Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Állati rekorderek a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Már csak 2 évet kell egészségben eltöltenie Maminak a Szegedi Vadasparkban, hogy korrekorder legyen a világ ékes pókmajmai között. Mami 1968-ban született, most 45 esztendős. A kismajmon kívül számos állati rekorder éli mindennapjait a Vadasparkban.
Emberi mércével legalább 150 évnek felel meg annak a 19 éves hiúznak az életkora, amely a Budakeszi Vadasparkban június elején ünnepelte születésnapját – számolt be több médium a szülinapos Hubertről.

A Szegedi Vadasparknak szintén megvannak a maga „állati rekorderei". – A mi állományunk legidősebb tagja Mami, az ékes pókmajom. 1968-ban született, most 45 éves, ami világviszonylatban is nagyon magas kornak számít ennél a fajnál. A legidősebb példány 47 éves és 1 hónapos volt, amit feljegyeztek – mondta Endrédi Lajos gyűjteményirészleg-vezető. Maminak tehát már csak alig 2 évet kell kihúznia egészségben, hogy a világ legidősebb ékes pókmajma cím büszke tulajdonosa legyen.

Mami az ékes pókmajom gondozója karjaiban. Még két év egészségben és ő a világrekorder. Fotó: Frank Yvette
Mami az ékes pókmajom gondozója karjaiban. Még két év egészségben és ő a világrekorder. Fotó: Frank Yvette

A vadaspark legsúlyosabb lakói a zsiráfok, a legtestesebb közülük 1 tonnán mérlegel, ám egy kifejlett bika akár 1,9 tonna is lehet a szakirodalmi adatok alapján. Hozzájuk képest valóban eltörpülnek a legkönnyebb lakók: a bütykös csótányok tömege 10-20 gramm között mozog. A nagy és boldog csótányfamília egy másik faja, a perui óriáscsótány is állati rekorder. – Belőlük van a legtöbb a Szegedi Vadasparkban. Pontos számot nem tudok mondani, de 300 biztosan mászkál belőlük. Nagyon szaporák – mondta a gyűjteményi részleg vezetője.

Féltenyérnyi kis állat a csupasz turkáló.Fotó: Frank Yvette
Féltenyérnyi kis állat a csupasz turkáló.
Fotó: Frank Yvette

A szibériai tigrisből már csak 300 egyed él vadon, ugyanakkor az állatkerteknek gyakori lakói. A vadasparkban élő alföldi anoából és a Liszt-majmocskából is mindössze 2000-2500 egyed él már csak vadon. – Az állatkerti ritkaságok közé tartozik a csupaszpofájú tamarin és az Alaotra-tavi bambuszmaki is. A természetben ritka állatokat az ember veszélyezteti, amelyik pedig állatkertben ritka, annak fő oka, hogy még nem terjedtek el akkora számban különleges tartási igényeik, vagy az alapító csapat kis létszáma miatt. Jelenleg a modern állatkertek csak kivételes esetben, például mentőközpontként fogadnak be vadon született veszélyeztetett állatokat – mondta Endrédi Lajos.

A vadaspark dolgozóinak szubjektív véleménye szerint a legcsúnyább lakók címére a csupasz turkálók pályáznának nagy eséllyel, bár némelyek szerint éppen csúnyaságuk miatt aranyosak.

Olvasóink írták

  • 2. nobody13 2013. június 29. 07:33
    „Mami a világ legédesebb jószága! Olyan barátságos, szelíd, csodálatos kis lény. Hosszú, boldog életet kívánok neki!”
  • 1. Mike3 2013. június 28. 15:08
    „" A nagy és boldog csótányfamília" ezen jót derültem :)

    Hamarosan jön a fókabébi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tartotta a bank a szavát

Teljes áron kínálja megvételre tulajdonosainak azokat a lakásokat a Raiffeisen Bank Zrt., amelyeket a vállalkozó jelzáloga miatt árvereztetni akar. Tovább olvasom