Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Állatkínzás? Zigi gazdája feljelentést tett az orvos ellen

Szeged - Állatkínzás miatt rendőrségi feljelentést tettek egy szegedi állatorvos ellen. Gazdája szerint egy hároméves macska azért pusztult el, mert az ügyeletes orvos kirepesztette a hólyagját. Az orvos ezt cáfolja.
– A gyerekemként szerettem Zigit. Életerős macska volt, egy egyszerű hólyaggyulladásba viszont belehalt az állatorvos gondatlansága miatt – kezdte történetét Judit. A szegedi asszony kedvence – a Délmagyarország állatszépségversenyén több mint 600 háziállatból a 11. helyezett lett – július végén, egy szombat hajnalban lett rosszul: szédült, hányt, sűrűn járt az alomba és keservesen nyávogott. Gazdája az ügyeletet hívta, az orvossal reggelre beszélt meg találkozót.

– A doktor úr kézzel megvizsgálta, megnyomkodta a macska hasa alját. Zigi többször feljajdult. Adott neki két injekciót és délután 5 órára visszahívott bennünket. Addig semmit nem javult az állapota: nem evett, nem ivott és bár sűrűn járt az alomba, nem pisilt. Délután, amikor visszavittem, az orvos mindenfajta vizsgálat nélkül elaltatta és megkatéterezte.

Ami ezután következett, Judit szerint kimeríti az állatkínzás fogalmát. – Amikor a macska elaludt, teljes erőből kinyomta a hólyagjából a pisijét. Egy nagyot tekert Zigi hasán, megfogta és csavarás közben rántott egyet az állaton. Ömlött a pisi belőle. Majd annyit mondott, minden rendben van.

Mivel az állat másnap sem tért magához, Judit visszavitte, az orvos ekkor újra erősen megnyomkodta az állat hasát, az keservesen nyávogott közben.

Hétfő reggel az aggódó gazda immár saját orvosához vitte Zigit, aki akkor érkezett vissza a városba. Ő ultrahang, röntgen, vér-és vizeletvizsgálatot végzett, mely során kiderült, hogy Zigi veséje és más létfontosságú szervei leálltak. Másnap meg is műtötte. Judit elmesélte: az orvos megállapította, hogy a macska hólyagja az erős nyomástól kilyukadt és a vizelet az állat testébe ürült.

Lapunk megkérdezte a „saját" orvost, aki másodikként vette kezelésbe Zigit. Nekünk már azt az információt adta, hogy szó sem volt arról, hogy a macskának kirepedt volna a hólyagja.

Fotó: DM
Fotó: DM

– Szerdán Zigi elpusztult – mesélte Judit, aki feljelentette a macskát elsőként kezelő állatorvost a rendőrségen állatkínzás és munkakörében elkövetett gondatlanság miatt, mivel úgy ítélte meg, hogy a szükséges vizsgálatokat nem végezte el.

– Ez egy fájdalmon átesett tulajdonos véleménye, ami részigazságokat tartalmaz – reagált a feljelentésre az érintett állatorvos. Mint mondta, az állat hólyagja idüllt gyulladásban volt, fala megvastagodott és nem tudott tágulni. A legfontosabb az volt, hogy eltávolítsa belőle a felgyülemlett vizeletet – ez röntgenvizsgálat nélkül is egyértelmű volt. – Ennek leírását érzelmileg eltúlzottnak tartom. Szakmailag megfelelően jártam el. Ez egy viszonylag sűrűn végzett beavatkozás, amit, ha nem megy kézzel vagy katéterrel, akkor hólyagmetszéssel oldunk meg.

Az orvos hozzátette: az állat toxikus állapotban volt. Ha nem kerül orvoshoz, biztosan elpusztul. Ő megtette, amit meg lehetett tenni érte, az állat szervezete azonban vélhetően nem bírta a megpróbáltatásokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész nap Sam és Mephisto

Két próba között Zsombón lovagol saját lovain Sasvári Sándor. A művész mindenhova magával viszi az állatokat – számára ez így természetes. Tovább olvasom