Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Állami alkalmazottak lesznek a szakorvosjelöltek

Csongrád megye - Az állam lesz a munkáltatójuk a szakorvosjelölteknek, levéve a bérterheket a kórházakról. Az új törvény az anyagi nehézségek miatti létszámhiánygondokon próbál segíteni.

Átveszi az állam a szakorvosjelöltek foglalkoztatását az egészségügyi intézményektől – legalábbis erre utal a törvényben megjelölt, egyelőre meg nem nevezett központi képződmény mint munkáltató megjelenése. Az intézkedés lényege, hogy a kórházakat és klinikákat ezentúl nem terheli majd a bérköltség – ingyen munkaerőt kapnak.

– A klinikának továbbra is megmarad az adminisztrációs terhe, de legalább a pénz nem megy át rajta – fogalmazott Hajnal Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar szakképzési dékánhelyettese. De nem csak egy plusz láncszem rendszerből való kivételéről van szó. – Az egészségügyi intézmények ugyan megkapták az államtól a bérekre szánt összeget, azonban előfordult, hogy azt ki kellett pótolniuk, mert a szakorvosjelölt magasabb bérkategóriában volt – mondjuk mert már volt egy másik szakvizsgája. Ezt a központi rendszer nem vette figyelembe, így a tb-bevételekből kellett kigazdálkodni – mondta el Hajnal Ferenc.

Plusz 100 ezer

Jövőre kiterjesztenék a már meglévő ösztöndíjprogramokat, amelynek köszönhetően azok, akik vállalják, hogy a szakvizsga után bizonyos ideig Magyarországon dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt munkájukért, nagyjából havi 100 ezer forinttal vihetnek többet haza. 2016-tól a kormány tervei szerint minden Magyarországon végzett szakorvosjelöltnek járna a pluszjuttatás. Jogszabálytervezet pedig már van arra is, hogy szakorvosként is minimum azt a bért megkapják az orvosok, amit szakorvosjelöltként megkaphattak.
Az új rendszer, amely a 2015. június 1. után munkába állókra, felmenő rendszerben vonatkozik majd, nem teljesen új keletű.

– Régen az első két évben volt a munkaadó az állam, a gyakorlati szakaszban pedig a klinika. Ezzel az volt a probléma, hogy ha az egészségügyi intézmény nem tudott állást adni, két év után mennie kellett a szakorvosjelöltnek. Éppen ezért változtatták meg a rendszert, és adták teljesen a klinikák kezébe a munkáltatói feladatokat – mondta el Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség szegedi elnöke. – Azzal, hogy az egész gyakorlati időt most állami finanszírozásúvá tették, elhárul az az akadály, hogy azért nem alkalmaznak valakit, mert az egészségügyi intézménynek nincs pénze a bérre. Az orvoshiány oka részben az is, hogy álláshiány van: költségtakarékosság miatt létszámstopot vezettek be szinte mindenhol. Ezzel az intézkedéssel, amelynek kidolgozásában a Magyar Rezidensszövetség is részt vett, remélhetőleg több orvos tud majd elhelyezkedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Pusztuljon el ez a rablóbanda˝

Pénteken mutatták be Bertolt Brecht korszakos darabját, a Kurázsi mama és gyermekeit a nagyszínházban. Tovább olvasom