Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Állásokba kerül pár ezer forint emelés

Július 1-jétől kormányrendelet írja elő a garantált bérminimum megfizetését a szakképzett munkaerőnek. A kisvállalkozók még a minimálbérnél pár ezer forinttal több fizetést se tudják megadni alkalmazottaiknak. A közepesnél nagyobb termelőüzemeket, a legtöbb multinacionális céget a garantált bérminimum intézménye nem érinti, mivel náluk magasabbak a bérek.
A pincérnek is magasabb bért kell kapnia. Fotó: Schmidt Andrea
Július 1-jétől a munkáltató köteles a minimálbér, a 62 ezer 500 forint helyett 68 ezer 800 forintot fizetni azon dolgozójának, aki szakképesítéssel és legalább kétéves gyakorlattal rendelkezik. A garantált bérminimumról szóló kormányrendelet 2007. január 1-jétől a kétéves gyakorlattal bírók számára már 75 ezer 400, egy évvel később 86 ezer 300 forint kifizetését írja elő.

A kiskereskedők és vendéglátósok érdekképviselete, a Kisosz már a rendelet kihirdetése, 2005 novembere után kételyeinek adott hangot, hogy az egy-két-három főt alkalmazó vállalkozók vajon hogy tudják lenyelni a többletterheket. A kereskedők közül főleg a kisboltosok, elsősorban az élelmiszert árusítók annak is örülnek, ha a minimálbért ki tudják gazdálkodni.

Martonosi István, a Kisosz megyei titkára azt mondta, attól tartanak, hogy a több alkalmazottnak munkabért fizető vállalkozások kénytelenek lesznek egy-két dolgozójukat elküldeni.

Megkérdeztük Frank Sándort, a Fehér-tói és a Roosevelt téri halászcsárda, valamint a Kék csillag tulajdonosát, hogyan gazdálkodja ki a garantált bérminimum megfizetésével járó kiadásokat. Az országos hírű vendéglátós elmondta, mintegy 120 alkalmazottjának a felét érinti az intézkedés. Elbocsátást nem tervez, viszont a csapatnak ki kell termelnie az emelt bér árát. De nem csak ezt: az áfa, valamint az energiaárak megemelkedésének költségeit is. „Még jobban kell hajtanunk, még nagyobb forgalomra kell törekednünk" – mondta.

A közepesnél nagyobb termelőüzemeket, a legtöbb multinacionális céget a garantált bérminimum intézménye nem érinti, mivel náluk magasabbak a bérek. De a csaknem 70 főt alkalmazó, vagyis már majdnem a középkategóriába sorolható szerviz, a Szuper Elszo 57 Kft.-nek már gondot okoz pár ezer forinttal magasabb bér kifizetése is. A vezető, Dudás János elmondta, nem nőtt annyival a termelés, hogy a megnövekedett költségeket fedezze. A minimálbér 62 ezer 500 forintra való emelését éppen csak megúszták elbocsátások nélkül, az utóbbi időben viszont már négy szerelőtől meg kellett válni. A Szuper Elszónál komoly szellemi tőke halmozódott fel, az alkalmazottak átlagos életkora 34 év, mindenki szakmunkás vagy diplomás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori szegedi forradalmárokat kaptak lencsevégre

Ötvenhatos szegedi forradalmárokat fényképeztek tegnap a megyeházán. A képekből októberben nyílik… Tovább olvasom