Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Állatmodell segíti a kutatóorvost

Szeged - Állatkísérletre miért van szükség? Mert emberben például a heveny hasnyálmirigy-gyulladás tanulmányozása, főleg ami a korai folyamatokat illeti, nem megoldható – magyarázza Rakonczay Zoltán.
Az SZTE Általános Orvostudományi Kar I. Számú Belgyógyászati Klinikájának tudományos főmunkatársa hozzáteszi: a súlyos hasnyálmirigy-gyulladás, halálozása elfogadhatatlanul magas, körülbelül 10–25 százalék, miközben a betegség megelőzése és kezelése sem megoldott. Szükséges tehát a hasnyálmirigy-gyulladásban szerepet játszó folyamatok kutatása, illetve a kezelési lehetőségek vizsgálata.

– Munkánk során kifejlesztettünk patkányban egy olyan egyszerű módszerrel kiváltható, nem invazív, reprodukálható és homogén súlyos hasnyálmirigy-gyulladást, amely jól modellezi a humán betegség laboratóriumi paramétereit és szövettani jegyeit – mutatja a kutató.

Rakonczay Zoltán: A patkány és az egér jó kiindulási pontot biztosít a hasnyálmirigy-gyulladás vizsgálatára. Fotó: Karnok Csaba
Rakonczay Zoltán: A patkány és az egér jó kiindulási pontot biztosít a hasnyálmirigy-gyulladás vizsgálatára.
Fotó: Karnok Csaba

– Kísérleteinkben ezt az új modellt is felhasználva vizsgáljuk a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kórfolyamatát, azonosítva ezáltal olyan támadáspontokat, ahol beavatkozhatnánk a betegség kórlefolyásába. Egy ilyen terület lehet a sejtek energiatermeléséért felelős mitokondriumok épségének a megőrzése. Munkacsoportunk az elsők között igazolta a dajkafehérjék védő szerepét a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának megelőzésében. Azt is kimutattuk, hogy a gyulladásos fehérjék termelődéséért felelős szabályozófaktor különböző módon való gátlása csökkenti a betegség súlyosságát. Reményeink szerint az általunk azonosított terápiás hatású vegyületek a klinikai kipróbálásig is eljuthatnak.

Olvasóink írták

 • 2. kispacni 2011. február 21. 10:47
  „fapaci.

  A lábad be ne tedd ezután patikába egy aszpirinért sem, hanem menj kézzel vagy telefonon keresztül gyógyítóhoz. Az valóban nem nem használ állatmodellt fejlesztéshez.”
 • 1. fapaci 2011. február 20. 21:53
  „aki kutatási céllal bántalmaz állatokat ugyanúgy kínozza azokat mint aki felakasztja vagy agyonveri.
  2év letöltendőt!
  Radikálisok fent a cím!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KÉSZ építette az Égi Udvart

A napokban adta át a Budapest Airport Zrt.-nek az új ferihegyi terminál, a SkyCourt (Égi Udvar) épületét a kivitelező szegedi KÉSZ Építő Zrt. Tovább olvasom