az épület magántulajdonban van, tulajdonosa felújíttatná, ha lenne elég pénze rá. A renoválás tízmilliós költségét azonban nem tudja vállalni. Az épület megőrzését a település vezetése támogatja, ezért figyelik a pályázati lehetőségeket, és ha sikerül, uniós vagy állami forrást igénybe véve hozzák rendbe a szélmalmot.

Ma már csak a falai állnak a szatymazi malomnak, amit tulajdonosa nyaralónak alakított át. Gyömbér László, a település polgármestere elmondta, az Enyingi-szélmalmot a háború után nem használták, ezért igen rossz állapotba került. Körülbelül húsz évvel ezelőtt egy orvos vásárolta meg, és alakította nyaralóvá. Az épületnek azóta más a tulajdonosa, de funkciója változatlan.

A mártélyi malom sem az önkormányzaté, egy festőművész tulajdona. A felújított műemlék előzetes bejelentés után látogatható.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Behozták a Szabadságot a szegedi Csirkébe

Thürmer Gyula Szabadságot kért tegnap Szegeden a Csirkében. A mindig fess pártelnök bejelentette:… Tovább olvasom