Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Állami kézbe kerülhet a hulladékgazdálkodás

Szeged - Kizárólag állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő szervezet végezhet hulladékgazdálkodást 2013 januárjától az új hulladéktörvény-javaslat szerint. A Csongrád megyei magánzók tartanak a változástól, ez ugyanis egyet jelentene az ellehetetlenülésükkel.

– A törvénytervezet elsietett. Nem készült hozzá hatástanulmány. A Köztisztasági Egyesülés, amely a magyarországi szolgáltatók közel 70 százalékát tömöríti, szakmai anyagot állított össze a javaslat kapcsán. Ebben pontokba szedve soroltuk fel aggályainkat – tudtuk meg Reith Imrétől. Az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezető igazgatóját az új hulladéktörvény-javaslat kapcsán kérdeztük. Eszerint 2013 januárjától csak állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő szervezet végezhet hulladékgazdálkodást.

Az állam ráteheti a kezét a hulladékgazdálkodásra – ellehetetlenítve az eddig olcsóbban dolgozó magáncégeket. Archív fotó: Tésik Attila
Az állam ráteheti a kezét a hulladékgazdálkodásra – ellehetetlenítve az eddig olcsóbban dolgozó magáncégeket.
Archív fotó: Tésik Attila

Csongrád megyében hat szolgáltató között oszlik meg a piac: az önkormányzati tulajdonú Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft., a Csongrád Megyei Településtisztasági Kft., valamint a magáncégek: az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft., a Puszta-Szem Kft. és a Laczi és Fiai Településszolgáltató Kft. osztozik a településeken.

Mégis emelkedne a szemétszállítás díja

Nem kizárt, hogy az ominózus passzuson tovább változtatnak a törvényhozók, hiszen egy korábbi tervezetben még kizárólagos állami vagy önkormányzati tulajdonú cégeknek engedélyezték volna a hulladékgazdálkodást. A Köztisztasági Egyesülés azonban a lerakott hulladékra kivetendő különadó miatt is aggályait fejezte ki. A vállalkozóknak 2012-től 6000 forintot kell fizetniük tonnánként, jövőre pedig már ennek dupláját, 12 ezer forintot. A Vidékfejlesztési Minisztérium így próbálná megvalósítani a hulladékgazdálkodás fő célkitűzését: minél kisebb mennyiségű hulladékot kelljen lerakni. A különadó pluszterheket róna a cégekre, a szemétszállítási tarifák befagyasztása miatt azonban nem emelhetnének díjtételeiken. Információink szerint ezért a befagyasztás feloldásáról a napokban tárgyaltak az illetékesek.

– A magyar hulladékgazdálkodás rendszere eddig is jól működött. Az uniós jogharmonizáció miatt volt szükség a törvény átírására. Kisebb kiigazítások kellettek volna, ehhez képest sarkalatos változások érzékelhetők – utalt az államosítási szándékra Reith Imre, akitől megtudtuk: a 38 százalékban a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Rt., 62 százalékban A.S.A. tulajdonú cég nyolc településen, 10 ezer ember hulladékgazdálkodásával foglalkozik. Az elmúlt években tíz évre szóló pályázatokat nyertek meg, szerződéseiket a törvény egyetlen tollvonással semmissé tenné. Ez azonban várhatóan bírósági perekhez vezetne.

– Nem lehet azt mondani egy jól működő cégnek, hogy holnap reggel csukja be az ajtót, és tűnjön el innen. Ki fogja ellátni a szolgáltatást? A rádióban azt hallottam, hogy azért kell állami vagy önkormányzati kézbe adni a hulladékgazdálkodást, mert a nyugati vagy magántulajdonban lévő cégek ellenőrizhetetlen díjképzést gyakorolnak. Elmondanám, hogy a megyei jogú városok közül Hódmezővásárhelyen a legolcsóbb a hulladékszállítás díja. A szegedi önkormányzati cég, az ottaniak mégis dupla annyit fizetnek a szemétszállításért, mint a vásárhelyiek – magyarázta Reith Imre.

– Nagy kár, hogy egy fűnyíróelv alapján a parlagfűvel a hóvirágot és a gyógynövényt is lekaszálják – fogalmazott Trombitás Imre. A Puszta-Szem Kft. ügyvezetője elmondta: 1982-ben indította be magánvállalkozását. Akkoriban benne volt a pakliban, hogy az állam egy idő után elveheti a magántulajdont. Nem gondolta, hogy ez a helyzet 30 év múlva, európai uniós vállalkozóként éri utol. Szerinte biztosan akadnak anomáliák a hulladékszállítás területén is. A törvényalkotóknak ezekre kellett volna koncentrálniuk, nem egy kalap alá venni a családi vállalkozásokat a nyugati multikkal, amelyek valóban kivihetik a nyereségüket az országból, míg ők visszaforgatják a vállalkozásukba. – Régebben is éreztük, hogy porszemek voltunk a nagy cégek gépezetében. Áraink a környező városokhoz viszonyítva is alacsonyak. Kisteleken, Balástyán, Ópusztaszeren és Pusztaszeren végezzük a közszolgáltatást. Tizenöt éve elégedettek velünk a települések vezetői és a lakosok. Nem értem, miért erőltetnék rájuk, hogy szolgáltatót váltsanak? A törvényalkotók egyetlen tollvonással ellehetetlenítenek bennünket – jegyezte meg Trombitás Imre. Hozzátette: amennyiben hatályba lép a törvény, kénytelen lesz ezt a profilt megszüntetni. Alvállalkozóként ugyanis nem valószínű, hogy folytatná tevékenységét.

