Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Állatkerti állatgondozó-képzés Szegeden

Az országban egyedüliként állatkerti állatápoló-képzés működik Szegeden – teljes sikerrel. Minisztériumi rendelkezés nyomán az állatkertek nem foglalkoztathatnak képzetlen dolgozót. Mindenkinek jobb így: állatoknak, gondozóknak, s a látogatóknak egyaránt.
Fotó: Miskolczi Róbert
– Nálunk régebben négy megmentett jégmadár élt a fürdőszobában, míg föl nem gyógyultak – meséli Budai Anna Mária, az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara Szakképző Intézete és a Szegedi Vadaspark által indított képzés hallgatóinak egyike. Próbaidős dolgozó a vadasparkban, négygyermekes családanya. – A kádban víz volt, a vízben kishalak, a kád fölött kifeszített zsinóron ott üldögéltek a jégmadarak, és le-lecsaptak az orruk előtt elúszó halakra. Egy természetvédelmi őr felesége voltam abban az időben, s mert a vadaspark akkor még nem foglalkozott állatmentéssel, hozzánk juttatták el a sérült állatokat a megtalálóik – ismerteti „előéletét".

Hozzáteszi: mindig is állatok között szeretett volna élni, velük foglalkozni, és hogy beindult ez a képzés, és ő részt vehet rajta, ennél jobbat el sem tudna képzelni. Éppúgy, mint Bereznai András, aki bölcsészkarra is járt, de nem fejezte be, mert egyre inkább érdekelni kezdték az állatok, s a természetvédelem. Ő is próbaidős állatgondozó a Szegedi Vadasparkban. – Nemsokára, októberben jön a záróvizsga. Budapesten fogunk vizsgázni – mondja.

– Teljes siker az évekkel ezelőtt indult állatkerti állatgondozó-képzés – mondja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatóhelyettese. Az ország minden állatkertjéből Szegedre járnak tanulni a szakképzettséggel még nem rendelkező dolgozók, Nyíregyházától Budapesten át Veszprémig, mióta – nagyon helyesen – négy minisztérium együttesen kiadta a rendeletet: állatkertben csak szakképzett emberek foglalkoztathatók. E rendelet nyomán indította a szakképzési intézet a vadasparkkal együttműködve a kétesztendős, akkreditált OKJ-s képzést, mely állatkerti állatgondozó oklevelet ad. Nemcsak állatkerti dolgozók, illetve leendő dolgozók vesznek részt a képzésben: egyre többen jelentkeznek kisállatkereskedők is, ugyancsak az ország minden részéből.

Az ide járók körében nyoma sincs holmi kényszeredettségnek, rossz hangulatnak – nem valamiféle muszáj-papír beszerzéséről van szó! Erre mutat az is, hogy mind több olyan ember jelentkezik, aki pusztán csak „saját maga számára", kedvtelésből végzi a tanfolyamot. Mert szereti a természetet, és szeretne minél több, ezzel kapcsolatos ismeret birtokába jutni. És jut is. Olyan oktatók, mint például Molnár Gyula és Ilosvay György, garantálják a sikert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tálosi a legnagyobb esélyes

A Délmagyarország értesülése szerint a négy jelöltből Tálosi László pályázik a legnagyobb eséllyel a… Tovább olvasom