Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Állampolgárság: nyelvtudás nélkül, pénzért?

Szeged - Szerbiai médiumok az egyszerűsített honosítási kérelemmel, a kettős állampolgárság megszerzésével kapcsolatos visszaélésekről számolnak be. Olyanok is magyar állampolgárok lehetnek, akik nem beszélik a nyelvet. Korrupt hivatalnokokról és a magyar oktatására szakosodott gyorstalpaló szerb nyelviskolákról beszélnek. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szerint néhány mondat betanulásával nem lehet felkészülni.
– Augusztus végén beérkezett az ötszázezredik állampolgársági kérelem – jelentette be a parlament őszi nyitóülésén Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

Az egyszerűsített honosítási kérelem benyújtásának feltétele: a kérvényező valamelyik felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínű a magyarországi származása, illetve hogy értse és beszélje a magyar nyelvet.
Számos szerb sajtóorgánum több hónapja arról ír, hogy visszaélések vannak a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban. A Politika című szerb napilapban Tanuljunk magyarul, hogy bejussunk az Európai Unióba címmel jelent meg cikk, amelyből kiderül: Belgrádban és Újvidéken léteznek olyanok, akik kapcsolatban állnak különböző magyar települések hivatalnokaival, akiktől megkapják a kérdéseket és a válaszokat, amelyeket aztán a honosítást igénylő, magyar felmenőkkel rendelkező szerbek megtanulnak.

Korsós Tamás: Nem bűn tanítani a magyar nyelvet

A szegedi szerb tiszteletbeli konzul, Görög Tibor tőlünk hallott először az ügyről; neki nincs beleszólása az egyszerűsített honosítási eljárások kezelésbe. Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja lapunknak elmondta: a szabadkai főkonzulátus eddig 60 ezer kérelmet fogadott be, és sehol nem tapasztaltak visszaélést. A kérelmező eleve nem tudhatja, hogy melyik ügyintézőhöz fog kerülni, ami kizárja a visszaélést. – Hozzám is futott már be észrevétel, hogy valaki úgy kapta meg a magyar állampolgárságot, hogy nem beszéli a nyelvet. Személyesen jártam utána, és kiderült: az illető a bejelentő előtt még soha nem szólalt meg magyarul. Egy másik esetben arról kaptam jelzést, hogy az állampolgársági eskün két ember egymással csak szerbül beszélt. Itt az derült ki, hogy egyikük csak vendég volt az eseményen, és ő nem is kapott állampolgárságot. A nyelviskolákkal kapcsolatban a véleményem: örvendetes, hogy magyar nyelv tanítására specializálódnak, ami önmagában nem bűncselekmény. Hogy Magyarországon van-e korrupt hivatalnok, aki igazolja a magyar nyelv nem tudását is, azt a bűnüldöző szerveknek kell kideríteni – mondta lapunknak a főkonzul.