Olvasóink írták

 • 15. harmathimi 2012. január 26. 20:50
  „pár évvel ezelőtt dolgoztam a környezetgazdáknál,így nem tudom,hogy áll most a helyzet.De akkoriban a környezetgazda és a településtiszta fúzionálni akart (közös vezetőség).Így ha ez bekövetkezne szinte 100 %-ban monopolhelyzetbe kerülne a megyében”
 • 14. smalltown 2012. január 26. 19:50
  „Pont a szemet ne lenne allami?:)”
 • 13. alfa258 2012. január 26. 14:37
  „10. Qllancs 2012.01.26. 09:59
  Szemét egy ügy.
  <moderálva> Így nyilatkozni szeretet vezérünkről! Akinek te is annyi mindent köszönhetsz????
  Hát nem látod azt a világosságot ami a magyarságot kivezeti a gödörből, és nem mint gyarmati nép fog tengődni a Kárpát-medencében????”
 • 12. deszkás 2012. január 26. 12:24
  „"Új" (?) cégek= zsiros állások,persze a "véletlenül" kinevezett cimboráknak. Rokonnak ismerősnek akik aztán mégis arra a következtetésre jutnak mégis emelni kell a szolgáltatás diját de igy már a delikvens (ügyfél) az állammal szembe találja magát.”
 • 11. pog 2012. január 26. 10:59
  „ÉS SZIDJÁK AZ átkost...”
 • 10. Qllancs 2012. január 26. 09:59
  „Szemét egy ügy.
  Én azt szeretném, hogy viktátor és bandája személyesen szedje össze a városban a szemetet. A begyüjtöttet meg a fityesz banda tagjai válogassák ki , minbér -ben napi 14 órában !!!!!”
 • 9. jq 2012. január 26. 09:38
  „Jó üzlet lehet, ha ennyire kell az államnak, és ennyire fáj annak, akitől el akarják venni...”
 • 8. mivan? 2012. január 26. 09:06
  „Mindent állami kézbe! Ez a jelszó ELŐRE!! Az állam jó gazda! Működött a rendszer több, mint 40 évig most miért ne sikerülne újra??”
 • 7. Szerzetes 2012. január 26. 08:40
  „Még nincs elég szemét a parlamentben, még többet akarnak oda hordani.”
 • 6. klj-54 2012. január 26. 08:16
  „Ezt a voluntarista szemléletet már a foxi-maxin is elítélően említették!”
 • 5. rosenrot 2012. január 26. 08:12
  „Lesz majd még több állami cég. És mind olyan jól fog gazdálkodni, mint a BKV, MÁV, MALÉV stb. De ne legyen igazam, dehát a történelem ...”
 • 4. tonyk 2012. január 26. 08:09
  „"A vállalkozóknak 2012-től 6000 forintot kell fizetniük tonnánként, jövőre pedig már ennek dupláját, 12 ezer forintot."

  Hujjujjujjj, mi lesz itt....”
 • 3. badó 2012. január 26. 07:53
  „lehet, hogy akkor elviszik a szemetet ? izgatottan várom, mert már unom, hogy a kirakott zsákokat rendszerint nekem kell elszállítanom a hulladékudvarba. reklamáció nincs, mert az orrom alá dörgölik a helyi rendeletet : 1 zsák/ ház , slussz-passz.”
 • 2. Lakos 2012. január 26. 07:37
  „Minden és mindenki állami irányítás alatt, egy párt kezében. Hogy is hívják az ilyet? Hirtelen nem jut eszembe :)
  Pedig minden nap eszünkbe juttatják. Tényleg ilyen országot akartatok?!?”
 • 1. Kézbesítő 2012. január 26. 06:41
  „Már mindent lenyúlna a Kormány, hogy pénzhez jusson :/ A Magán vállalkozások meg mehetnek .......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő diplomája, a diploma jövője – 100 százalék kölcsönből

A Diákhitel 2 program kizárólag a képzés önköltségének fedezetére szolgál és az intézményekhez folyik be - a hallgató egy fillért sem lát belőle.
Tovább olvasom