Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Álláskereső szegediek a gazdasági válságról

Szeged - Az álláskereső 61 éves Csányi Istvánnét kora miatt már a gazdasági válság előtt sem akarták foglalkoztatni, kőműves férje azonban egy hónapja került nehéz helyzetbe. A 20 éves, szintén munkát kereső Kovács László szerint a válság miatt már a külföld sem lehet alternatíva a fiataloknak.
Bajnai Gordon szerint számítani kell arra, hogy Magyarországon a következő hetekben ezres nagyságrendben fognak megszűnni munkahelyek – a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter erről Budapesten az MSZP választmányának ülése után beszélt. A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szegedi Regionális Kirendeltségén állást keresőktől érdeklődtünk: hogyan látják a gazdasági válságban a jövőjüket?

A 61 éves Csányi Istvánné éppen a kifüggesztett állásajánlatokat böngészte. – Elsősorban a férjemnek keresek munkát, aki kőműves. Képzelje el, a munkáltatója már másfél hónapja nem fizetett neki, amire eddig nem volt példa. A bérelmaradást semmivel nem indokolta, így nem tudom, hogy köze lehet-e a gazdasági válsághoz – mondta a már két éve szintén munkanélküli asszony. Vigasztaltuk, mivel eszünkbe jutott: a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ adatai szerint szeptember végén még a kőművesszakma volt az egyik legnehezebben feltölthető munkakörök egyike.

– Ma már nem adnak olyan könnyen hitelt a bankok, mint a gazdasági válság előtt, valamint az emberek sem olyan bátrak, hogy hitelt vegyenek fel. Enélkül pedig csak kevesen vágnak bele egy építkezésbe, így a kőművesnek sincs munkája – magyarázta Csányi Istvánné. Az asszony egyébként korábban a MÁV-nál dolgozott, majd vállalkozó lett, végül egy cukrászdában kapott állást. – Arról már lemondtam, hogy magamnak is találjak munkát. Amint meghallják a koromat, a munkáltatók máris visszakoznak. Ez a válság előtt is így volt – mondta.

A 20 éves Kovács László legszívesebben asztalosként dolgozna. Fotó: Frank Yvette
A 20 éves Kovács László legszívesebben asztalosként dolgozna.
Fotó: Frank Yvette

Nem látja derűsebben sem a saját, sem a generációja helyzetét a 20 éves Kovács László. Az asztalosként végzett fiú előző hónapban játszótéri karbantartóként dolgozott, de lejárt a szerződése. – Nem gondoltam volna, hogy az Amerikában kirobbant válság Magyarországot is eléri. Akik most keresnek munkát, biztos megérzik ennek a hatását – magyarázta a fiatalember, aki szerint már a külföld sem alternatíva a fiatalok számára.

– Az egyik haverom most jött vissza Németországból. Azt mondta, ott is érezhető a válság. Amennyi pénzt a munkájáért kapott, azt itthon is megkereste volna – mesélte László, aki legszívesebben tanult szakmájában szeretne elhelyezkedni.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint a dél-alföldi régióban egyelőre nem érezhető a gazdasági válság hatása. A nyilvántartott munkakeresők száma Csongrád megyében szeptemberben 16 ezer 205, októberben 16 ezer 539 fő volt. A bejelentett álláshelyek száma látványosabban csökkent: szeptemberben 1620, októberben 1273 volt belőlük.

Sok a diplomás munkanélküli

A munkaügyi központ szegedi kirendeltségén 2008-ban havonta mintegy 6000-6500 álláskereső szerepel a nyilvántartásban, minden nyolcadik diplomás. A szegedi térségben havonta átlagosan 500-600 állást hirdetnek meg. Szegeden az átlagnál magasabb a diplomások aránya, ami a nyilvántartott álláskeresők 10-15 százaléka, mintegy harmaduk pedagógus végzettségű. Az állások között nagyon kevés az, amihez diploma kell, ezért az álláskeresők alacsonyabb képzettségre meghirdetett munkákat is elvállalnak.

Olvasóink írták

  • 3. blossom 2008. november 27. 09:35
    „sajnos minden hol erezheto a valsag.ezt a vilag koszonheti a milliardosoknak akik ki vettek a penzuket a vilag nagy cegeibol. az hogy a magyarok elhagyjak az orszagukat nem most kezdodott,csak ha el is hagyja az orszagot,azt hisszi bar merre megy majd kap munkat.hat ez nem igy van en ahol elek itt is sokat hallani mennek vissza a magyarok nincs munka.es hidd el otthonrol tavozok az orszagok bekemenyitettek nem az kap munkat aki bejon az orszagba hanem az aki mar ott el, hogy ne kelljen segelyt fizetni neki.nagyon nehez elhelyezkedni meg a nem betelepuloknek is nehez nem hogy akik szep remenyekkel elindulnak. ez most tapasztalat 6 eve mar nem otthon elek de ez az ev katasztrofa!!!!!!jelenkezesi lapok-interjuk-kereses.nap mint nap!!!nekem is megszunk a munkam es nagyon-nagyon nehez elhelyezkedni.nem csak otthon vannak gondok mindenhol,pl ma hallottam a tv-be nem az elso gyar vagy uzlet lancok zarnak be most az egyik legnagyobb 30.000 ember munka nelkuli lesz.hitelt itt se kapnak vagy olyan magas kamatal hogy inkabb nem veszi fel.ja es ez az orszag is kapot imf segelyt nem csak magyarorszag!!!maskepp nem tud egy orszag atveszelni ekkora valsagot!!”
  • 2. maja1 2008. november 27. 08:38
    „Elég szomorú, hogy ilyen világban élünk. Kádár János idejében nem volt ilyen probléma, hogy nem tudtak az emberek munkához jutni. Aki akart dolgozni, az tudott. Még iskolázatlanul is szinte. Most meg hosszú éveket tanulnak gyermekeink és semmire nem mennek vele. Miért kell magasabbnál magasabb végzettséget kérni minden piti munkához?! Minden munkát meg lehet tanulni. Az én lányom is nem régen érettségizett nagyon szép eredménnyel és még sem talál magának munkát. Felháborító. Nem kell csodálkozni, hogy el mennek az országból a Magyarok.”
  • 1. madártej 2008. november 27. 08:29
    „Azaz, nem kell se az öreg, se a fiatal szakmunkás, de a diplomás sem. Dübörög a gazdaság, ugrál a pannon puma, Bajnai libalopó elvtárs!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyós is lehet barát - és ez nem vicc!

Szeged - Vásárlás az anyóssal, meccsre járás az apóssal. Mindez nem rémálom. Virág András… Tovább olvasom