Egyes szerb nyelviskolák úgy hirdetik meg tanfolyamaikat, hogy az ott elsajátított tudás a magyar állampolgárság megszerzéséhez elegendő, de semmi máshoz. Az újvidéki Moj Kutak nyelviskola – amelynek hirdetését mi is megtaláltuk – egy három hónapos kurzust kínál, ahol havi 5000 dinár (mintegy 12 ezer 500 forint) tandíjért cserébe heti három alkalommal 75 perces tanítás után megfelelően felkészítenek bárkit, hogy simán vegye a honosított állampolgárság megszerzéséhez szükséges akadályokat. A lap írása szerint egyes nyelviskolák a nyelv tanításán kívül a közvetítő szerepét is hajlandók eljátszani: az igénylő dokumentumait továbbítják valamelyik magyarországi önkormányzatnak, illetve helyi irodának. Ez azt jelenti, hogy azok a kérelmezők, akik néhány magyar mondatot sem képesek bemagolni, meghatározott összegért magyar állampolgársághoz jutnak anélkül, hogy személyesen megjelennének és elbeszélgetnének az illetékes hivatalnokkal. Ez felveti a hivatali vesztegetés gyanúját, ami egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője elmondta: 2011. március 16-a óta 3206 egyszerűsített honosítási kérelmet adtak be a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormányablakaiban. Egy kérelmen azonban egyszerre többen is kérhetik honosításukat. – A benyújtás személyesen történik, munkatársaink ilyenkor beszélgetnek el a kérelmezővel többek között a nyomtatványon feltüntetett adatokról, a kérelmező életútjáról, családjáról és magyar felmenőiről, iskoláiról, valamint foglalkozásáról, amelyekre a kérelmező válaszol. Ezek alapján történik a magyar nyelvtudás vizsgálata, amelyet az ügyintéző az elbeszélgetés után aláírásával igazol. Ez a beszélgetés tehát mindenképpen alkalmas arra, hogy a kérelmező nyelvtudásáról hiteles képet kapjunk. Csak néhány mondat betanulásával felkészülni, és a magyar nyelvtudásról számot adni nem lehet.
Az sem igaz, hogy bárkinek lehetősége lenne az igénylő dokumentumait továbbítani valamelyik magyarországi önkormányzatnak, illetve helyi irodának, hiszen mindig személyesen kell megjelennie az ügyfélnek és beadnia a dokumentumokat, amit az állampolgársági törvény ír elő. Március 1-jétől pedig nem is lehet önkormányzatoknál benyújtani a kérelmeket – közölte. Csongrád megyében nem találkoztak az idézett cikkekben említett visszaélésekkel.

Olvasóink írták

 • 17. X_Y 2013. szeptember 21. 03:52
  „13. északmagyar 2013.09.20. 19:17
  "5. És ugyan a szerb miért szavazna a fideszre"

  Pénzért kispajtás, pénzért - ilyen egyszerű...”
 • 16. X_Y 2013. szeptember 21. 03:50
  „4. GondaIstván 2013.09.20. 10:26
  "A szerbség is része a Szent Korona Országának, tehát nyugodtan kérhetnek magyar állampolgárságot."

  Inkább az a gond hogy a magadfajta egykori MSZMP pártfunkciból átvedlett szentkoronásoknak van szavazati joga...”
 • 15. szodaviz 2013. szeptember 20. 23:14
  „Ez eléggé bicskanyitogató.Az nem vitás, hogy a szabadkai főkonzulátuson kőkemény szigor van (egyik nem épp kedves ismerősömet már kétszer küldték el mert nem tud magyarul,nagyon helyesen), de az hogy a magyarországi korrupt hivatalnokok segítenek a szerbeknek, felháborító.
  Annak idején a Magyar Remény Mozgalom felhívta erre a figyelmet.: http://delhir.com/cimlap/dossziek/70-honositasi-visszaelesek

  Én örülök hogy magyar állampolgár lehetek, mert magyar vagyok, magyar iskolába jártam, abszolute elhatárolódom mindentől ami szerb.De azok a szerbek, akik miatt mi nem tudunk otthon megfelelően érvényesülni, hogy ők is kérvényezzék...no comment.
  Csak azt nem értem ezután, hogy miért létezik még egyáltalán Szerbia?Mi értelme van a szerb állampolgárságnak?Mindenki lécel nyugatra, ki állampolgársággal, ki feketén.”
 • 14. szatyi 2013. szeptember 20. 22:11
  „Nem unjátok még ezt a szent koronás dogmát?
  Ember! A XXI. században élünk!!!”
 • 13. északmagyar 2013. szeptember 20. 19:17
  „5. És ugyan a szerb miért szavazna a fideszre, ami anno NATO-tagként hagyta bombázni az otthonát? Meg úgy egyáltalán a magyar jobboldalra? Mindenhol vannak visszaélések kettős állampolgársággal, ez benne lesz a pakliban, ha egy ország lehetőséget akar nyújtani, hogy valaki honosíthassa magát. Szerinted csak azért, mert Mo. kiskaput adott neki az EU-ba, majd elmegy azon a vasárnapon szavazni is? Senki nem fogja a tűzhöz tartani a lábát.”
 • 12. pizzas28 2013. szeptember 20. 18:18
  „Az egyik kollegam, aki eredetileg ukran es egy szot sem beszel magyarul, magyar allampolgar 3000 euroert.Nem kettos allampolgar, mert Ukrajna tiltja, hanem magyar!Csak azert, mert szabadon dolgozhat az Eu-ban.”
 • 11. pachakuti 2013. szeptember 20. 17:36
  „4. GondaIstván

