Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Állati vadászok a Partfürdőn

Szeged - A megváltozott jogszabályok miatt az agaraknak a nyúl, szarvas vagy róka helyett be kell érniük műcsalival, ha vadászszenvedélyüknek akarnak hódolni.
Amelyik agár már látott élő nyulat, nem lehet becsapni egy szatyordarabbal. Ezt tudtuk meg elsőként, amikor kiérkeztünk szombaton a Návay Géza Agarásznapra. Aztán pedig azt, hogy a legtöbb állatnak sajnos mégis jó zsákmánynak tűnik. A rendezvényen hagyományos vadászati módokat mutattak be, így a Partfürdő hátsó részén a kutyák mellett solymok és íjászok kaptak még helyet.

Agarak és madarak a Partfürdőn. Fotó: Karnok Csaba

A megváltozott jogszabályok miatt csak utóbbi kettővel lehet hazánkban vadra menni, az agaraknak így nyúl, szarvas vagy róka helyett be kell érniük műcsalival és mesterséges pályákkal, ha vadászszenvedélyüknek akarnak hódolni. A kutyák közül szinte mind lelkesen utána is vetette magát a dróton húzott zacskónak, melyből egy idő után már nem is maradt túl sok. De legalább jót játszottak, még akkor is, ha a saras pályán időnként a nagy lendülettől elsodródtak és háton csúszva álltak meg.

Agarak és madarak a Partfürdőn. Fotó: Karnok Csaba

Aki azt gondolná, hogy a 60 kilométeres sebességgel rohanó vadászkutyák a leggyorsabbak, az bizony nagyot téved. E tekintetben a solymászok verhetetlenek: a ragadozó madár a föld leggyorsabb állata, hiszen 300 kilométeres óránkénti sebességgel képes lecsapni. Amelyik állatot ezzel a zuhanással fejbe rúg, annak bizony nem sok esélye marad.

Agarak és madarak a Partfürdőn. Fotó: Karnok Csaba

Bár a kényes madarakat nem lehetett röptetni, az íjászkodást bárki kipróbálhatta műanyag állatokon. És igen: van, aki még mindig ezzel a módszerrel vadászik. Ahogyan a résztvevők mondták: szeretnék is életben tartani ezeket a hagyományokat, melyek jóval természetközelibbek, mint párnázott dzsipből, távcsöves puskával leszedni a vadakat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldás születhet a szegedi kiskertek túlépítettségére

Az önkormányzati választások után a szegedi közgyűlés a jelenlegi 3-ról 5 százalékra emelné az… Tovább olvasom