  A szerbség nem volt része a Szent Koronának, legfeljebb (egy része) csak az Osztrák-Magyar Monarchiának. A Szent Korona állampolgáraként a Vajdaságban, Bánátban és Bácskában élő szerb nemzetiségűek éltek. Akikre Te gondolsz, azok a horvátok lehettek, akik önálló államisággal rendelkezve mint a Magyar Királyság társállamaként tartoztak a Koronához.”
 • 10. Qllancs 2013. szeptember 20. 17:12
  „9. milyen igazad van ! Remélem az EU küld minden urnához 1 ellenőrt ! Csalás leszmmár előre boritékolható !”
 • 9. hangman 2013. szeptember 20. 13:47
  „Mit vártatok, látjuk a rezsibohózat kapcsán, hogy mekkora választási csalásra készülnek a fideszesek! Ha meg is valósítják, akkor mindenki aki nem rájuk szavazott költözhet az országból.”
 • 8. pog 2013. szeptember 20. 11:55
  „kamu az egész szinte senki sem beszéli a magyart szerb és román tolmácsok segítik őket...ettől a kormány ne várjon szavazatokat..csak magunkra haragítjuk a világot...mivel a magyar útlevéllel könnyedén más országokba ellehet jutni.Nem beszélve arról,hogy a esetlegesen a külföldön dolgozó magyarokkal egy lapon veszik...”
 • 7. queenmargareth1 2013. szeptember 20. 11:43
  „érdekes, nagggggggggggyon érdekes:)ugye pityu?”
 • 6. vmagdi 2013. szeptember 20. 11:00
  „meg is lepodtem volna, ha ez tiszta dolog lenne”
 • 5. hoditopeter 2013. szeptember 20. 10:47
  „Akkor ujra.Több csongrád megye délnyugati részén lévő településen, gyakorlat, hogy tolmáccsal jönnek a szerbek, az ügyintéző pedig mindent leigazol pénzért.Ezek az emberek nem magyarok, hanem szerbül élő szerbül beszélő emberek, akik fizetnek az állampolgárságért,honosítás címén... Erről a polgármesterek is tudnak. Ha a kormányhivatal erről nem tud, akkor az az ő szégyene, de valószínűbb, hogy tud, csak kell a szavazó a választásokra.”
 • 4. GondaIstván 2013. szeptember 20. 10:26
  „A szerbség is része a Szent Korona Országának, tehát nyugodtan kérhetnek magyar állampolgárságot.”
 • 3. hoditopeter 2013. szeptember 20. 10:24
  „Gyakran csinálnak ilyet a megye délnyugati csücskében. Tolmáccsal jönnek, tehát nem tudnak magyarul,az ügyintéző pedig pénzért mindent leigazol. Általában a polgármesterek is tudnak erről.Érdemes lenne ruzsa-öttömös-pusztamérges-zákányszék- ásotthalom vonalon visszamenőleg megnézni, hágy ilyen "magyar állampolgár" tudott magyarul. Buknának egy páran. Persze ezt is eltussolják a szavazatok érdekében... Ezek szerint Varga Márta vagy ferdít vagy tényleg nem tudja mi folyik a hátuk mogot, nem is tudom melyik a rosszabb...”
 • 2. marigold 2013. szeptember 20. 10:21
  „Olvastam valahol, hgoy ugyanez megy Ukrajnában is. Ez ám az igazi letelepedési kötvény. Igaz, nem nálunk, hanem kissé nyugatabbra, uniós állampolgárságot érő magyar útlevéllel a zsebben.”
 • 1. benq 2013. szeptember 20. 09:47
  „Ez is megérne egy átfogó vizsgálatot, visszamenőleg is! Én hiszek a szerbiai sajtóorgánumnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áthangolnak 21 csomópontot

Péntektől napközben áthangolják Szeged 21 tömegközlekedési csomópontjában a jelzőlámpák programozását. Tovább olvasom